Richtlijnen toegankelijkheid herzien
Werkgroep herziening Handboek
Gemeenten voldoen niet eenvoudig aan het beeld van een toegankelijke openbare ruimte en openbaar vervoer waar iedereen gebruik van kan maken. Dit komt mede doordat de veelheid aan richtlijnen, die vaak zijn verouderd, en het gebrek aan afstemming en centrale regie hierin de toepassing ervan moeilijk maakt. Ook zijn gemeentelijke coördinatoren op het gebeid van de toegankelijkheid vaak maar voor een beperkte periode en beperkt budget aangesteld. Daarom heeft CROW een werkgroep samengesteld voor een herziening van het CROW Handboek Toegankelijkheid.
Inventarisatie van bestaande richtlijnen
Frans Heijnis, projectmanager Verkeer en Vervoer bij CROW en initiator van de herziening, licht toe: “Het vertrekpunt is een inventarisatie van de bestaande richtlijnen te maken, deze te toetsen op de actualiteit en te beoordelen op de toepasbaarheid. De nieuwe publicatie gaat bovendien verder dan een herziening van de richtlijnen an sich: er worden ook praktische handvatten aangereikt voor de wegbeheerder in de vorm van een methodiek of plan van aanpak voor een toegankelijke openbare ruimte en toegankelijk openbaar vervoer. Een afgeleide hiervan is het doel samenwerking te stimuleren tussen de fysieke sector (verkeer en openbare ruimte) en de sector welzijn binnen gemeenten. Uit gesprekken die we met gemeenten hebben gevoerd is namelijk gebleken dat toegankelijkheid vaak wordt opgevat als ‘technische’ toegankelijkheid, voor een mooi en kloppend ruimtelijk ontwerp. De mobiliteit en het daadwerkelijke gebruik lijkt vaak op de tweede plaats te komen. Ook wordt er duidelijk onderscheid gemaakt tussen een basis afwegingskader voor de toepassing van richtlijnen en een dynamisch deel voor specifieke wensen en eisen.”
Sectorale belangen overstijgen
In de CROW-werkgroep zijn veel partijen vertegenwoordigd die zich bezig houden met het onderwerp toegankelijkheid. Denk aan gemeenten (beleidsmedewerkers en uitvoerende diensten en wijk coördinatoren), provincies (OV-autoriteiten), vervoerders, ervaringsdeskundigen (gebruikers), adviesbureaus en leveranciers. De verwachting is dat de deskundigen in oktober voor het eerst aan tafel zitten. “De moeilijkheid hierbij is vooral de sectorale belangen te overstijgen en rekening te houden met de voornaamste doelgroep: de uiteindelijke gebruiker”, aldus Heijnis. “We moeten samen op zoek naar de grootste gemene deler.” Het streven is dat de publicatie in eind 2013 in de CROW-schappen ligt.

Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
Hoe koppelen gemeente én bewoners in Deventer het regenwater van het riool af?
26 mrt om 08:57 uurOngeveer zestig procent van de binnenstedelijke ruimte in Deventer is in particuliere handen. Om de stad…
Beweegvriendelijke openbare ruimte: van visie naar praktijk
21 mrt om 08:00 uurEen vader die met zijn kind een slingerpaadje neemt in plaats van de rechte stoep. Een groep jongeren die op…
Waterberging in de wegfundering: ruimtebesparend en effectief
20 mrt om 08:45 uurDoor waterberging in de wegfundering te integreren, ontstaat er bovengronds meer ruimte voor andere functies.…
Een groener dorpsplein als podium voor Geffen
19 mrt om 08:33 uurWe zien het meer en meer, versteende dorps- of stadspleinen die worden omgetoverd in een groene verblijfsruimte…
'Kijk bij het normeren van groen vooral naar de kwaliteit'
17 mrt om 11:09 uurApeldoorn, Utrecht en Breda genomineerd voor meest speelvriendelijke gemeente
13 mrt om 08:17 uurCROW vraagt om feedback op vernieuwd IMBOR
12 mrt om 09:33 uurCROW heeft een nieuwe versie van het Informatiemodel Beheer Openbare Ruimte (IMBOR) ontwikkeld en legt deze ter…