Proef met ‘koud asfalt’ Rotterdam

Lagere productietemperatuur
Dit is asfalt dat wordt geproduceerd bij een temperatuur tussen 100 en 130 graden in plaats van de gebruikelijke 170 graden. Hiermee wordt bijgedragen aan de reductie van de CO2-uitstoot en vermindering van energiegebruik door de asfaltcentrales. Dura Vermeer, gemeente Rotterdam, Agentschap NL, Universiteit Twente, M+P en Intron hebben onderzoek gedaan naar de emissies, de verwerkbaarheid van het asfalt, de CO2 reductie en de levenscyclusanalyse. Functionele proeven hebben aangetoond dat het lage temperatuur asfalt kwalitatief gelijkwaardig is aan normaal asfalt.
Noordelijke randweg
Op het proefvak past Dura Vermeer de in eigen huis ontwikkelde asfaltsoorten Ecopave H en W toe. Deze zorgen voor een CO2-reductie tussen de 15 en 25 procent. Met het initiatief voor de aanleg van een proefvak geven Dura Vermeer en gemeente Rotterdam samen invulling aan duurzaam bouwen. Het proefvak vormt het sluitstuk van het project Gordel- en Kanaalweg, de voltooiing van de ‘noordelijke randweg’ waarmee in september 2004 is gestart. De ‘noordelijke randweg’ omvat het gebied vanaf de Abraham van Stolkweg tot aan de Boezemlaan.
Proefvak
Het proefvak, verdeeld in drie vakken, is 4245 m2 groot. In het RAW-bestek zijn de onder- en tussenlagen ingevuld door steenslagasfaltbeton. Vak één wordt aangelegd volgens het bestek. Bij vak twee en drie worden de onder- en tussenlagen vervangen door lage temperatuur asfalt. In vak twee wordt met Ecopave H de emissie gereduceerd (ongeveer 15 procent CO2) door een organische was aan het asfalt toe te voegen. In vak drie wordt Ecopave W, asfalt op basis van schuimbitumen, toegepast. Dit resulteert in aanzienlijk lagere emissies: circa 25 procent CO2. Aan de deklagen verandert niets, hiervoor wordt steenmastiekasfalt en het door Dura Vermeer ontwikkelde Micropave gebruikt.
Rotterdam Climate Initiative
Slaagt de proef dan kijkt de gemeente of het lage temperatuur asfalt op meerdere plaatsen in Rotterdam kan worden aangelegd. Daarmee draagt de gemeente een steentje bij aan de klimaatdoelstelling van het Rotterdam Climate Initiative (RCI) om de CO2 uitstoot in 2025 te verminderen.Bron: Dura Vermeer

Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Omgevingsvisie Bernheze: gezondheid en gemeenschap centraal
14 jan om 08:30 uurDe gemeente Bernheze heeft in samenwerking met adviesbureau Kragten een omgevingsvisie ontwikkeld die uniek is…
Plantenbakken verfraaien en vergroenen Dordtse binnenstad
13 jan om 09:09 uurDordrecht kent een prachtige historische binnenstad. Om de belevingswaarde nog verder te vergroten, heeft de…
Integraal als heilige graal voor de toekomst van de openbare ruimte
31 dec 2024Integraal is het toverwoord in de toekomst van de openbare ruimte. Dat kwam naar voren uit de City Deal…
Aziëpark Haarlem van vergeten strook naar groen buurtpark
30 dec 2024De wijk Schalkwijk in Haarlem ondergaat een ware transformatie. Eén van de meest in het oog springende…
Mijn Plek: Het Bolwerkpark in Alkmaar
20 dec 2024In 'Mijn Plek' leggen we een professional in de openbare ruimte de vraag voor wat zijn of haar favoriete plek…
Stadsforum Tilburg: plein voor komende eeuwen
18 dec 2024Ooit was het Koningsplein in het centrum het lelijkste plein van Tilburg. Door niet alleen het Koningsplein…
Van Bergenstraat Den Haag na herinrichting stuk veiliger
28 nov 2024De van Bergenstraat in Den Haag heeft een herinrichting ondergaan. Door een rijbaan te versmallen en een…
Innovatieve straatbaksteen: de S-line® van Vandersanden
19 nov 2024Straatbakstenen zijn een bekend onderdeel van de inrichting van de openbare ruimte. Traditioneel worden vrij…