Nieuwe ontsluiting Bio Science Park Leiden in gebruik
De nieuwe onderdoorgang in de Plesmanlaan te Leiden is in oktober in gebruik genomen. De tunnel maakt deel uit van het project Ontsluiting Bio Science Park, dat met de ingebruikname in de afrondingsfase is beland. Het ontwerp van de onderdoorgang voor snelverkeer en twee nabijgelegen fietstunnels komt van ipv Delft in samenwerking met Karres en Brands. Heijmans verzorgde de uitvoering.
De drie onderdoorgangen bevinden zich rond het kruispunt Plesmanlaan / Haagse Schouwweg dat de belangrijkste toegang vormt tot het Bio Science Park. De ongelijkvloerse kruising betekent een flinke verbetering in de verkeersdoorstroming.
Ruimtelijk
De vernieuwde Plesmanlaan is ontworpen als groene hoofdontsluitingsroute met groene middenberm en ruime opzet. Dankzij de afwezigheid van tussensteunpunten, loopt deze groene ader ook echt onder het viaduct door. De licht naar buiten wijkende wanden zorgen voor goede lichttoetreding en een passend, ruimtelijk beeld. De onderzijde van het viaduct is bekleed met bamboecomposiet. Dit markeert op elegante wijze de poortfunctie van het viaduct en benadrukt de kruising van wegen. Verder past het materiaalgebruik goed bij de beoogde binnenstedelijke uitstraling.
DNA
De wanden van de onderdoorgang zijn bekleed met keramische tegels in een subtiel patroon dat refereert aan DNA-profielen. Ook de wanden van de fietstunnels zijn bekleed met deze tegels. De wandbekleding geeft niet alleen een hoogwaardige, rustige uitstraling aan de tunnels, maar vormt ook een duurzame wandafwerking die lang mooi blijft. In de fietstunnels is het kleurenpalet van de tegels iets warmer dan in de verkeerstunnel.
Sociale veiligheid
Alle onderdoorgangen zijn voorzien van geïntegreerde verlichting in de wanden. Bij die voor snelverkeer zitten er tevens lichtpunten in de middenberm die de houten onderzijde van het viaduct verlichten. ’s Avonds maken de lichtlijnen de kruising met de bovenliggende weg manifest. Bovendien zijn de tunnels door de verlichting en ruime opzet ’s nachts nog steeds uitnodigend en aantrekkelijk.

De wanden van de tunnel zijn bekleed met keramische tegels
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Omgevingsvisie Bernheze: gezondheid en gemeenschap centraal
14 jan om 08:30 uurDe gemeente Bernheze heeft in samenwerking met adviesbureau Kragten een omgevingsvisie ontwikkeld die uniek is…
Plantenbakken verfraaien en vergroenen Dordtse binnenstad
13 jan om 09:09 uurDordrecht kent een prachtige historische binnenstad. Om de belevingswaarde nog verder te vergroten, heeft de…
Integraal als heilige graal voor de toekomst van de openbare ruimte
31 dec 2024Integraal is het toverwoord in de toekomst van de openbare ruimte. Dat kwam naar voren uit de City Deal…
Aziëpark Haarlem van vergeten strook naar groen buurtpark
30 dec 2024De wijk Schalkwijk in Haarlem ondergaat een ware transformatie. Eén van de meest in het oog springende…
Mijn Plek: Het Bolwerkpark in Alkmaar
20 dec 2024In 'Mijn Plek' leggen we een professional in de openbare ruimte de vraag voor wat zijn of haar favoriete plek…
Stadsforum Tilburg: plein voor komende eeuwen
18 dec 2024Ooit was het Koningsplein in het centrum het lelijkste plein van Tilburg. Door niet alleen het Koningsplein…
Van Bergenstraat Den Haag na herinrichting stuk veiliger
28 nov 2024De van Bergenstraat in Den Haag heeft een herinrichting ondergaan. Door een rijbaan te versmallen en een…
Innovatieve straatbaksteen: de S-line® van Vandersanden
19 nov 2024Straatbakstenen zijn een bekend onderdeel van de inrichting van de openbare ruimte. Traditioneel worden vrij…