Kerb-IT zorgt voor meer groen langs de weg
In 2012 kwam uit het rapport van riool- en weginspectie naar voren dat het rioolstelsel in zeer slechte staat verkeerde en aan vervanging toe was. Bovendien was er veel wateroverlast richting de kern van Oudenbosch. "Vanuit de discipline riolering kwam de vraag wat we daaraan konden doen, mede gezien de klimaatverandering en de wens om onze straten zo veel als mogelijk klimaatadaptief in te richten", vertelt Leo Kaan, projectleider civiele techniek bij de gemeente Halderberge. "Daaruit ontstond de wens om het hemelwater van de daken af te koppelen en zo mogelijk te infiltreren in de bodem. Omdat ook de bestrating aan het einde van zijn levensduur was en we rekening wilden houden met alle netwerkbeheerders die daar ook hun werkzaamheden moesten uitvoeren, wilden we een ontwerp waarmee we de komende 50 tot 75 jaar niet meer de straat open hoefden te halen."
Verdroging tegengaan
Anton Elenbaas van Ingenieursbureau Royal Haskoning vertelt: "Tijdens de ontwerpfase kwam de nieuw ontwikkelde Kerb-IT waterinfiltrerende trottoirband in beeld. Kerb-IT is een nieuw waterinfiltrerend bandensysteem en bedoeld om verdroging in stedelijk gebied tegen te gaan. Bij kleine buien kan 90 procent van de totale neerslag opgevangen en geïnfiltreerd worden. Het water dat op straat valt, komt dankzij de gaten aan de voorzijde van de band langzaam in het systeem, waar het poreuze beton een waterbuffer vormt. Bij droogte wordt het opgevangen water afgegeven aan groenperken of boomwortels die onder het trottoir liggen." Leo Kaan: "Toen het voorstel van de Kerb-IT banden ter sprake kwam, waren we gelijk enthousiast. We zijn een gemeente die groen en water hoog in het vaandel hebben staan, evenals innovatie en klimaatadaptie. We hebben dus ook de financiële middelen om klimaatadaptieve investeringen te doen. De Kerb-IT band sluit heel goed aan bij deze gedachte en is een mooie kantoplossing waarbij de functie - de bestrating bij elkaar houden - onverminderd blijft."
Monitoring
Begin dit jaar is de monitoring van het project van start gegaan met software en sensoren van ConnectedGreen. "We hebben in de groenperken langs de doorgaande route op verschillende dieptes vochtsensorengeplaatst waarmee je realtime kunt meten of er voldoende water voor de beplanting beschikbaar is", vertelt René Voogt van Connected Green. "Het effect van de poreuze stoeprand is met onze meetapparatuur heel goed te meten. En de gemeente heeft er gelijk profijt van. Als je opmerkt dat de grond nat genoeg is, hoef je niet bij te sproeien. Daar bespaart de gemeente direct veel tijd en water mee."
Lees hier meer over Kerb-IT
Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontmoeten op een natuurlijke manier
20 sep om 08:16 uurWooncomplex De Baak in Amsterdam is gebouwd om het maken van verbinding te stimuleren. Door de uitstraling van…
'Niet alleen de olie, maar ook het tandwiel zijn'
10 jun om 08:44 uurOm het kantoorgedeelte van het warehouse langs de A15 bij Pernis een aantrekkelijke uitstraling te geven, kiest…
De invloeden van klimaat en groen op toegankelijkheid
28 mei om 11:17 uurMadeliefjes voor de oude basisschool van Anne Frank
3 mei om 11:58 uurHet schoolplein van de Anne Frank 6e Montessorischool in Amsterdam, de basisschool die de beroemde…
Eindhoven vervangt asfalt binnenstad voor klinkers
19 apr om 19:41 uurEindhoven vervangt bij de herinrichting van de binnenstad de asfaltbestrating van de middenstrook voor gebakken…
De straat is van iedereen
10 apr om 09:57 uurMooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden
27 mrt om 11:54 uurDe Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…
Van Muijlwijkstraat Arnhem nu stuk groener en veiliger
23 feb om 11:20 uurVan de ‘lelijkste straat van Arnhem’ naar de ‘groenste en coolste’ straat van de stad. De Van Muijlwijkstraat…