Karrenspoor Enschede moet op de schop

Onveilig en overlastgevoelig
De toestand van de karrensporen zorgt niet alleen voor onveilige situaties, omwonenden worden klagen over het gerammel voor hun deur wanneer voertuigen over de sporen rijden.
Bij noodreparaties is de afgelopen jaren het natuursteen al deels vervangen door klinkers. Op andere plekken, in de Brammelerstraat en de Marktstraat zijn proefstukken aangelegd om alternatieven voor het natuursteen te testen. Voorafgaand aan de stadsdeelcommissie Centrum zijn de leden met stadsdeelwethouder Marijke van Hees en ambtenaren naar de proefstukken wezen kijken. In de Marktstraat konden ze constateren dat een onbeschadigde natuursteenplaat een uitzondering is.
Proefstukken
De stadsdeelleden zagen ook de proefstukken met gewone straatklinkers en dikkere stenen maar moesten vaststellen dat na een half jaar ook deze verzakken of flink zijn beschadigd. Dit is overigens zeer beperkt bij de in kleine stukken gezaagde natuursteenplaten die zijn vastgelegd in beton. Maar hier verkruimelen de voegen door weersinvloeden en vooral het zware verkeer. Bovendien wordt duidelijk dat het verzagen van de platen en het nieuw leggen een uiterst kostbare operatie is.
Alternatieven
Het beste alternatief voor het natuursteen ligt volgens de onderhoudsploeg van de straten in de Brammelerstraat buiten de bollard nabij het Hoedemakersplein. Hier is in oktober vorig jaar als eerste in plaats van natuursteen een grijze klinker gelegd in een speciaal profiel. Deze bestrating kan het zware vrachtverkeer het beste aan en de kleur sluit bovendien goed aan bij het idee van de grijze karrensporen. Een suggestie van Albert Veldt (BurgerBelangen) om het natuursteen te vervangen door asfalt in een afwijkende kleur, is eerder onderzocht maar afgewezen. Het asfalt is als losliggende strook tussen klinkers is namelijk niet slijtvast.
Aanpak
Voor de wethouder van onderhoud, Hans van Agteren, is de zaak inmiddels duidelijk. Hij wil nog voor de zomervakantie met een voorstel komen. „De keuze die we moeten maken is alleen de noodzakelijke stukken steeds aanpakken, dan zijn de grote platen in de belangrijkste straten over tien jaar vervangen, of we kiezen voor een versnelde procedure.” Dat laatste heeft zijn voorkeur om het aanzien van de binnenstad te herstellen maar hij zal er nog wel het geld voor moeten zien te vinden.

Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Omgevingsvisie Bernheze: gezondheid en gemeenschap centraal
14 jan om 08:30 uurDe gemeente Bernheze heeft in samenwerking met adviesbureau Kragten een omgevingsvisie ontwikkeld die uniek is…
Plantenbakken verfraaien en vergroenen Dordtse binnenstad
13 jan om 09:09 uurDordrecht kent een prachtige historische binnenstad. Om de belevingswaarde nog verder te vergroten, heeft de…
Integraal als heilige graal voor de toekomst van de openbare ruimte
31 dec 2024Integraal is het toverwoord in de toekomst van de openbare ruimte. Dat kwam naar voren uit de City Deal…
Aziëpark Haarlem van vergeten strook naar groen buurtpark
30 dec 2024De wijk Schalkwijk in Haarlem ondergaat een ware transformatie. Eén van de meest in het oog springende…
Mijn Plek: Het Bolwerkpark in Alkmaar
20 dec 2024In 'Mijn Plek' leggen we een professional in de openbare ruimte de vraag voor wat zijn of haar favoriete plek…
Stadsforum Tilburg: plein voor komende eeuwen
18 dec 2024Ooit was het Koningsplein in het centrum het lelijkste plein van Tilburg. Door niet alleen het Koningsplein…
Van Bergenstraat Den Haag na herinrichting stuk veiliger
28 nov 2024De van Bergenstraat in Den Haag heeft een herinrichting ondergaan. Door een rijbaan te versmallen en een…
Innovatieve straatbaksteen: de S-line® van Vandersanden
19 nov 2024Straatbakstenen zijn een bekend onderdeel van de inrichting van de openbare ruimte. Traditioneel worden vrij…