Herinrichting dorpscentrum Limburgse Reuver
Herinrichting dorpscentrum Limburgse Reuver
Omdat de aanleg van de A73 het doorgaande verkeer door het Limburgse dorp Reuver aanzienlijk had verminderd, kon het centrum een grootschalige opknapbeurt ondergaan. Plangroep Heggen maakte een integraal ontwerp voor het plangebied van de doorgaande Rijksweg, het Raadhuisplein en het stationsplein.
Centrumgebied opwaarderen
Door de aanleg van de A73 was het verkeer door het dorp flink afgenomen. Door de afname van de verkeersintensiteit kon het centrumgebied worden opgewaardeerd tot een verblijfsplek en konden de twee pleinen mulifunctioneel worden gemaakt. Hoofdaannemer was Martens Infra te Elsloo, Plangroep Heggen maakte het ontwerp en de bestekken. Teske Ruyters en Jeroen van Schie waren namens Plangroep Heggen de hoofdontwerpers.
Het Raadhuisplein
Het plangebied werd bepaald rondom de concentratie van winkels, inclusief het oude stationsplein en het Raadhuisplein, waaraan het gemeentehuis van de gemeente Beesel is gelegen. Van Schie: “Het plein werd voorheen gedomineerd door parkeerplaatsen en was volgelopen met verschillende inrichtingselementen, waaronder paaltjes, verlichting, bankjes, prullenbakken en een telefooncel.”
Multifunctionele verblijfsplek
Eis van de gemeente was dat de lokale ondernemers activiteiten op het Raadhuisplein zouden kunnen organiseren en dat het plein een multifunctionele verblijfplek zou worden met een aantrekkingskracht voor lokale bewoners en toeristen. Dit met het oog op de weekmarkt die er wordt gehouden en een vakantie- en attractiepark in de nabijheid van het plein. Om dit te realiseren moesten de meeste parkeerplaatsen verdwijnen, en werd een ‘blauwe’ parkeerzone voor kort parkeren ingericht met onderscheidende zwarte klinkers.
Bestrating Rijksweg
De Rijksweg werd ingericht als een 30km weg. Om deze uistraling te bewerkstelligen werd het asfalt vervangen door hoogwaardige, roodbruine gebakken klinkers. Alle gebakken straatwerk werd geleverd door CRH Kleiwaren. In de rijbaan is gebruik gemaakt van een steen in keiformaat met kleur Terra Romana. Voor de trottoirs is gebruik gemaakt van lingeformaat is dezelfde kleur. De weg is van het trottoir gescheiden door een natuurstenen trottoirband van chinees hardsteen met gevlamd patroon aan de bovenzijde geleverd door Michel Opreij & Beisterveld Natuursteen. “De weg werd verder ingericht als een 30km weg door een ‘oversteekbare’ uitstraling te creëren”, vertelt Van Schie. “De trottoirbanden werden daarom op gelijke hoogte als de klinkers aangelegd, waardoor rij- en wandelgebied enkel worden onderscheiden door een duidelijke belijning en materiaalverschil.”
Gestrooide gouden klinkers
Op het Raadhuisplein is een opvallend bestratingselement toegepast. Daar vindt men, her en der tussen de roodbruine gebakken klinkers, gouden glinsterstenen. Het zijn geglazuurde klinkers, in een langwerpige vorm. Ze zijn een verwijzing naar de lokale St. Joris fabriek, één van de weinige en oudste baksteenfabrieken in Nederland die deze geglazuurde stenen produceren. De fabriek leverde de goudkleurige stenen die in een strooipatroon over het plein werden verspreid.
Cortenstalen, led-verlichte weggeleiders
Op de wegen naar het Raadhuisplein en op de plein zelf werden een drietal bijzondere elementen ontworpen. Op de Rijksweg en op de Pastor Frankenlaan werden snelheidsremmers geplaatst, in de vorm van wegversmallende middengeleiders die autoverkeer dwingen hun snelheid te matigen. Op de geleiders staan bijzondere hekwerken vervaardigd uit een combinatie van RVS en cortenstaal. Het cortenstaal bestaat uit twee platen met daar tussen gele TL- verlichting die is aangesloten op de openbare verlichting. “Uit de cortenstalen platen werd hetzelfde patroon gestanst als de glinsterstenen op het plein, dat oplicht als de verlichting ’s avonds aangaat”, omschrijft Van Schie. De geleidehekwerken werden ontworpen door Plangroep Heggen en geleverd door Ves Reyders Tuin design & Styling in samenwerking met een onderaannemer.
Led-verlichte fontein
Centraal op het Raadhuisplein is een obstakelvrij waterelement in de bestrating verborgen. De fontein bestaat uit zes traploze en in hoogte regelbare fonteinstralen die rondom zijn voorzien van led-verlichting. Van Schie: “De spuitertjes en de verlichting kunnen worden aangezet waneer men dat wil. Het is een leuke trekker voor kinderen en een speels element voor de jeugd die de aangrenzende bioscoop bezoekt. Als er markt is of een ander evenement dan kunnen de spuitertjes worden uitgeschakeld en is de installatie volledig obstakelvrij.” De fontein werd geleverd door Ves Reynders Tuin design & Styling in samenwerking met Gruppen Fonteintechniek.
Multifunctionele zit-boom-verlichtingselementen
In overeenstemming met het multifunctionele gebruik van het Raadhuisplein, ontwierp Plangroep Heggen multifunctionele boombeschermers voor het hele centrum. De RVS boombakken dienen tevens als zit- en verlichtingselement. Van Schie verklaart: “Op normale banken kan slechts één kant op worden gekeken. Deze stalen boombeschermers zijn driehoekig van vorm, hebben geïntegreerde verlichting en hebben een goede zithoogte, dus dienen als een zitelement rondom. Zo minimaliseren we het aantal inrichtingselementen wat het straatbeeld vereenvoudigd en wat handig is tijdens evenementen. De driehoekige vorm verwijst naar de vorm van het kleine stationspleintje en het Raadhuisplein.” Op het stationsplein werd een uitvergrote versie van de zitelementen geplaatst. De driehoekige elementen waren maatwerk vervaardigd door een onderaannemer van Martens Infra. De bomen in de bakken, waaronder Liriodendrons en platanen, zijn geleverd en geplaatst door BMM-groen. De bomen worden beschermd met gietijzeren boomroosters van HESS geleverd door Asplan.
Openbare verlichting
De overige verlichting op het plein bestaat uit twee centrale masten met meerdere spots. Deze RVS lichtmasten zijn geplaatst door ZIUT en werden geleverd door Light international. Langs de nieuwe Rijksweg werden de standaard masten geplaatst zoals beschreven in het handboek openbare ruimte van gemeente Beesel.
Energievoorzieningen
Voor de elektra tijdens evenementen en markten werden voorzieningen van PUTkast geplaatst. Gezien het multifunctionele gebruik van het plein was het een logische keuze om dit obstakelvrij ondergronds te realiseren. Voor de weekmarkt is het model Markt toegepast met twee gescheiden compartimenten. Daarnaast is het model PUTkast Evenement toegepast met een grote diversiteit aan contactdozen.
Geleidelijn
Het ontwerp van het plein kwam tot stand met betrokkenheid van de omliggende ondernemers en het Gehandicapten Platform. In overleg met het platform werd voor de visueel gehandicapte gebruikers van het centrumgebied, een geleidelijn aangebracht vanaf de kerk, langs het gemeentehuis en de banken, naar het station. De ribbel-, noppen- en rubbertegels ten behoeve van de geleidelijn werden geleverd door Holcim.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontmoeten op een natuurlijke manier
20 sep om 08:16 uurWooncomplex De Baak in Amsterdam is gebouwd om het maken van verbinding te stimuleren. Door de uitstraling van…
'Niet alleen de olie, maar ook het tandwiel zijn'
10 jun om 08:44 uurOm het kantoorgedeelte van het warehouse langs de A15 bij Pernis een aantrekkelijke uitstraling te geven, kiest…
De invloeden van klimaat en groen op toegankelijkheid
28 mei om 11:17 uurMadeliefjes voor de oude basisschool van Anne Frank
3 mei om 11:58 uurHet schoolplein van de Anne Frank 6e Montessorischool in Amsterdam, de basisschool die de beroemde…
Eindhoven vervangt asfalt binnenstad voor klinkers
19 apr om 19:41 uurEindhoven vervangt bij de herinrichting van de binnenstad de asfaltbestrating van de middenstrook voor gebakken…
De straat is van iedereen
10 apr om 09:57 uurMooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden
27 mrt om 11:54 uurDe Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…
Van Muijlwijkstraat Arnhem nu stuk groener en veiliger
23 feb om 11:20 uurVan de ‘lelijkste straat van Arnhem’ naar de ‘groenste en coolste’ straat van de stad. De Van Muijlwijkstraat…