Handboek tijdelijke openbare ruimte
Richtlijnen en eisen verbeeldt
Er zijn meer dan voldoende richtlijnen voor tijdelijke openbare ruimte, maar niet iedere uitvoerder heeft zin of tijd om zich daarin te verdiepen. Daarom introduceerde Bureau Stadsregie het handboek ‘Zo werken wij in Amsterdam, Op straat’ met veel beeldmateriaal. Het handboek benoemt en verbeeldt de richtlijnen voor de uitvoering van wegwerkzaamheden en de eisen die de gemeente stelt bij het werken in de openbare ruimte.
Doel van het handboek
Amsterdammers worden regelmatig geconfronteerd met tijdelijke openbare ruimten, zoals tijdens de aanleg van kabels en leidingen of herprofileringen. Tijdens de werkzaamheden gaan beleidsmakers vaak onterecht akkoord met een openbare ruimte van minimaal niveau. Winkelstraten en woonbuurten moeten ook tijdens werkzaamheden blijven functioneren, anders zullen schadeclaims en imagoschade toenemen. Opdrachtgevers en opdrachtnemers kunnen in het handboek ideeën opdoen voor maatregelen die zij kunnen treffen tijdens de uitvoering van de werkzaamheden en met een goede tijdelijke inrichting van de openbare ruimte, om de hinder van deze werkzaamheden te minimaliseren.
Bruikbaarheid boek
Het boek is bedoeld voor vergunningverstrekkers, handhavers, opdrachtgever, als opdrachtnemers en uitvoerders. In de betreffende vergunningen is opgenomen dat gewerkt moet worden volgens het handboek. Omdat de foto's direct helder maken wat wel en wat niet kan, is het een heel bruikbaar handboek. Niet alleen voor uitvoerders en opdrachtgevers, maar ook voor handhavers en bewoners van Amsterdam.
Oproep!
Een handboek is nooit af. Wilt u meedenken? Of heeft u voorbeelden van uitwerkingen die u graag aan het handboek wil toevoegen? Klik hier voor meer informatie over dit project en hoe u zich kunt aanmelden.
Gedrukte exemplaren van de eerste versie van het handboek zijn verkrijgbaar via coordinatiestelsel@ivv.amsterdam.nl.
Download hier de meest recente versie van het handboek en extra's.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Samenwerken is voor een toekomstbestendig beheer steeds belangrijker
29 nov om 09:11 uurIn deze rubriek bieden we makers van de openbare ruimte de mogelijkheid om elkaar vragen te stellen. Maurice…
Utrecht gaat dode bomen vaker laten staan
22 nov om 17:29 uurDe gemeente Utrecht kiest ervoor om dode bomen en boomstronken vaker laten staan. Deze kunnen namelijk van…
Knipperlichten in wegdek maken oversteken in Valkenburg veiliger
16 nov om 10:38 uurBreda test verschillende manieren van scooter- en fietsparkeren
15 nov om 13:52 uurBreda draait een pilot voor fiets- en scooterparkeerplaatsen. De gemeente wil de stad zo nog fietsvriendelijker…
Slimme stroomvoorziening voor markten en evenementen
15 nov om 08:11 uurBij Seijsener ontwikkelen we al jaren praktische en betrouwbare oplossingen voor het beheer van openbare…
Na anderhalve eeuw heeft Borculo weer een 'haven'
14 nov om 06:35 uurEeuwen geleden, tot 125 jaar terug, voeren er talloze boten af en aan naar het Achterhoekse stadje Borculo om…
Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte gelanceerd
7 nov om 12:35 uurOm bij de toekomstbestendige inrichting van de openbare ruimte de uitdagingen voor de onder- en bovengrond…
Expertcolumn Thijs van Spaandonk: Wat geven we door?
1 nov om 08:42 uurIn elke editie van Straatbeeld schrijft een expert een column over het desbetreffende thema van het magazine.…