Gemeenten korten miljoenen

De 36 gemeenten gaan de komende jaren in totaal 1,1 miljard korten op uitgaven. Zestien procent hiervan is begroot op het ‘fysieke beleidsdomein’. Hierbij gaat het volgens de onderzoekers in de meeste gevallen om het versoberen van het onderhoudsniveau van de openbare ruimte en het uitstellen van onderhoudswerkzaamheden. Daarnaast worden bij investeringsprojecten budgetplafonds gesteld.
Soberder
Haarlem, Zoetermeer en Heerlen vormen de top drie als het gaat om bezuinigen op wonen, ruimtelijke ordening en verkeer. Haarlem zoekt maar liefst zestig procent van de 24 miljoen euro die zij tot 2015 gaat bezuinigen in deze posten. “Bij ons gaat het voornamelijk om het temporiseren van onderhoudsprojecten”, legt woordvoerder Claudia Tempelman uit. “We gaan per project kijken of het wellicht soberder kan of uitgesteld moet worden.” Dat kan ook best in de Noord-Hollandse gemeente, denkt Tempelman. “Het vorige college heeft van onderhoud een speerpunt gemaakt. Daardoor zijn de wegen over het algemeen nog in goede staat.”
Schrappen
Het schrappen van lopende woningbouwprojecten is in Haarlem nog niet aan de orde. “De wethouder heeft dit wel laten onderzoeken, maar stoppen was in veel gevallen duurder dan doorgaan. Woningbouw is dan ook geen spending department, vaak levert het voor de gemeente nog wel wat op.” Haarlem houdt echter wel een vinger aan de pols. “Als een projectontwikkelaar besluit dat een project heel anders moet worden ingericht, wat redelijk vaak gebeurd in deze tijd, dan gaan de raad en het college er extra goed naar kijken.”
Bezuinigen
De gezamenlijke uitgaven van de grootste gemeenten moeten in 2014 zijn teruggebracht tot 26,1 miljard euro. Vijfentwintig gemeenten beginnen nog dit jaar met bezuinigen. “Deze steden willen in 2011 een derde deel van de totale bezuinigingsopgave realiseren”, aldus de onderzoekers.
Na bezuinigingen op personeel geven gemeenten vooral minder geld uit aan arbeidsmarkt, maatschappelijke opvang en zorg. Ook gaat het mes in de uitgaven die te maken hebben met het gemeentebestuur. De meeste steden (32) snijden niet alleen in de kosten, maar investeren ook in nieuw beleid.

Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
Hoe koppelen gemeente én bewoners in Deventer het regenwater van het riool af?
26 mrt om 08:57 uurOngeveer zestig procent van de binnenstedelijke ruimte in Deventer is in particuliere handen. Om de stad…
Beweegvriendelijke openbare ruimte: van visie naar praktijk
21 mrt om 08:00 uurEen vader die met zijn kind een slingerpaadje neemt in plaats van de rechte stoep. Een groep jongeren die op…
Waterberging in de wegfundering: ruimtebesparend en effectief
20 mrt om 08:45 uurDoor waterberging in de wegfundering te integreren, ontstaat er bovengronds meer ruimte voor andere functies.…
Een groener dorpsplein als podium voor Geffen
19 mrt om 08:33 uurWe zien het meer en meer, versteende dorps- of stadspleinen die worden omgetoverd in een groene verblijfsruimte…
'Kijk bij het normeren van groen vooral naar de kwaliteit'
17 mrt om 11:09 uurApeldoorn, Utrecht en Breda genomineerd voor meest speelvriendelijke gemeente
13 mrt om 08:17 uurCROW vraagt om feedback op vernieuwd IMBOR
12 mrt om 09:33 uurCROW heeft een nieuwe versie van het Informatiemodel Beheer Openbare Ruimte (IMBOR) ontwikkeld en legt deze ter…