Dordrecht krijgt klimaatarboretum tegen hittestress
De TU Delft en de Branchevereniging VHG leiden het onderzoek naar manieren om hittestress in steden te verminderen. Eén van de maatregelen kan een klimaatarboretum zijn. De zomers van 2018 en 2019 kenden veel hete dagen en lange periodes van droogte. Ook in Dordrecht is er dan sprake van hittestress. “We onderzoeken maatregelen om temperatuurstijgingen in de stad te verminderen”, zo klinkt het vanuit de gemeente.
Klimaatarboretum
Het klimaatarboretum is een verzameling van uiteenlopende bomen in houten bakken. “In het klimaatarboretum onderzoeken we hoe verschillende boommodellen bijdragen aan het verkoelen van de stad. In de bomen en bakken plaatsen we meetapparatuur. Hiermee kunnen we de effecten met betrekking tot temperatuur en verdamping meten”, zo zegt de gemeente. Het onderzoek is onderdeel van het onderzoeksprogramma Urban Forestry van de TU Delft. In totaal komen er tussen de 45 en 75 bomen in op maat gemaakte bakken. De bomen hebben een gemiddelde stammaat van 20 tot 25 centimeter en zijn tussen de 4 en 7 meter hoog.
De bomen krijgen sensoren die onder andere de luchttemperatuur, stralingstemperatuur, luchtvochtigheid en de verdamping van de bomen meten. Zo brengt de gemeente in kaart wat het effect is van de bomen op hun stedelijke omgeving. De wens is om het klimaatarboretum drie jaar te laten staan. Andere steden die aan het onderzoeksproject deelnemen zijn: Den Haag, Delft en Almere. Zij hebben al een klimaatarboretum of gaan die binnenkort plaatsen.
Stadsairco’s
Bomen zijn echte stadsairco's. Op zonnige, hete dagen zorgen ze voor schaduw en voor verdamping via hun bladeren. Een klimaatarboretum heeft het meeste effect op bebouwde plekken waar de ondergrond erg 'versteend' is, met weinig groen en waar temperaturen ’s zomers vaak snel oplopen. Een mogelijke locatie in Dordrecht zou het binnenterrein kunnen zijn tussen de Draai en het Wilgenbos.
Dordrecht werd in februari als eerste Nederlandse stad erkend als Wereldbomenstad. Het internationaal programma Tree Cities of the World huldigt steden over de hele wereld die voldoen aan de eisen op het gebied van zorg voor bomen in de stad.

Het klimaatarboretum in Delft (fotobron: TU Delft)
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Omgevingsvisie Bernheze: gezondheid en gemeenschap centraal
14 jan om 08:30 uurDe gemeente Bernheze heeft in samenwerking met adviesbureau Kragten een omgevingsvisie ontwikkeld die uniek is…
Plantenbakken verfraaien en vergroenen Dordtse binnenstad
13 jan om 09:09 uurDordrecht kent een prachtige historische binnenstad. Om de belevingswaarde nog verder te vergroten, heeft de…
Integraal als heilige graal voor de toekomst van de openbare ruimte
31 dec 2024Integraal is het toverwoord in de toekomst van de openbare ruimte. Dat kwam naar voren uit de City Deal…
Aziëpark Haarlem van vergeten strook naar groen buurtpark
30 dec 2024De wijk Schalkwijk in Haarlem ondergaat een ware transformatie. Eén van de meest in het oog springende…
Mijn Plek: Het Bolwerkpark in Alkmaar
20 dec 2024In 'Mijn Plek' leggen we een professional in de openbare ruimte de vraag voor wat zijn of haar favoriete plek…
Stadsforum Tilburg: plein voor komende eeuwen
18 dec 2024Ooit was het Koningsplein in het centrum het lelijkste plein van Tilburg. Door niet alleen het Koningsplein…
Van Bergenstraat Den Haag na herinrichting stuk veiliger
28 nov 2024De van Bergenstraat in Den Haag heeft een herinrichting ondergaan. Door een rijbaan te versmallen en een…
Innovatieve straatbaksteen: de S-line® van Vandersanden
19 nov 2024Straatbakstenen zijn een bekend onderdeel van de inrichting van de openbare ruimte. Traditioneel worden vrij…