De uitdagingen voor New Towns
Uitdagingen
Op de conferentie ‘Nieuwe uitdagingen voor New Towns’ voelt dagvoorzitter Adriaan Visser, directeur van Platform31, burgemeester Backhuijs van de gastgemeente, aan de tand over hoe Nieuwegein hierin te werk gaat. Backhuijs geeft tijdens de opening van de conferentie aan dat de oplossing ligt in een integrale aanpak vanuit de gemeente met betrokken stakeholders. Hij ziet dit als een uitdaging. “Decennia lang hebben we vanuit verschillende sectoren vrij eendimensionaal gewerkt aan het stapelen van stenen, daar moet een ommekeer in komen en dat is razend ingewikkeld”.
Zelforganisatie gaat niet vanzelf
Radboud Engbersen, programmamanager bij Platform31, schetst de ontwikkeling van New Towns in cijfers. Hij doet dat aan de hand van een aantal statistieken over de periode 2000-2010 uit het evaluatierapport ‘ Zelforganisatie gaat niet vanzelf; Evaluatie Experimenten met bewonersinitiatieven New Towns’. Jan Brouwer van ABF Cultuur maakte dit rapport in nauwe samenwerking met Platform31 over het experimentenprogramma ‘Zelforganisatie in New Towns’. Platform31 voerde het experimentenprogramma uit in opdracht van het ministerie van BZK.
Anders ontwikkelen
De statistieken maken duidelijk dat New Towns zich anders ontwikkelen dan de G4 en de overige steden. Op het punt van groei van arbeidsplaatsen blijven New Towns achter. Zo ook blijft de verbetering van de leefbaarheid achter op die van de G4 en overige steden in het tijdvak 2000-2010. En New Towns kunnen hun jongeren in vergelijking met andere gemeenten maar beperkt vasthouden. Deze minder positieve ontwikkeling valt echter ook te nuanceren. Gekeken naar de woningprijzen liggen deze hoger dan in de G4 en de ervaren leefbaarheid is een punt hoger dan het gemiddelde van de grote vier steden van Nederland. Daartegenover kan weer worden gezet dat juist in New Towns veel woningen ‘onder water staan’.
Kleinschaligheid kracht New Towns
Radboud Engbersen presenteerde een aantal conclusies uit het evaluatierapport. Aanleiding voor dit experimentenprogramma waren de New Towns zelf. Zij formuleerden, naar aanleiding van de motie Ortega, De Uitvoeringsagenda van New Towns (2009). Preventie en zelforganisatie waren de sleutelwoorden in deze agenda: bewoners en ondernemers zijn zelf als eerste aan zet om de neerwaartse ontwikkelingen te keren. Zelforganisatie van bewoners en ondernemers bij het beheer van de openbare ruimte, het exploiteren van voorzieningen, het pimpen van winkelcentra en investeren in de eigen woningen, kon hierbij helpen. Zestien projecten op een klein schaalniveau zijn door het experiment geholpen om zich te ontwikkelen, zijn gevolgd en geëvalueerd.
Het hele artikel leest u hier.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontmoeten op een natuurlijke manier
20 sep om 08:16 uurWooncomplex De Baak in Amsterdam is gebouwd om het maken van verbinding te stimuleren. Door de uitstraling van…
'Niet alleen de olie, maar ook het tandwiel zijn'
10 jun om 08:44 uurOm het kantoorgedeelte van het warehouse langs de A15 bij Pernis een aantrekkelijke uitstraling te geven, kiest…
De invloeden van klimaat en groen op toegankelijkheid
28 mei om 11:17 uurMadeliefjes voor de oude basisschool van Anne Frank
3 mei om 11:58 uurHet schoolplein van de Anne Frank 6e Montessorischool in Amsterdam, de basisschool die de beroemde…
Eindhoven vervangt asfalt binnenstad voor klinkers
19 apr om 19:41 uurEindhoven vervangt bij de herinrichting van de binnenstad de asfaltbestrating van de middenstrook voor gebakken…
De straat is van iedereen
10 apr om 09:57 uurMooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden
27 mrt om 11:54 uurDe Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…
Van Muijlwijkstraat Arnhem nu stuk groener en veiliger
23 feb om 11:20 uurVan de ‘lelijkste straat van Arnhem’ naar de ‘groenste en coolste’ straat van de stad. De Van Muijlwijkstraat…