Burgerparticipatie openbare ruimte
Inwoners meer bij buurt betrekken
Hoe krijgen gemeenten de burger van de bank om mee te denken, doen of zelfs te betalen in de openbare ruimte? Hoe start men een participatieproject? Hoe zorgt men ervoor dat dit niet bij een eenmalig en duur experiment blijft? PLAN terra wil met de participatiekaart gemeenten op weg helpen via een creatieve en effectieve aanpak, zowel op straat als binnen de organisatie. Dat kan variëren van het opruimen van zwerfafval tot het beheren van stukjes groen. De participatiekaart is een landelijk initiatief om inwoners meer bij hun eigen buurt te betrekken, waardoor die veiliger en schoner wordt.
Voorbeelden
De participatiekaart geeft een overzicht van burgerparticipatie projecten in de openbare ruimte. Hierdoor kunnen andere bewoners inspiratie op doen om in hun eigen wijk een project op te starten. Op de participatiekaart staan alle projecten in Nederland door gemeenten en burgers weergegeven in een landelijk overzicht. Deelnemers kunnen door de kaart op internet met elkaar in contact komen en kennis en ervaring uitwisselen.
Kansen in kaart gebracht
Samen met gemeenten in het hele land werkt PLAN terra aan participatie in de wijk door kansen in kaart te brengen op participatiekaart.nl en concrete acties te ondersteunen. Ook ondersteunt PLAN gemeenten als het gaat om het schouwen met burgers, het adopteren en overdragen van groenstroken en het betrekken van scholen, winkeliers en bewoners bij het schoonhouden van de openbare ruimte. Daarnaast adviseert het bedrijf gemeenten door het opstellen van een stadsbrede handreiking voor participatie en door het formuleren van een op het specifieke gebied toegesneden participatiestrategie. Voor inwoners organiseert de initiatiefnemer bijeenkomsten waarbij ze bewoners enthousiast wil maken om mee te doen in de openbare ruimte.
Klik hier voor de participatiekaart.
Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Samenwerken is voor een toekomstbestendig beheer steeds belangrijker
29 nov om 09:11 uurIn deze rubriek bieden we makers van de openbare ruimte de mogelijkheid om elkaar vragen te stellen. Maurice…
Utrecht gaat dode bomen vaker laten staan
22 nov om 17:29 uurDe gemeente Utrecht kiest ervoor om dode bomen en boomstronken vaker laten staan. Deze kunnen namelijk van…
Knipperlichten in wegdek maken oversteken in Valkenburg veiliger
16 nov om 10:38 uurBreda test verschillende manieren van scooter- en fietsparkeren
15 nov om 13:52 uurBreda draait een pilot voor fiets- en scooterparkeerplaatsen. De gemeente wil de stad zo nog fietsvriendelijker…
Slimme stroomvoorziening voor markten en evenementen
15 nov om 08:11 uurBij Seijsener ontwikkelen we al jaren praktische en betrouwbare oplossingen voor het beheer van openbare…
Na anderhalve eeuw heeft Borculo weer een 'haven'
14 nov om 06:35 uurEeuwen geleden, tot 125 jaar terug, voeren er talloze boten af en aan naar het Achterhoekse stadje Borculo om…
Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte gelanceerd
7 nov om 12:35 uurOm bij de toekomstbestendige inrichting van de openbare ruimte de uitdagingen voor de onder- en bovengrond…
Expertcolumn Thijs van Spaandonk: Wat geven we door?
1 nov om 08:42 uurIn elke editie van Straatbeeld schrijft een expert een column over het desbetreffende thema van het magazine.…