Burgerparticipatie openbare ruimte
Inwoners meer bij buurt betrekken
Hoe krijgen gemeenten de burger van de bank om mee te denken, doen of zelfs te betalen in de openbare ruimte? Hoe start men een participatieproject? Hoe zorgt men ervoor dat dit niet bij een eenmalig en duur experiment blijft? PLAN terra wil met de participatiekaart gemeenten op weg helpen via een creatieve en effectieve aanpak, zowel op straat als binnen de organisatie. Dat kan variëren van het opruimen van zwerfafval tot het beheren van stukjes groen. De participatiekaart is een landelijk initiatief om inwoners meer bij hun eigen buurt te betrekken, waardoor die veiliger en schoner wordt.
Voorbeelden
De participatiekaart geeft een overzicht van burgerparticipatie projecten in de openbare ruimte. Hierdoor kunnen andere bewoners inspiratie op doen om in hun eigen wijk een project op te starten. Op de participatiekaart staan alle projecten in Nederland door gemeenten en burgers weergegeven in een landelijk overzicht. Deelnemers kunnen door de kaart op internet met elkaar in contact komen en kennis en ervaring uitwisselen.
Kansen in kaart gebracht
Samen met gemeenten in het hele land werkt PLAN terra aan participatie in de wijk door kansen in kaart te brengen op participatiekaart.nl en concrete acties te ondersteunen. Ook ondersteunt PLAN gemeenten als het gaat om het schouwen met burgers, het adopteren en overdragen van groenstroken en het betrekken van scholen, winkeliers en bewoners bij het schoonhouden van de openbare ruimte. Daarnaast adviseert het bedrijf gemeenten door het opstellen van een stadsbrede handreiking voor participatie en door het formuleren van een op het specifieke gebied toegesneden participatiestrategie. Voor inwoners organiseert de initiatiefnemer bijeenkomsten waarbij ze bewoners enthousiast wil maken om mee te doen in de openbare ruimte.
Klik hier voor de participatiekaart.

Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
Hoe koppelen gemeente én bewoners in Deventer het regenwater van het riool af?
26 mrt om 08:57 uurOngeveer zestig procent van de binnenstedelijke ruimte in Deventer is in particuliere handen. Om de stad…
Beweegvriendelijke openbare ruimte: van visie naar praktijk
21 mrt om 08:00 uurEen vader die met zijn kind een slingerpaadje neemt in plaats van de rechte stoep. Een groep jongeren die op…
Waterberging in de wegfundering: ruimtebesparend en effectief
20 mrt om 08:45 uurDoor waterberging in de wegfundering te integreren, ontstaat er bovengronds meer ruimte voor andere functies.…
Een groener dorpsplein als podium voor Geffen
19 mrt om 08:33 uurWe zien het meer en meer, versteende dorps- of stadspleinen die worden omgetoverd in een groene verblijfsruimte…
'Kijk bij het normeren van groen vooral naar de kwaliteit'
17 mrt om 11:09 uurApeldoorn, Utrecht en Breda genomineerd voor meest speelvriendelijke gemeente
13 mrt om 08:17 uurCROW vraagt om feedback op vernieuwd IMBOR
12 mrt om 09:33 uurCROW heeft een nieuwe versie van het Informatiemodel Beheer Openbare Ruimte (IMBOR) ontwikkeld en legt deze ter…