Burgerbeeld bepalend voor beoordeling buitenruimte
Van uitvoerder naar regievoerder
Een veelbesproken onderwerp daarbij is het onderhoud van de openbare ruimte. Gemeenten gaan weer terug naar hun kerntaken en laten het onderhoud aan de openbare ruimte uitvoeren door private partijen. Afspraken worden vastgelegd in de vorm van gewenste resultaten in plaats van werkzaamheden. De taak van gemeenten verschuift van uitvoerder naar regievoerder.
Bewaken van bereikte resultaten
Belangrijk voor de gemeente als regievoerder is het maken van afspraken over het gewenste onderhoudsniveau. Minstens zo belangrijk is het bewaken van de daadwerkelijk bereikte resultaten. Je wilt immers inwoners tevreden stellen en houden. Hoe krijg je dat voor elkaar? Overheden hanteren daarvoor verschillende strategieën.
Leefbaarheidonderzoek
Sommige gemeenten maken bijvoorbeeld gebruik van het leefbaarheidonderzoek met vragen over de beoordeling van de buitenruimte. Dit wordt vaak om het jaar uitgevoerd. Nadelen daarvan zijn dat het vrij globaal blijft en dat er veel tijd zit tussen de verschillende metingen. Bovendien wordt de vragenlijst door een willekeurige groep inwoners ingevuld en is er geen sprake van een integrale beoordeling. De vraag rijst of je dan de verbinding kunt leggen tussen het uitgezette beleid en de bereikte resultaten – of juist het ontbreken daarvan.
Ambtenaar op pad
Een andere optie is om ambtenaren op pad te sturen met specialistische tools om te beoordelen of alles binnen de afspraken valt. Is het gras inderdaad onder de afgesproken 6 millimeter gebleven? Helaas gaan vanwege bezuinigingen steeds minder medewerkers van de afdeling Openbare Werken de straat op. Zou een gemeente ook de controlerende taak uitbesteden, dan jaagt zij zichzelf op kosten.
Participatie is invloed
Dankzij de toegenomen beschikbaarheid van tablets, smartphones en internetverbindingen (zie mijn vorige blog) kan het ook anders. Samen met de gemeente Steenwijkerland hebben wij de Burgerschouw App ontwikkeld. Tijdens een burgerschouw beoordelen de inwoners van een gemeente zelf hun leefomgeving. Aardig aan zo’n schouwronde is dat inwoners niet alleen zien wat er mis is met de buitenruimte, maar ook wat wel in orde is. Bovendien geeft het mensen meer invloed op het beheer van hun leefomgeving. Hans Sluis, hoofd Openbare Werken bij de gemeente Steenwijkerland: “Onze inwoners zijn erg betrokken bij hun leefomgeving en hebben daar vaak een duidelijke mening over. Dankzij de schouw zijn wij als gemeente beter op de hoogte van hun wensen, terwijl burgers actief betrokken zijn bij het onderhoud van hun eigen wijk.”
Realtime inzicht in beeldkwaliteit
Burgerschouwrondes werden eerder ook al uitgevoerd, veelal op papier. Hierdoor zijn de administratieve lasten voor zowel de gemeente als de vrijwilligers veel groter. Bovendien duurt het op deze traditionele manier langer tot resultaten beschikbaar zijn. Door burgerschouwers via hun eigen tablet of smartphone te laten schouwen, ben je flexibeler en sneller. Er kan veel sneller beoordeeld worden, waardoor er realtime inzicht ontstaat in de beeldkwaliteit. Bovendien is er door het gebruik van SaaS-principes geen beperking aan het aantal mensen dat meedoet aan een schouw. Zo komt een nabije en compacte overheid weer iets dichterbij.
Bron: http://www.binnenlandsbestuur.nl

Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
Hoe koppelen gemeente én bewoners in Deventer het regenwater van het riool af?
26 mrt om 08:57 uurOngeveer zestig procent van de binnenstedelijke ruimte in Deventer is in particuliere handen. Om de stad…
Beweegvriendelijke openbare ruimte: van visie naar praktijk
21 mrt om 08:00 uurEen vader die met zijn kind een slingerpaadje neemt in plaats van de rechte stoep. Een groep jongeren die op…
Waterberging in de wegfundering: ruimtebesparend en effectief
20 mrt om 08:45 uurDoor waterberging in de wegfundering te integreren, ontstaat er bovengronds meer ruimte voor andere functies.…
Een groener dorpsplein als podium voor Geffen
19 mrt om 08:33 uurWe zien het meer en meer, versteende dorps- of stadspleinen die worden omgetoverd in een groene verblijfsruimte…
'Kijk bij het normeren van groen vooral naar de kwaliteit'
17 mrt om 11:09 uurApeldoorn, Utrecht en Breda genomineerd voor meest speelvriendelijke gemeente
13 mrt om 08:17 uurCROW vraagt om feedback op vernieuwd IMBOR
12 mrt om 09:33 uurCROW heeft een nieuwe versie van het Informatiemodel Beheer Openbare Ruimte (IMBOR) ontwikkeld en legt deze ter…