Bredase bijen worden extra verwend
De bollen hebben de vorm van een vliegende bij, het logo van het Bredaas Bijenhouders Collectief. Nieuwe beplanting langs singels en in woonwijken is een van de manieren waarop de biodiversiteit in de stad verbeterd wordt. De nectarrijke bollen bloeien van februari tot en met mei, een periode waarin er relatief weinig voedsel voor bijen beschikbaar is.
Ecologisch lint van lentebloemen
“Wij hechten veel belang aan biodiversiteit in de wijken. Ecologisch beheer, de herintroductie van vaste planten en het planten van kruidenmengsels en bloembollen zijn daarbij essentieel. Dit najaar planten wij in verschillende wijken zo’n 1.250 m2 voorjaarsbloeiende bollen”, zegt Anton Lips, Elementmanager Groen van Breda. In totaal beheert de gemeente Breda ruim 1.100 hectare openbaar groen.
Tuin- en landschapsarchitect Carien van Boxtel is namens JUB Holland verantwoordelijk voor het ontwerp van de bollenaanplant. Van Boxtel: “De bloeiende bloembollen zorgen voor natuurlijke en romantische bloemenweiden. Het vormt in het voorjaar een ecologisch lint van lentebloemen in de binnenstad. Elke wijk krijgt daarbij een eigen identiteit en kleurthema bijvoorbeeld koninklijk blauw, royaal rood of een gouden gloed.” De Bredase bloemenweiden bloeien vanaf januari zo’n 14 weken non-stop.
Beeld: JUB Holland
Nectar
Het bollenmengsel dat in Breda geplant wordt, is door leverancier JUB Holland, winnaar van de Tuinbouw Ondernemersprijs 2017, samen met de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) samengesteld. Robbert Uittenbogaard: “Behalve sierwaarde hebben we daarbij ook gelet op soorten die een hoge nectarproductie hebben. Nectar en stuifmeel zijn essentieel voedsel voor bijen. Het betreft laagbloeiende soorten zoals krokus, sneeuwroem, botanische tulpen en sieruien met een gespreide bloeitijd, van februari tot en met juni. De mix is zeer geschikt om in het openbaar groen toe te passen, maar is ook perfect om in particuliere tuinen te planten.” De verwilderingsbollen komen elk voorjaar opnieuw tot bloei.
Bijen
Bijen spelen een sleutelrol in de ontwikkeling en instandhouding van een goede biodiversiteit. Zonder een gezonde populatie hommels, honingbijen en wilde bijen kunnen tuinders geen vruchten en groenten produceren. Bestuivende insecten zijn een onmisbare schakel in de voedselketen voor mens en dier.
Beeld: JUB Holland
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Young Professional in de openbare ruimte: Lune Walder
10 apr om 09:18 uurIn deze aflevering van de rubriek Young Professional in de openbare ruimte spreken we met Lune Walder, die…
'Kijk bij het normeren van groen vooral naar de kwaliteit'
17 mrt om 11:09 uurOmgevingsvisie Bernheze: gezondheid en gemeenschap centraal
14 jan om 08:30 uurDe gemeente Bernheze heeft in samenwerking met adviesbureau Kragten een omgevingsvisie ontwikkeld die uniek is…
Plantenbakken verfraaien en vergroenen Dordtse binnenstad
13 jan om 09:09 uurDordrecht kent een prachtige historische binnenstad. Om de belevingswaarde nog verder te vergroten, heeft de…
Regenwater is goud waard
6 jan om 08:57 uurAls je het nieuws volgt kan het je niet ontgaan zijn; berichten over water in Nederland. Zo voldoet de…
Integraal als heilige graal voor de toekomst van de openbare ruimte
31 dec 2024Integraal is het toverwoord in de toekomst van de openbare ruimte. Dat kwam naar voren uit de City Deal…
Aziëpark Haarlem van vergeten strook naar groen buurtpark
30 dec 2024De wijk Schalkwijk in Haarlem ondergaat een ware transformatie. Eén van de meest in het oog springende…
Vertrouwen is Goud(s)
24 dec 2024De Barbarahof ligt verstopt tussen de huizen in het centrum van Gouda. Ooit was een anonieme plek met…