Boomjuriste over veroordeling Stichtse Vecht
(op de foto is niet gemeente Stichtse Vecht te zien)
De gemeente wilde in 2008 de bomen die de weg opdrukken, rooien. Het waterschap verleende echter geen toestemming waarna een zieke ambtenaar en de start van het broedseizoen de kap volledig verhinderen. Ondanks klachten vond er geen klein onderhoud aan de weg plaats. Na een eerste ongeval in maart 2009 volgt wel een weginspectie, maar men geeft het sein ‘veilig’.
Nalatigheid
De meting van de gemeente is echter foutief en niet volgens CROW-methodiek verlopen. Bovendien had een ervaren inspecteur ook ‘op het oog’ 4 tot 6 cm hoogteverschil moeten zien. Daarnaast leefde er bij de gemeente het misverstand dat het vlak frezen van de weg instabiele bomen zou geven, terwijl deskundigen stellen dat er gemakkelijk 10 centimeter van het hobbelige wegoppervlak gefreesd had kunnen worden. Conclusie: de gemeente had wel degelijk moeten handelen.
Geen immuniteit
Tijdens de rechtszaak beroept de gemeente zich op strafrechtelijke immuniteit. De beslissing om geen onderhoud uit te voeren zou een specifiek bestuurlijke beslissing zijn, die niet genomen kan worden door een ander dan de gemeente. De rechtbank oordeelt echter dat de gemeente in deze wel degelijk strafrechtelijk vervolgbaar is. Omdat de gemeente heeft verzuimd maatregelen te nemen zoals het instellen van een 30 km-zone, wegversmalling en het plaatsen van waarschuwingsborden, wordt zij veroordeeld tot een boete van € 22.500,- waarvan € 7.500,- voorwaardelijk.
Goudzwaard: “Het is niet gebruikelijk dat een gemeente strafrechtelijk wordt vervolgd. In eerste instantie heeft de gemeente hiertegen dan ook bezwaar gemaakt. Bij sommige ambtenaren leeft zelfs het idee dat een bestuursorgaan helemaal niet vervolgd kan worden. Dat de gemeente wel veroordeeld is, maakt weg- en boombeheerders onzeker.” Goudzwaard krijgt momenteel dan ook veel vragen over verhardingsopdruk.
Samenwerking essentieel voor veiligheid
Volgens Goudzwaard verschillen boom- en wegbeheerders vaak van mening over de aanpak van opdruk. Daarover zal overeenstemming moeten komen. “Het is belangrijk dat de boom- en wegbeheerder beide hun eigen verantwoordelijkheden en aansprakelijkheid goed kennen, maar bovenal dat ze goed samenwerken. Alleen op die manier kan een veilige weg met bomen gerealiseerd en gehandhaafd worden”.
Voor diepgaander informatie over dit onderwerp schrijft u zich in voor de cursus ‘Weg met bomen’ van Cobra groenjuristen.
Informatie: boomjuriste mr. Kitty Goudzwaard, e-mail K.Goudzwaard@CobraGroenjuristen.nl
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Young Professional in de openbare ruimte: Lune Walder
10 apr om 09:18 uurIn deze aflevering van de rubriek Young Professional in de openbare ruimte spreken we met Lune Walder, die…
'Kijk bij het normeren van groen vooral naar de kwaliteit'
17 mrt om 11:09 uurOmgevingsvisie Bernheze: gezondheid en gemeenschap centraal
14 jan om 08:30 uurDe gemeente Bernheze heeft in samenwerking met adviesbureau Kragten een omgevingsvisie ontwikkeld die uniek is…
Plantenbakken verfraaien en vergroenen Dordtse binnenstad
13 jan om 09:09 uurDordrecht kent een prachtige historische binnenstad. Om de belevingswaarde nog verder te vergroten, heeft de…
Regenwater is goud waard
6 jan om 08:57 uurAls je het nieuws volgt kan het je niet ontgaan zijn; berichten over water in Nederland. Zo voldoet de…
Aziëpark Haarlem van vergeten strook naar groen buurtpark
30 dec 2024De wijk Schalkwijk in Haarlem ondergaat een ware transformatie. Eén van de meest in het oog springende…
Vertrouwen is Goud(s)
24 dec 2024De Barbarahof ligt verstopt tussen de huizen in het centrum van Gouda. Ooit was een anonieme plek met…
Abrio, nieuw in de openbare ruimte!
23 dec 2024Steden warmen sneller op door het hitte-eiland-effect. Daarom zoekt Watergames & More voortdurend naar…