Bezuinigingen: ‘Regie terug bij burger’
Pas nog in een item in Nieuwsuur. Een wethouder moet uitleggen hoe de gemeente de afschrijving op gronden gaat financieren? In de eerste zin meteen: dan maar een schommel minder. Wethouder Jaap Verkroost van de gemeente Stichtse Vecht (herindelingsgemeente sinds 1 januari 2011 Loenen/Breukelen/Maarssen) herkent de reflex wel. Als er bezuinigd moet worden, is het risico heel groot dat spelen vooraan staat. Hij wil dat voorkomen en de vlucht voorwaarts maken.
Adoptiegroen en adoptiespelen
Verkroost: "We moeten anders met onze openbare ruimte omgaan. De burger moet daar weer veel meer verantwoordelijkheid krijgen. De tuin bij de burger is keurig verzorgd, direct eromheen in het openbare groen, moet de gemeente het doen, terwijl de burger dat ook prima zelf kan. Ik noem dat adoptiegroen. Feitelijk geldt iets soortgelijks voor spelen. De burger/de buurt is prima in staat om een speelplek te onderhouden. Afval kan ook wel in de eigen vuilnisbak, daar hoeft niet een busje van de gemeente voor te komen. In ruil ervoor wil de gemeente best investeren in voorzieningen. Als de burger meer regie neemt, de gemeente minder hoeft uit te geven aan onderhoud, dan is de Stichtse Vecht bereid om faciliteiten aan te bieden. De uitwerking van dat programma moet nog komen, maar het is wel de denkrichting."
Risico
Verkroost wil zo ook een antwoord gaan formuleren op zaken als risico. "Speelplekken worden veel te veel gedomineerd door normen en inspecteurs. Als je in het bos uitglijdt over een omgevallen boom, is dat eigen risico. In een speeltuin is het direct aansprakelijkheid. Bij het teruggeven van regie aan de buurt, vind ik ook dat hoort dat ouders beter risico’s kunnen inschatten. Eén keer per jaar een inspecteur is wat mij betreft meer dan genoeg." Kortom: de gemeente moet veel meer leren loslaten en burgers het initiatief laten. Verkroost: "Dat is een proces dat misschien nog wel tien jaar gaat duren, maar die kant moeten we wel op in dit land. Ik hoop dat wij de eerste resultaten al de komende jaren zullen kunnen waarnemen."

Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
Hoe koppelen gemeente én bewoners in Deventer het regenwater van het riool af?
26 mrt om 08:57 uurOngeveer zestig procent van de binnenstedelijke ruimte in Deventer is in particuliere handen. Om de stad…
Beweegvriendelijke openbare ruimte: van visie naar praktijk
21 mrt om 08:00 uurEen vader die met zijn kind een slingerpaadje neemt in plaats van de rechte stoep. Een groep jongeren die op…
Waterberging in de wegfundering: ruimtebesparend en effectief
20 mrt om 08:45 uurDoor waterberging in de wegfundering te integreren, ontstaat er bovengronds meer ruimte voor andere functies.…
Een groener dorpsplein als podium voor Geffen
19 mrt om 08:33 uurWe zien het meer en meer, versteende dorps- of stadspleinen die worden omgetoverd in een groene verblijfsruimte…
'Kijk bij het normeren van groen vooral naar de kwaliteit'
17 mrt om 11:09 uurApeldoorn, Utrecht en Breda genomineerd voor meest speelvriendelijke gemeente
13 mrt om 08:17 uurCROW vraagt om feedback op vernieuwd IMBOR
12 mrt om 09:33 uurCROW heeft een nieuwe versie van het Informatiemodel Beheer Openbare Ruimte (IMBOR) ontwikkeld en legt deze ter…