Betonsteen met een roestig uiterlijk
Het idee is ontstaan toen de Amsterdamse stedenbouwkundige Jan Stigter in zijn woonwijk zag dat de oude betonbanden waren gaan roesten. Hij vond dit mooi en klopte aan bij projectadviseur Gertjan van Doggenaar van Struyk Verwo Infra. Zijn vraag: "Hoe was dit ontstaan en kunnen we dit nabootsen?’ Gertjan: ‘Ik heb een stuk van het beton meegenomen naar ons laboratorium voor onderzoek. We konden niet achterhalen wat de oorzaak was, metaaldeeltjes van een spoorlijn, vervuiling van grondstoffen, verkeer… Maar een idee was ontstaan en we zijn gaan testen met metaalvijlsel."
Oxi-steen als alternatief
In deze periode begon ook het project Riekenpolder in Amsterdam te spelen waar men de stenen en tegels met cortenstaal wilde uitvoeren. Gertjan heeft dit toen met de Gemeente Amsterdam opgepakt en het idee uitgewerkt van oxidatie in de betonnen banden. Gertjan: "De roestvorming van de oxi-steen heeft op termijn hetzelfde effect als cortenstaal, maar is veel eenvoudiger toe te passen in de diverse betonmaterialen en daardoor ook goedkoper."
Veranderend beeld
Bij de Amsterdamse Riekenpolder zijn de oxi-materialen voor het eerst grootschalig toegepast in zowel stenen, tegels als ook in brede trottoirbanden. Een spannend proces omdat je te maken hebt met een veranderend beeld. Roest het overal even snel? Welke invloed hebben de zon en het weer? Wordt het wel mooi egaal? Het was een succes, alles is mooi egaal bruin geworden.
Oude look
Ook bij de transformatie van gebouwen zoals oude fabriekshallen met een nieuwe bestemming komt de oxi-steen in beeld. Een voorbeeld hiervan is de oude gruyterfabriek in Den Bosch, deze fabriek is heringericht tot kantorenruimte. De geschiedenis van de fabriek is nog goed te zien in het nieuwe ontwerp door aanwezige materialen zoals bedrijfsvloerplaten te hergebruiken.
Ook het parkeerterrein is heringericht en hierbij is gebruik gemaakt van langwerpige oxi-stenen, waardoor de loper geleidelijk roestbruin verkleurt. Dit sluit aan bij de roestkleur van de bedrijfsvloerplaten op het terrein.
Meer informatie?

Door aan de toplaag van het betonmengsel ijzervijlsel toe te voegen, ontstaat na verloop van tijd een roestvorming
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Omgevingsvisie Bernheze: gezondheid en gemeenschap centraal
14 jan om 08:30 uurDe gemeente Bernheze heeft in samenwerking met adviesbureau Kragten een omgevingsvisie ontwikkeld die uniek is…
Plantenbakken verfraaien en vergroenen Dordtse binnenstad
13 jan om 09:09 uurDordrecht kent een prachtige historische binnenstad. Om de belevingswaarde nog verder te vergroten, heeft de…
Integraal als heilige graal voor de toekomst van de openbare ruimte
31 dec 2024Integraal is het toverwoord in de toekomst van de openbare ruimte. Dat kwam naar voren uit de City Deal…
Aziëpark Haarlem van vergeten strook naar groen buurtpark
30 dec 2024De wijk Schalkwijk in Haarlem ondergaat een ware transformatie. Eén van de meest in het oog springende…
Mijn Plek: Het Bolwerkpark in Alkmaar
20 dec 2024In 'Mijn Plek' leggen we een professional in de openbare ruimte de vraag voor wat zijn of haar favoriete plek…
Stadsforum Tilburg: plein voor komende eeuwen
18 dec 2024Ooit was het Koningsplein in het centrum het lelijkste plein van Tilburg. Door niet alleen het Koningsplein…
Van Bergenstraat Den Haag na herinrichting stuk veiliger
28 nov 2024De van Bergenstraat in Den Haag heeft een herinrichting ondergaan. Door een rijbaan te versmallen en een…
Innovatieve straatbaksteen: de S-line® van Vandersanden
19 nov 2024Straatbakstenen zijn een bekend onderdeel van de inrichting van de openbare ruimte. Traditioneel worden vrij…