De gemeente Utrecht kiest ervoor om dode bomen en boomstronken vaker laten staan. Deze kunnen namelijk van groot belang zijn voor de natuur, bijvoorbeeld omdat er paddenstoelen en planten op kunnen groeien. Een dode boom is ook een goede schuilplaats voor vogels en vleermuizen.
Utrecht gaat dode bomen vaker laten staan
De gemeente heeft op meerdere plekken in stad g informatieborden geplaatst om de inwoners te informeren over de meerwaarde van dode bomen. Wethouder Susanne Schilderman (Openbare Ruimte) “Utrecht heeft mooie bomen die honderden jaren oud kunnen worden. Ook als ze aan het einde van hun leven zijn, kunnen ze van grote waarde zijn voor de natuur van onze stad.”
Dode bomen dragen bij aan de vergroening en biodiversiteit van de stad, zegt Schilderman. “Als we alles zouden opruimen, dan missen we kansen om allerlei dieren, schimmels en zwammen een plek te bieden. We zien bijvoorbeeld dat paddenstoelen het heel goed doen op dood hout. Zij breken het hout af en geven daarbij langzaam voedingsstoffen af aan de bodem. Dit zorgt voor een gezonde bodem waar nieuwe bomen en planten goed in kunnen groeien.”
Niet alle dode bomen zijn geschikt om te laten staan, het zal gaan om zo'n twintig bomen per jaar. Waar nodig worden de takken verwijderd of wordt de boom kleiner gemaakt. De boom vangt dan weinig wind, waardoor hij veilig kan blijven staan. De gemeente inspecteert de staande dode bomen jaarlijks. De dode boom wordt ook vervangen voor een nieuw exemplaar, op een andere plek in de buurt.
Dode bomen zijn, op een hele andere manier dan levende bomen, geweldig voor insecten en schimmels, motiveert de gemeente. Talloze insecten en schimmels maken gebruik van het dode hout door het te eten, af te breken of er nesten in te maken. Vogels, zoals de grote bonte specht, eten weer de insecten die in de bomen leven. Veel soorten zijn afhankelijk van dood hout. Door hier ruimte voor te maken in de stad, breidt Utrecht het leefgebied van deze soorten uit.
Bron: gemeente Utrecht

Archieffoto (bron: Shutterstock)
Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
Hoe koppelen gemeente én bewoners in Deventer het regenwater van het riool af?
26 mrt om 08:57 uurOngeveer zestig procent van de binnenstedelijke ruimte in Deventer is in particuliere handen. Om de stad…
Beweegvriendelijke openbare ruimte: van visie naar praktijk
21 mrt om 08:00 uurEen vader die met zijn kind een slingerpaadje neemt in plaats van de rechte stoep. Een groep jongeren die op…
Waterberging in de wegfundering: ruimtebesparend en effectief
20 mrt om 08:45 uurDoor waterberging in de wegfundering te integreren, ontstaat er bovengronds meer ruimte voor andere functies.…
Een groener dorpsplein als podium voor Geffen
19 mrt om 08:33 uurWe zien het meer en meer, versteende dorps- of stadspleinen die worden omgetoverd in een groene verblijfsruimte…
'Kijk bij het normeren van groen vooral naar de kwaliteit'
17 mrt om 11:09 uurApeldoorn, Utrecht en Breda genomineerd voor meest speelvriendelijke gemeente
13 mrt om 08:17 uurCROW vraagt om feedback op vernieuwd IMBOR
12 mrt om 09:33 uurCROW heeft een nieuwe versie van het Informatiemodel Beheer Openbare Ruimte (IMBOR) ontwikkeld en legt deze ter…