Basketbalveld wordt waterplein in Oudenbosch
Het plein ligt ongeveer 1,50 meter lager dan de straten eromheen. Als het hemelwaterriool een hevige bui niet aankan, komt het water vanuit de put in het midden van het plein omhoog. Het waterplein kan zich vullen met meer dan 300 m3 water. De waterbergende functie van het plein zorgt ervoor dat bij extreme regenval de straten in de wijk niet overstromen. Als de extreme regen voorbij is, stroomt het water terug naar het hemelwaterriool. Om te voorkomen dat het plein zich tijdens natte periodes vult met grondwater, is de funderingsconstructie waterdicht. De gemeente heeft niet gekozen voor infiltratie in de bodem, omdat die slecht waterdoorlatend is en omdat er opdruk is vanuit het grondwater.
Multifunctioneel
Wat dit ronde en verdiepte plein verder bijzonder maakt, is dat het ook heel groen is, met veel planten en bomen. Voor de wijkbewoners is het bedoeld als een ontmoetingsplek, waar ze bijvoorbeeld een wijkfeest of barbecue kunnen organiseren. Kinderen kunnen er lekker spelen, sporten of leren fietsen. En de basisschool in de buurt kan het plein gebruiken voor buitenlessen of voorstellingen.
Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Klimaat Expo: Mobiele waterkering van Waterschot B.V. beschermt tegen waterschade
8 apr om 09:51 uurSamen herstellen we de waterkringloop
8 apr om 09:25 uurKlimaat Expo: Hemelwater afvoeren zonder buizen met de kolkgoot van Nering Bögel
2 apr om 08:52 uurYoung professional in de openbare ruimte: Thijs Ebbers
21 mrt om 14:53 uurOok in de openbare ruimte is de zoektocht naar een nieuwe generatie gaande. Straatbeeld geeft ter inspiratie in…
Objectieve data voor Hilversum met de Groene Stad Challenge
21 mrt om 09:58 uurDe Groene Stad Challenge geeft een gedetailleerd beeld van de groene stand van zaken in een gemeente en inzicht…
Onderzoek naar de waterbergende weg: we volgen de druppel door het hele systeem
19 mrt om 09:03 uurMet meer dan een meter neerslag was het recordnat in Nederland in het afgelopen jaar. Maar 2023 kende ook…
Expertcolumn Luuk Postmes: Verwondering
14 mrt om 10:55 uurBlijf je verwonderen, daar wordt de wereld beter van. En groener! Luuk Postmes van de gemeente Eindhoven heeft…
Nieuwe KPI’s voor biodiversiteit in de openbare ruimte
12 mrt om 16:49 uurIn steden en op het platteland staat de natuur onder druk. De populaties van eerder veelvoorkomende soorten,…