Amsterdam scoort gemiddeld in Green View Index
Bovenop de Eiffeltoren op een zomerdag heb je een mooi uitzicht over Champ de Mars, één van de meest populaire parken van Frankrijk. Als je aan dat beeld de bomenlanen in het centrum van Parijs toevoegt, is het net alsof de Franse hoofdstad één groene oase is. Dat beeld is nogal vertekend. Volgens de Green View Index, een samenwerkingsverband tussen het World Economic Forum en Senseable Cities Laboratory, is Parijs helemaal niet zo groen.
Google Street View
De Green View Index gebruikt beelden van Google Street View om de 'groene bekleding' van de stad te berekenen en te vergelijken. De groene score wordt bepaald vanuit het perspectief van de voetganger. In hoeveel procent van de stad heeft de voetganger uitzicht op groen? De absolute koploper is Tampa in de Amerikaanse staat Florida, met 36,1 procent. Amsterdam scoort met 20,6 procent gemiddeld, terwijl Parijs met 8,8 procent de rode lantaarn draagt. De index geeft in totaal 27 steden een score. De top-3 wordt naast Tampa gecompleteerd door Singapore en Oslo.
Parijs aan het vergroenen
De burgemeester van Parijs, Penelope Komites, is het niet eens met de lage score voor haar stad. "Het groen van stadsparken en bossen wordt niet meegerekend. En deze zijn nu juist belangrijk voor Parijs", zegt Komites memorend aan het feit dat Google Street View nauwelijks stadsparken vastlegt. Ondanks de ontevredenheid over de cijfers is Parijs druk bezig om de stad te vergroenen. Voor 2020 wil de stad twintigduizend nieuwe bomen planten. Bij achthonderd scholen worden groene ruimtes gecreëerd.
Oude steden
Oudere steden zoals Parijs zijn vaak minder groen dan nieuwe steden. Daar heeft Carlo Ratti, directeur van MIT Senseable City Lab, wel een verklaring voor. "In enkele gebieden in Parijs is helemaal geen groen te vinden omdat er door de nauwe straten en stoepen weinig ruimte voor onder meer bomen is." Toch zijn de wijds opgezette boulevards in Parijs wereldberoemd. "Maar deze straten zijn niet de regel in de stad, meer de uitzondering", zegt Ratti. Hij geeft aan dat om verschillende redenen steden zouden moeten vergroenen. "Niet alleen de temperatuur in de stad gaat omlaag, ook voor gezondheidsredenen kan groen in de stad wonderen doen." Hij doelt daarmee op een rapport van de universiteiten van Oxford en Hongkong. Daaruit blijkt dat natuur in de stad de kans op een depressie met vier procent verlaagt.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontmoeten op een natuurlijke manier
20 sep om 08:16 uurWooncomplex De Baak in Amsterdam is gebouwd om het maken van verbinding te stimuleren. Door de uitstraling van…
'Niet alleen de olie, maar ook het tandwiel zijn'
10 jun om 08:44 uurOm het kantoorgedeelte van het warehouse langs de A15 bij Pernis een aantrekkelijke uitstraling te geven, kiest…
De invloeden van klimaat en groen op toegankelijkheid
28 mei om 11:17 uurMadeliefjes voor de oude basisschool van Anne Frank
3 mei om 11:58 uurHet schoolplein van de Anne Frank 6e Montessorischool in Amsterdam, de basisschool die de beroemde…
Eindhoven vervangt asfalt binnenstad voor klinkers
19 apr om 19:41 uurEindhoven vervangt bij de herinrichting van de binnenstad de asfaltbestrating van de middenstrook voor gebakken…