Amsterdam is eigen smerigheid meer dan zat
Duizend extra vuilnisbakken, plusteams die extra rondes door de tien meest vervuilde stadsdelen maken, lokale samenwerkingsverbanden tussen bewoners, ondernemers en gemeente, publiekscampagnes en extra toezicht. Zomaar enkele punten uit het pas gelanceerde ‘Aanvalsplan Schoon Amsterdam 2017.’
Gedeelde verantwoordelijkheid
In het plan staan tien kernpunten omschreven die de explosieve groei van afval in Amsterdam een halt moeten toeroepen. Met een investering van 11,2 miljoen euro denkt verantwoordelijk wethouder Abdeluheb Choho de stad effectiever en beter schoon te kunnen maken. Centrale gedacht is dat een schone stad niet alleen een zaak van de overheid is. “Amsterdam moet schoner, en dat gaan we samen met de stad doen, want het gedrag van ondernemers, bewoners en bezoekers is een belangrijk onderdeel van de oplossing. Een schone stad is echt een gedeelde verantwoordelijkheid”, aldus Choho.
Stad groeit explosief
Boosdoener van de steeds groter wordende afvalberg is de enorme groei van Amsterdam. De stad knapt zowat uit zijn jas. In krap zes jaar tijd kwamen er 70.000 extra bewoners, 8.000 extra hotelkamers, 14.000 Airbnb-woningen, 3 miljoen extra toeristen en 500 nieuwe restaurants. Niet alleen dat, ook inwoners van de stad zoeken meer en meer hun vertier buiten de deur, met meer vuilnis als gevolg. “We zijn veel vaker buitenshuis te vinden: eten meer buiten de deur en op straat, bezoeken een van de vele openluchtfestivals in de stad, lopen en fietsen meer naar ons werk of zoeken verkoeling op één van de stadsstranden.”
Er is enige haast bij het actieplan geboden. De uitvoeringsmaatregelen zijn gepland in de periode eind 2016 tot en met 2017. In de zomer van volgend jaar wordt de tussenbalans opgemaakt. Dan moet duidelijk zijn of de aanpak op koers ligt.
"Amsterdam doet het zo gek niet"
Dat Amsterdam steeds meer te maken heeft met zwerfafval, verbaast Nederland Schoon niet. "Het toerisme is de afgelopen jaren enorm gestegen, waardoor de druk op de openbare ruimte toeneemt", vertelt programmamanager Dorien Bosselaar namens de stichting die zich hard maakt voor een schone omgeving. "Het centrum is continu één groot evenement. Dat betekent dat er nieuwe voorzieningen voor afval moeten komen." Toch doet Amsterdam het volgens Nederland Schoon helemaal niet slecht op het gebied van afvalbestrijding. "Als je ziet hoeveel toeristen de stad te verstouwen heeft, dan doet Amsterdam het zo gek nog niet."
De stichting juihct het nieuwe plan van de gemeente van harte toe. "Het is vooral belangrijk dat Amsterdam laat zien een schone omgeving belangrijk te vinden. Je hebt een lange adem nodig om het gedrag van mensen te veranderen. Door zichtbaar te reinigen worden mensen geconfronteerd met het feit dat alles schoon gehouden moet worden. Het liefst zien we dat schoonmakers met de bezem in de hand tussen het publiek lopen", aldus Bosselaar.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Klimaatadaptieve stad begint in eigen tuin
16 apr om 12:10 uurOldenzaal wil groener worden en roept inwoners op om mee te doen. Met de Groenblauwe Tuinsubsidie kunnen…
Eindhoven komt met concreet plan voor meer kunst in openbare ruimte
11 apr om 08:57 uurEindhoven wil kunst en cultuur een vaste plek geven in de openbare ruimte. In het nieuwe Actieplan Cultuur 2025…
Beweegalliantie organiseert Actief Werkbezoek Leefomgeving
10 apr om 09:19 uurBewegen moet (weer) net zo normaal worden als ademhalen. Maar hoe realiseren we dat binnen de fysieke…
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
Een hoogwaardig stadsentree in Breda met aantrekkelijke verblijfsplekken
31 mrt om 09:59 uurKun je het schetsontwerp van een bank op de Stationslaan uitwerken, was de vraag van gemeente Breda. De…
Levy: ik was een hek en ben nu een fietsenrek
26 mrt om 09:32 uurOp de Nationale Klimaat Vakbeurs 2025, die plaatsvindt op 16 en 17 april in Expo Houten, presenteert Delta hun…
Hoe koppelen gemeente én bewoners in Deventer het regenwater van het riool af?
26 mrt om 08:57 uurOngeveer zestig procent van de binnenstedelijke ruimte in Deventer is in particuliere handen. Om de stad…
Beweegvriendelijke openbare ruimte: van visie naar praktijk
21 mrt om 08:00 uurEen vader die met zijn kind een slingerpaadje neemt in plaats van de rechte stoep. Een groep jongeren die op…