Hoe ik de stad volwassen heb zien worden
Het is zomer 2002. Na 16 jaar Waterschap stap ik over naar de gemeente Almere, naar de gloednieuwe Dienst Stedelijk Beheer. Wat ik al snel ontdek is dat deze gemeente (nog) niet klaar is voor beheer; Almere is een echte ontwikkelstad en dat voert overal de boventoon. Moeizaam om als beheerder hier voet aan de grond te krijgen (de voeten staan nog voornamelijk in de klei, de blik is gericht naar het ontwikkelgebied, niet naar de stad). Het beheer is eigenlijk niet veel meer dan het onderhouden van de openbare ruimte. In die beginjaren heb ik regelmatig jaloers gekeken naar collega-gemeenten, waar de beheerder beter was gepositioneerd in de gemeentelijke organisatie. In de oudere steden was dat een soort van vanzelfsprekendheid.
Zoekende
Terugkijkend naar toen zijn er in mijn optiek toch wel veel zaken veranderd. In de eveneens 16 jaar dat ik hier nu werk heeft het beheer een beduidend prominentere positie ingenomen. Dat is niet vanzelf gegaan: met vallen en opstaan zijn we qua organisatie doorontwikkeld en steeds volwassener geworden. Ik herinner mij dat wij op een bepaald moment door een portefeuillehouder een “black box” werden genoemd! Ik zie het anders: we waren erg zoekende naar zowel vorm als inhoud van onze beheerorganisatie.
Met andere ogen
Niet alleen onze beheerorganisatie, ook onze producten hebben een noemenswaardige ontwikkeling doorgemaakt. Een mooi voorbeeld is de transitie van het Gemeentelijk Riolering Plan naar eerst het Gemeentelijk Water Huishouding Plan en nu naar het Waterplan Almere. Een collega van mij zei over die voorgaande planvormen eens “Geweldige plannen van techneuten voor techneuten, maar wat heeft de stad eraan?”. Het Waterplan is nu samen met het waterschap en de stad (burgers, bedrijven en andere organisaties) gemaakt. Zo hebben we ook samen met de stad een bomenkader ontwikkeld en hetzelfde gebeurt nu met speelruimte. Op de planning voor 2019 staan basis kaders voor ecologie, groen, schoon en infra, voor een nieuwe beheervisie / visie op de stad.
Beheer in positie
Als beheerder moet je zicht hebben op hoe je assets ervoor staan, wat er nodig is voor instandhouding, maar vooral ook hoe je er waarde aan de stad mee kunt toevoegen. Dat is hoe wij met ons Meerjarig Perspectief Beheer Almere (MPBA) van het jaarlijks groot onderhoud /vervangingsbudget per vakgebied naar een transparante, vierjarige programmering zijn gegaan. Een proces waarin we samen met het gemeentebestuur de afwegingscriteria hebben vastgesteld en waarin we de input van de techniek en het gebied verrijken met de input van partners in de stad, om slimme combinaties in de uitvoering te zoeken. Dit instrument optimaliseren we elk jaar en ieder jaar verbreden we het spectrum.
Trots
De verbazing die ik 16 jaar geleden ervoer is, terugkijkend, omgeslagen in trots: trots op de wijze waarop wij in Almere samen met de Almeerder het beheer van de openbare ruimte vorm geven. Trots ook op het team waaraan ik leiding geef, en waar de strategische ambities van afspatten. De volgende stap is dat beheer de regie pakt in de grote transities die op ons afkomen, hier kunnen we opnieuw het verschil maken.
Het Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte vindt plaats op 22 november in Almere. Lees meer over het congres op de website.
Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Samenwerken is voor een toekomstbestendig beheer steeds belangrijker
29 nov om 09:11 uurIn deze rubriek bieden we makers van de openbare ruimte de mogelijkheid om elkaar vragen te stellen. Maurice…
Utrecht gaat dode bomen vaker laten staan
22 nov om 17:29 uurDe gemeente Utrecht kiest ervoor om dode bomen en boomstronken vaker laten staan. Deze kunnen namelijk van…
Knipperlichten in wegdek maken oversteken in Valkenburg veiliger
16 nov om 10:38 uurBreda test verschillende manieren van scooter- en fietsparkeren
15 nov om 13:52 uurBreda draait een pilot voor fiets- en scooterparkeerplaatsen. De gemeente wil de stad zo nog fietsvriendelijker…
Slimme stroomvoorziening voor markten en evenementen
15 nov om 08:11 uurBij Seijsener ontwikkelen we al jaren praktische en betrouwbare oplossingen voor het beheer van openbare…
Na anderhalve eeuw heeft Borculo weer een 'haven'
14 nov om 06:35 uurEeuwen geleden, tot 125 jaar terug, voeren er talloze boten af en aan naar het Achterhoekse stadje Borculo om…
Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte gelanceerd
7 nov om 12:35 uurOm bij de toekomstbestendige inrichting van de openbare ruimte de uitdagingen voor de onder- en bovengrond…
Expertcolumn Thijs van Spaandonk: Wat geven we door?
1 nov om 08:42 uurIn elke editie van Straatbeeld schrijft een expert een column over het desbetreffende thema van het magazine.…