Het terras moet transparanter
Het mooie weer komt er aan en we verheugen ons erop om meer buiten te zijn. De openbare ruimte ontwaakt uit haar winterslaap en nodigt uit tot spelen, sporten, ontmoeten en ontspannen. Ik verbaas me over het feit dat, in de lente, langzaamaan diezelfde openbare ruimte wordt toegeëigend door ondernemers om er een terras op te zetten. Deze terrassen worden door de schermen, windschuttingen, zeildoeken, andere overkappingen, plantenbakken, vuurkorven, bijna ondoordringbare vestingen. Om dan nog maar niet te spreken over het beeld dat er bijna uitziet als een gebouw waar een zeer lage welstandsregie op is gevoerd. Als voetganger wordt je soms letterlijk door het terras in een fuik gedrukt, zichtlijnen naar achterliggende gebieden worden versperd en als ik een ijsje koop bij de buurman ben ik niet meer welkom op het terras waar mijn man een biertje drinkt. Hoezo, deze ruimte was toch van iedereen?
Hoe verandert het straatbeeld en ook het gebruik van de openbare ruimte door deze terrassen? Ze kunnen naar mijn mening een verrijking zijn als ze ook het algemeen belang dienen. Helaas worden ze tot nog toe alleen gemaakt ter meerdere eer en glorie van de ondernemer. Het zou een oplossing zijn als ontwerpers de zones waar terrassen kunnen komen mee ontwerpen. Hiermee ben je in staat om in de openbare ruimte zowel plekken te maken voor zitten, verblijven, spelen als plekken waar het stroomt en flaneren mogelijk is. Verschillende gebruikers maken ieder op eigen wijze gebruik van de ruimte zonder dat men in conflict komt met elkaar. Daarbij zou het wenselijk zijn als een terras bestond uit enkel tafels, stoelen en een parasol en meer niet. Dit ziet er transparanter en luchtiger uit en is ook nog is beter toegankelijk. Bovendien is het makkelijker op te ruimen en creëer je als het ware een winter- en zomerbeeld dat interessant kan zijn voor de stad. Als dan ook nog het gebruik van een terras voor een ieder is dan kunnen we met recht zeggen dat de publieke ruimte gebruikt word door allerlei type mensen waar het voor bedoeld is.
Reageren
Wat vindt u? Moet er meer eenheid komen in het straatbeeld en dus ook de terrassen? Of wordt de buitenruimte juist levendiger door het gebruik van parasols, bloembakken en windschermen? Praat mee. Laat hieronder uw reactie achter.

Ontwerpers zouden moeten meebeslissen over terrassen, vindt Marina Eenschoten
Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Omgevingsvisie Bernheze: gezondheid en gemeenschap centraal
14 jan om 08:30 uurDe gemeente Bernheze heeft in samenwerking met adviesbureau Kragten een omgevingsvisie ontwikkeld die uniek is…
Plantenbakken verfraaien en vergroenen Dordtse binnenstad
13 jan om 09:09 uurDordrecht kent een prachtige historische binnenstad. Om de belevingswaarde nog verder te vergroten, heeft de…
Integraal als heilige graal voor de toekomst van de openbare ruimte
31 dec 2024Integraal is het toverwoord in de toekomst van de openbare ruimte. Dat kwam naar voren uit de City Deal…
Aziëpark Haarlem van vergeten strook naar groen buurtpark
30 dec 2024De wijk Schalkwijk in Haarlem ondergaat een ware transformatie. Eén van de meest in het oog springende…
Mijn Plek: Het Bolwerkpark in Alkmaar
20 dec 2024In 'Mijn Plek' leggen we een professional in de openbare ruimte de vraag voor wat zijn of haar favoriete plek…
Stadsforum Tilburg: plein voor komende eeuwen
18 dec 2024Ooit was het Koningsplein in het centrum het lelijkste plein van Tilburg. Door niet alleen het Koningsplein…
Van Bergenstraat Den Haag na herinrichting stuk veiliger
28 nov 2024De van Bergenstraat in Den Haag heeft een herinrichting ondergaan. Door een rijbaan te versmallen en een…
Innovatieve straatbaksteen: de S-line® van Vandersanden
19 nov 2024Straatbakstenen zijn een bekend onderdeel van de inrichting van de openbare ruimte. Traditioneel worden vrij…