Een geruststellende gedachte
Onze leefwereld is in rap tempo digitaal aan het worden en de invoering van nieuwigheden an sich lijkt zowaar vaak de grootste drijfveer te zijn. Het kan, dus we doen het! Sociale, culturele en etnische achtergronden verdwijnen maar al te gemakkelijk ook letterlijk naar de achtergrond. Allemaal ten gunste van slimme services en diensten gebaseerd op de kille cijfers en feiten uit de big data van onze samenleving.
Nieuwe services en diensten zullen en moeten worden ontwikkeld. En de nieuwe generatie openbare verlichting gaat helpen de hiervoor benodigde big data nog completer en beter beschikbaar te maken. We zijn niet ver meer verwijderd van het moment dat we onze levensvreugde volledig laten bepalen door de mate van ‘smartness’ die onze leefomgeving ons kan bieden (vakantie vieren we liever in een hotel zonder zwembad maar met wifi dan in een hotel met alleen een zwembad). Of laten we ons, onwetend als we zijn, vrijwillig saboteren?
Smart lighting is als exponent van het smart city concept een nog vrijwel onontgonnen gebied. Toch haasten we ons maar al te graag vooruit, overtuigd van de gedachte dat alles beter kan. Ik wil dit zeker niet tegenspreken. Maar ondertussen ben ik wel de uitspraak gaan koesteren die Anthony Townsend* deed tijdens het Smart City event in Amsterdam in mei 2014: “People get aware that the path to smartness is going to take longer”.
* Senior Research Scientist aan de New York University's Rudin Center for Transportation Policy & Management.

Nemen we onze tijd voor Smart Lighting?
Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
Hoe koppelen gemeente én bewoners in Deventer het regenwater van het riool af?
26 mrt om 08:57 uurOngeveer zestig procent van de binnenstedelijke ruimte in Deventer is in particuliere handen. Om de stad…
Beweegvriendelijke openbare ruimte: van visie naar praktijk
21 mrt om 08:00 uurEen vader die met zijn kind een slingerpaadje neemt in plaats van de rechte stoep. Een groep jongeren die op…
Waterberging in de wegfundering: ruimtebesparend en effectief
20 mrt om 08:45 uurDoor waterberging in de wegfundering te integreren, ontstaat er bovengronds meer ruimte voor andere functies.…
Een groener dorpsplein als podium voor Geffen
19 mrt om 08:33 uurWe zien het meer en meer, versteende dorps- of stadspleinen die worden omgetoverd in een groene verblijfsruimte…
'Kijk bij het normeren van groen vooral naar de kwaliteit'
17 mrt om 11:09 uurApeldoorn, Utrecht en Breda genomineerd voor meest speelvriendelijke gemeente
13 mrt om 08:17 uurCROW vraagt om feedback op vernieuwd IMBOR
12 mrt om 09:33 uurCROW heeft een nieuwe versie van het Informatiemodel Beheer Openbare Ruimte (IMBOR) ontwikkeld en legt deze ter…