Uitdagingen door groeiende vraag naar laadpalen
Meer laadpalen hard nodig
Door afspraken zoals het Klimaatakkoord is de overheid hard bezig met het promoten van elektrische voertuigen. Niet alleen personenauto’s, maar ook vrachtwagens rijden steeds vaker op stroom. Maar niet iedereen heeft de mogelijkheid om gebruik te maken van een eigen laadpaal voor de deur. Voor bewoners van appartementen en inwoners van drukke steden is dit namelijk vaak geen optie.
De groei van laadpalen is daarom ook essentieel om elektrisch rijden aantrekkelijker te maken voor degenen waarvoor het nog minder toegankelijk is.
Range Anxiety
Niet alleen vlakbij huis, maar ook onderweg is het makkelijk opladen van elektrische auto’s belangrijk. Dit geldt voor zowel vrachtwagenbestuurders als personen die vaak lange afstanden reizen. Veel mensen hebben namelijk last van ‘Range Anxiety’.
Deze Engelse term gaat over de angst die komt kijken bij het plannen van langere reizen met een elektrisch voertuig. Het kan namelijk erg stressvol zijn om niet zeker te weten waar je je auto op kan laden, aangezien het soms best lastig is om betrouwbare oplaadpunten te vinden. Je weet namelijk ook niet of een ander elektrisch voertuig hier al gebruik van maakt, terwijl je het misschien hard nodig hebt.
Er komt dus nog een hoop onzekerheid kijken bij het reizen met een elektrische auto of vrachtwagen, waardoor veel mensen het liever nog vermijden.
De uitdagingen van de groeiende vraag
Om elektrisch rijden voor iedereen mogelijk te maken, zijn er een aantal problemen die opgelost moeten worden. Niet alleen ‘Range Anxiety’ maakt het namelijk moeilijk om iedereen elektrisch te laten rijden. Zo hebben we ook nog geen snelladers die genoeg vermogen hebben om ook grote voertuigen zoals vrachtwagens snel op te laden. En dat terwijl er naar verwachting de komende jaren een stuk meer elektrische trucks de weg op gaan.
Voor vrachtverkeer moeten bedrijfsterreinen worden aangepast om de wagens te voorzien van genoeg ruimte en stroom. Daarbij moeten er snelladers ontwikkeld worden met een vermogen hoger dan 1 MW (1.000 kWh). Je kan deze hoeveelheid energie vergelijken met ongeveer drie keer het vermogen van ‘normale’ snelladers voor personenauto’s, die tussen de 250 tot 350 kWh aan vermogen zitten.
De toekomst van elektrisch rijden
Met deze uitdagingen is er dus nog een hoop werk aan de winkel om te zorgen dat elektrisch rijden voor iedereen toegankelijk wordt. De toekomst van elektrisch rijden hangt namelijk af van een hoop verschillende factoren, waarvan de capaciteit, het vermogen van snelladers en de beschikbaarheid van openbare oplaadpunten dus niet de enige zijn. Zo bereiden we ons goed voor op een duurzamere toekomst en milieuvriendelijk verkeer.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Knipperlichten in wegdek laten voetgangers in Valkenburg veilig oversteken
16 nov om 10:38 uurDe Cauberg in Valkenburg aan de Geul is een druk punt, waar zowel veel fietsers, auto’s als ook voetgangers…
Breda test verschillende manieren van scooter- en fietsparkeren
15 nov om 13:52 uurBreda draait een pilot voor fiets- en scooterparkeerplaatsen. De gemeente wil de stad zo nog fietsvriendelijker…
Slimme stroomvoorziening voor markten en evenementen
15 nov om 08:11 uurBij Seijsener ontwikkelen we al jaren praktische en betrouwbare oplossingen voor het beheer van openbare…
Na anderhalve eeuw heeft Borculo weer een 'haven'
14 nov om 06:35 uurEeuwen geleden, tot 125 jaar terug, voeren er talloze boten af en aan naar het Achterhoekse stadje Borculo om…
Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte gelanceerd
7 nov om 12:35 uurOm bij de toekomstbestendige inrichting van de openbare ruimte de uitdagingen voor de onder- en bovengrond…
Expertcolumn Thijs van Spaandonk: Wat geven we door?
1 nov om 08:42 uurIn elke editie van Straatbeeld schrijft een expert een column over het desbetreffende thema van het magazine.…
De toekomst van het verkeersbord: duurzaam en circulair
30 okt om 10:42 uurOp verschillende plekken in het land staan ze al langs de weg: de verkeersborden van honderd procent gerecycled…
De omgevingsvisie als startpunt voor een beweegvriendelijk Ede
22 okt om 08:19 uurDe Omgevingswet is bij uitstek een instrument om de beweegvriendelijke omgeving een boost te geven. Het begint…