The Green Mile: HvA helpt stad vergroenen
Bron: Biind
Een groene oase middenin een drukke stad. Een plek om te wandelen, langs het water te zitten, te spelen en te sporten. Een plaats waar ruimte is voor de natuur en voor duurzame initiatieven. Met dat beeld voor ogen kwam een groep beeldbepalende bewoners van de Amsterdamse Stadhouderskade eind april bijeen voor de lancering van The Green Mile.
Het is tegenwoordig moeilijk voor te stellen, maar in de zeventiende eeuw was de Stadhouderskade een groene ring om de stad heen, een plek om te wandelen en te flaneren. Inmiddels is het een drukke weg, met veel asfalt en bijbehorend verkeer. Tijd om hier iets aan te doen, vindt een aantal initiatiefnemers. De ambitie is om van de Stadhouderskade 'The Green Mile' te maken; een groene, duurzame, veilige, vitale en toekomstbestendige straat voor mens, dier én natuur. Een betekenisvolle openbare ruimte, die uitnodigt om te wandelen, ontmoeten, sporten en natuur te beleven. Omdat gebruikers van de Stadhouderskade deze ambitie alleen kunnen verwezenlijken door de handen ineen te slaan, is er een beweging in oprichting. De gemeente en een aantal 'bewoners' waaronder Het Rijksmuseum, Heineken Company, De Nederlandsche Bank, Hogeschool van Amsterdam, Blendingbricks en UNStudio nemen het initiatief voor deze beweging.
Met het onderzoeksproject Making the Green Mile ondersteunt Hogeschool van Amsterdam de ontwikkeling van de Stadhouderskade. Met computational design en robots gebruikte materialen omtoveren in duurzaam stadsmeubilair, is het idee. Het project volgt een vernieuwend en iteratief proces van computational design en robotische productie gekoppeld aan hergebruik van materialen. Deze technieken maken het mogelijk om vormen en afmetingen te verkennen, en op termijn een hele ‘familie’ van stadsmeubels te ontwerpen. In het traject wordt rekening gehouden met functionele eisen waaraan het object moet voldoen, zoals uitstraling, vorm, afmetingen en stevigheid, en met de hoeveelheid materialen die beschikbaar zijn. Ook wordt gekeken naar de omgeving waar het terecht komt: het object mag bijvoorbeeld wel parkeerplekken in beslag nemen, maar geen groen. Het prototype wordt gebouwd met inzet van robots van het HvA Robot Lab.
Daarnaast heeft het Robot Lab een handig hulpmiddel ontwikkeld: een augmented reality (AR)-omgeving waarin een stadsmeubel op locatie kan worden gevisualiseerd. Zo kunnen gebruikers zien hoe het object in de omgeving past, nog voordat het is gebouwd. Gebruikers kunnen materialen en kleuren bekijken en het meubelstuk op elke gewenste locatie visualiseren.

Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Omgevingsvisie Bernheze: gezondheid en gemeenschap centraal
14 jan om 08:30 uurDe gemeente Bernheze heeft in samenwerking met adviesbureau Kragten een omgevingsvisie ontwikkeld die uniek is…
Plantenbakken verfraaien en vergroenen Dordtse binnenstad
13 jan om 09:09 uurDordrecht kent een prachtige historische binnenstad. Om de belevingswaarde nog verder te vergroten, heeft de…
Integraal als heilige graal voor de toekomst van de openbare ruimte
31 dec 2024Integraal is het toverwoord in de toekomst van de openbare ruimte. Dat kwam naar voren uit de City Deal…
Aziëpark Haarlem van vergeten strook naar groen buurtpark
30 dec 2024De wijk Schalkwijk in Haarlem ondergaat een ware transformatie. Eén van de meest in het oog springende…
Mijn Plek: Het Bolwerkpark in Alkmaar
20 dec 2024In 'Mijn Plek' leggen we een professional in de openbare ruimte de vraag voor wat zijn of haar favoriete plek…
Stadsforum Tilburg: plein voor komende eeuwen
18 dec 2024Ooit was het Koningsplein in het centrum het lelijkste plein van Tilburg. Door niet alleen het Koningsplein…
Van Bergenstraat Den Haag na herinrichting stuk veiliger
28 nov 2024De van Bergenstraat in Den Haag heeft een herinrichting ondergaan. Door een rijbaan te versmallen en een…
Innovatieve straatbaksteen: de S-line® van Vandersanden
19 nov 2024Straatbakstenen zijn een bekend onderdeel van de inrichting van de openbare ruimte. Traditioneel worden vrij…