Minde zwerfafval en meer groenonderhoud. Zo zou het beheerbudget moeten worden verdeeld als het aan de inwoners van Groningen ligt. Dat blijkt uit de resulaten van een online vragenlijst die de gemeente in oktober in de stad door de bewoners liet invullen.
Steun bewoners voor groen beheer in Groningen
Ruim vijfduizend bewoners namen de moeite om de vragen te beantwoorden op de online vragenlijst 'Wat vindt u van het beheer van de openbare ruimte?’, die de gemeente op pleinen en markten in de stad rond liet gaan.
Zo maakt ruim driekwart van de ondervraagden zich zorgen om de klimaatverandering en steunt 97 procent de maatregelen die de gemeente neemt, zoals meer groen om hitte te voorkomen en om het regenwater beter op te vangen. Datzelfde percentage is ook voor de maatregelen om de biodiversiteit te versterken, zoals het planten van meer verschillende bomen en het zaaien van bloemmengsels.
Budget verdelen
Op de vraag hoe men het beheerbudget zou verdelen kiest 69 procent voor een hoger onderhoudsniveau van zwerfvuil opruimen. Ook het legen van prullenbakken kan op grote instemming rekenen. erder valt op dat de invullers van de vragenlijst groen belangrijk vinden: 64% van hen wenst bij de huidige beplanting meer onderhoud op groen. Inwoners uit Haren en Ten Boer die aan het onderzoek meededen, vinden het vlak maken van stoepen het belangrijkste. Het minst belangrijke vinden de invullers van de lijst het verwijderen van onkruid (27 procent) en het schoonmaken van verkeersborden (19 procent).
Wat doet de Groninger zelf?
Ruim 80 procent van de deelnemers aan het onderzoek ruimt wel eens zwerfafval op of veegt de stoep voor huis. In mindere mate halen ze wel eens tot vaak rommel voor een put weg (57 procent). Ongeveer een derde van de deelnemers heeft interesse om eventueel een deel van het beheer op zich te nemen, zoals een prullenbak adopteren of het groen in de straat onderhouden.
Nieuwe strategie
Het hele rapport is te vinden op groningengehoord.nl. In februari is er een gesprek in de gemeenteraad over het beheer van de openbare ruimte. Het rapport en gesprek in de raad zijn vervolgens belangrijke onderdelen voor het maken van een nieuwe strategie voor het beheer van de openbare ruimte. Deze is naar verwachting in de tweede helft van 2024 beschikbaar.
Bron: Gemeente Groningen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Knipperlichten in wegdek laten voetgangers in Valkenburg veilig oversteken
16 nov om 10:38 uurDe Cauberg in Valkenburg aan de Geul is een druk punt, waar zowel veel fietsers, auto’s als ook voetgangers…
Breda test verschillende manieren van scooter- en fietsparkeren
15 nov om 13:52 uurBreda draait een pilot voor fiets- en scooterparkeerplaatsen. De gemeente wil de stad zo nog fietsvriendelijker…
Slimme stroomvoorziening voor markten en evenementen
15 nov om 08:11 uurBij Seijsener ontwikkelen we al jaren praktische en betrouwbare oplossingen voor het beheer van openbare…
Na anderhalve eeuw heeft Borculo weer een 'haven'
14 nov om 06:35 uurEeuwen geleden, tot 125 jaar terug, voeren er talloze boten af en aan naar het Achterhoekse stadje Borculo om…
Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte gelanceerd
7 nov om 12:35 uurOm bij de toekomstbestendige inrichting van de openbare ruimte de uitdagingen voor de onder- en bovengrond…
Expertcolumn Thijs van Spaandonk: Wat geven we door?
1 nov om 08:42 uurIn elke editie van Straatbeeld schrijft een expert een column over het desbetreffende thema van het magazine.…
De toekomst van het verkeersbord: duurzaam en circulair
30 okt om 10:42 uurOp verschillende plekken in het land staan ze al langs de weg: de verkeersborden van honderd procent gerecycled…
De omgevingsvisie als startpunt voor een beweegvriendelijk Ede
22 okt om 08:19 uurDe Omgevingswet is bij uitstek een instrument om de beweegvriendelijke omgeving een boost te geven. Het begint…