Oostburg krijgt warme uitstraling terug
Mede door deze problematiek heeft het centrum van Oostburg een negatieve ontwikkeling meegemaakt. Dit kwam de kwaliteit van de leefomgeving en de leefbaarheid van het dorp niet ten goede.
Warmere uitstraling
Gemeente Sluis ontwikkelde daarom het masterplan Aantrekkelijk Oostburg. De uitvoering van het plan diende te resulteren in een herkenbare identiteit, aangename woonomgeving, aantrekkelijk centrumgebied en een goede leefbaarheid. “Enerzijds willen we meer bezoekers naar het dorp trekken, maar we willen ook dat ondernemers weer meer gaan investeren”, vertelt projectleider Mark Verhoosel van de gemeente. Onderdeel van het plan was een grootscheepse herinrichting van de openbare ruimte. “De laatste herinrichting dateert uit begin jaren 90 en paste niet meer bij wat we voor ogen hadden. We zochten naar een warmere uitstraling in het dorp.”
De herinrichting richtte zich voornamelijk op de winkelstraten van Oostburg. “We hebben de verkeersroutes onder handen genomen en veelal gekozen voor shared space”, vertelt Verhoosel. “Verder hebben we het centrum toegankelijker gemaakt en meer groen toegepast.”
Evenementen
De weekmarkt heeft een centrale rol gekregen op de Markt en het naastgelegen Ledelplein. Beide pleinen zijn tijdens de herinrichting ook geschikt gemaakt voor het houden van festiviteiten en evenementen. Omdat PUTkast BV in een eerdere fase met succes de installaties op het Raadhuisplein had verzorgd is er in een vroegtijdig stadium samenwerking gezocht.
Dit heeft geleid tot de uitwerking en realisatie van een integrale obstakelvrije installatie waarbij een deel van de bestaande infrastructuur is hergebruikt. “Bij een openbare ruimte waar we beperkt straatmeubilair wilden plaatsen, vonden we bovengrondse elektra niet meer gepast. Daarom hebben we gekozen voor de ondergrondse kasten van PUTkast. Dat werkt naar tevredenheid, zeker als je de interne organisatie op orde hebt. Het vergt toch wat kennis bij de marktkooplieden, maar als dat eenmaal geregeld is, werkt het systeem heel goed.”
Dit artikel komt uit Straatbeeld 05/2018. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Omgevingsvisie Bernheze: gezondheid en gemeenschap centraal
14 jan om 08:30 uurDe gemeente Bernheze heeft in samenwerking met adviesbureau Kragten een omgevingsvisie ontwikkeld die uniek is…
Plantenbakken verfraaien en vergroenen Dordtse binnenstad
13 jan om 09:09 uurDordrecht kent een prachtige historische binnenstad. Om de belevingswaarde nog verder te vergroten, heeft de…
Integraal als heilige graal voor de toekomst van de openbare ruimte
31 dec 2024Integraal is het toverwoord in de toekomst van de openbare ruimte. Dat kwam naar voren uit de City Deal…
Aziëpark Haarlem van vergeten strook naar groen buurtpark
30 dec 2024De wijk Schalkwijk in Haarlem ondergaat een ware transformatie. Eén van de meest in het oog springende…
Mijn Plek: Het Bolwerkpark in Alkmaar
20 dec 2024In 'Mijn Plek' leggen we een professional in de openbare ruimte de vraag voor wat zijn of haar favoriete plek…
Stadsforum Tilburg: plein voor komende eeuwen
18 dec 2024Ooit was het Koningsplein in het centrum het lelijkste plein van Tilburg. Door niet alleen het Koningsplein…
Van Bergenstraat Den Haag na herinrichting stuk veiliger
28 nov 2024De van Bergenstraat in Den Haag heeft een herinrichting ondergaan. Door een rijbaan te versmallen en een…
Innovatieve straatbaksteen: de S-line® van Vandersanden
19 nov 2024Straatbakstenen zijn een bekend onderdeel van de inrichting van de openbare ruimte. Traditioneel worden vrij…