Young professional in de openbare ruimte: Linda Siekman

donderdag 22 augustus 2024

Ook in de openbare ruimte is de zoektocht naar een nieuwe generatie gaande. Straatbeeld geeft ter inspiratie in iedere editie een podium aan een jonge 'openbare ruimte-maker' die zijn eerste sporen al heeft verdiend. In deze vierde aflevering Linda Siekman, ontwerper openbare ruimte en landschap bij de gemeente Emmen.

Dagelijkse werk

Ik ben sinds november 2023 werkzaam als ontwerper openbare ruimte en landschap bij de gemeente Emmen. Elke dag is anders en dat maakt het ook zo leuk. Ik ben zowel bezig met kleinere opdrachten als projecten.
Kleinere opdrachten komen vaak tussendoor en daarvoor maak ik vaak een schets, dit kan als handschets maar soms ook in AutoCAD zijn. Projecten nemen een langere tijd in beslag, ik begin vaak met het
analyseren van het gebied, wat speelt er allemaal in de omgeving, hoe is het vanuit de historie opgebouwd, hoe is het gebied ingedeeld et cetera.

Vanuit de analyse kan ik mijn creativiteit uiten door middel van schetsen, dit doe ik vaak eerst met de hand. De uitwerking hiervan zet ik in AutoCAD en vanuit daar maken we als team een integraal plan. Dat bestaat uit de inpassing van het landschap, het verkeer en de riolering. Wanneer het voorlopig ontwerp gemaakt is, wordt de omgeving erbij betrokken via participatie. Dit doen we vaak met een inloopavond. Hiervoor maak ik de dwarsdoorsnedes, zet ik de technische tekening om in een leesbare tekening, zoek ik geschikte afbeeldingen van het aan te brengen groen en dit verwerk ik in een poster om dit te kunnen delen met de bewoners. Hierbij maken we vaak een 3D-visualisatie van de nieuwe situatie. Daarnaast heb je ook een adviserende rol bij bijvoorbeeld de inrichting van een nieuwe woonwijk.

Opleiding en pad naar functie 

Ik heb de opleiding ruimtelijke ontwikkeling afgerond aan de NHL Stenden in en ben afgestudeerd als stedenbouwkunde. Tijdens mijn opleiding ging mijn interesse uit naar de landschappelijke inpassing van het openbaar gebied. Mijn eerste stage heb ik mogen volgen bij de gemeente Emmen, bij team POR (Projecten Openbare Ruimte) waar ik nu ook bij werk; hier had ik vooral te maken met verkeerskundige opgaves. Echter  was ik toen al erg benieuwd naar de landschappelijke kant en kon ik daardoor af en toe meelopen met de landschappelijk ontwerpers van het team. Tijdens het afstuderen had ik ook te maken met het landschap, mijn afstudeeropdracht ging over het onderwerp boswonen. Door een netwerk op te bouwen bij de gemeente Emmen kon ik langskomen voor een oriënterend gesprek. Aan de hand van het gesprek ben ik aangenomen als junior ontwerper openbare ruimte en landschap en werk ik hier nu sinds november 2023.

Drijfveer in werk 

De creativiteit en de diversiteit vind ik erg leuk! Ik haal veel energie uit het schetsen van mijn ideeën en mijn schetsen om te zetten naar een visualisatie. Daarnaast woon ik zelf in de gemeente Emmen en daardoor ken ik het gebied ook redelijk goed. Wanneer het project is uitgevoerd kan ik ook makkelijk langsgaan om te kijken naar het resultaat. Het idee dat jouw werk uitgevoerd gaat worden, vind ik al heel bijzonder. 

Welke eigenschappen moeten er in je gereedsschapskist zitten? 

Bij ons team is het erg van belang om samen te werken. Je hebt elkaar nodig om tot een goed en doordacht plan te komen. Van elkaar leer je ook heel veel, in ons team zitten veel verschillende vakspecialisten en vooral voor mij als junior is dat erg fijn. Ook is het van belang om creatief na te denken en bezig te zijn.  

Wat is de kracht van de jonge generatie? 

Vaak wordt gezegd dat de jonge generatie mee kan helpen met nieuwe inzichten. Ik denk dat dit ook klopt. Nieuwe inzichten - bijvoorbeeld iets wat nog niet is toegepast in de gemeente - zijn spannend, maar kunnen wellicht goed uitpakken. Je hoort dat vaak vast wordt gehouden aan principes vanuit vroeger, het is nooit erg om dit te verbreden en om uit de comfortzone te stappen, aangezien de wereld ook verandert door de jaren heen.

Vanuit school krijg je ook telkens meer te maken met nieuwe opgaven, zoals klimaatadaptatie en biodiversiteit. Tegenwoordig is het van belang om daarmee bezig te zijn en deze inzichten vanuit school kunnen wellicht een bijdrage leveren in het werkveld. Deze opgaven zijn altijd al belangrijk geweest maar meer mensen worden er in deze tijd bewust van, daardoor is het belangrijk om mee te nemen in projecten. Als landschapsontwerper ben je er bewust van en probeer je het ook toe te passen.

Waarom zouden meer jongeren moeten kiezen voor een baan in de openbare ruimte? 

Openbare ruimte is een erg belangrijk aspect, je hebt er dagelijks mee te maken - waar je ook loopt, fietst of rijdt. Daarom is het ook een belangrijke en interessante opgave. Jongeren staan vaak open voor verandering en vernieuwing, dit is belangrijk voor de ontwikkeling van de openbare ruimte. Daarnaast is het werk ook erg afwisselend, geen project is gelijk. Hierdoor blijft het ook uitdagend. Daarnaast kun je jezelf ook uitdagen door middel van cursussen.  

Heb je al een netwerk weten op te bouwen? 

Binnen de gemeente heb je elkaar af en toe nodig, daardoor spreek je ook met collega’s van verschillende afdelingen. Zo help ik mee aan een beleidsplan, wat ik samen doe met een adviesbureau en met collega’s van het team Ruimtelijke Ontwikkeling, Beheer Openbare Ruimte, Beleid Leefomgeving en Communicatie. Daarbuiten probeer ik verschillende cursussen en bijeenkomsten te volgen om mij zo verder te kunnen ontwikkelen. Daar ontmoet je veel mensen van andere gemeentes of bedrijven. 

Kennis delen  

Zeker! Dit doen we vaak tijdens een ontwerpersoverleg. Hierin kunnen we onze kennis met elkaar delen en soms kom je hierdoor tot nieuwe inzichten. Omdat het team bestaat uit verschillende specialisten, kun je ook gemakkelijk met elkaar sparren om zo aan meer kennis te komen. 

Wat bevalt je aan je werk? 

De creativiteit en diversiteit van het werk. Het is fijn om je creativiteit op papier te zetten, wanneer je een idee hebt, is het fijn om dat te verwerken in een schets zodat je het resultaat beter voor je ziet en daarop kun je weer verder werken. Verder is het erg divers, je hebt te maken met verschillende gebieden. De ene keer werk je aan een woonstraat, de andere keer werk je aan een schoolomgeving, een winkelcentrum, een sportpark en noem zo maar op.  

Waar geniet je van?  

Het schetsen en het visualiseren van een ontwerp. Lekker creatief bezig zijn dus. Je ideeën in je hoofd uitwerken op papier of in een praatplaat voor bewoners, voor inloopavonden. Daarnaast geniet ik er ook van om positieve reacties te krijgen van collega’s op mijn gemaakte werk. Als junior geeft mij dit meer vertrouwen in mijn werk. 

Wat kan beter? 

Communicatie. Soms wordt ons team te laat betrokken bij lopende zaken. Dan ligt een opgave al bij uitvoering maar moet er nog een plan worden gemaakt voor de openbare ruimte. Dit betreft bijvoorbeeld ook het ecologische aspect, onderzoek doen naar beschermende planten- en/of diersoorten in gebieden of het kappen van bomen.

Als ik over mezelf praat, kan mijn kennis van planten en bomen beter. Het is niet gek dat ik hier nog niet aan voldoe, maar het zal het werk veel makkelijker maken. Om mezelf hierin te ontwikkelen ben ik bezig met verschillende cursussen zoals sortiment bomen en beplanting en bodem. 

Waar ben je trots op? 

Het door mij gemaakte werk dat in uitvoering is gebracht. Voor een opdracht heb ik een schets gemaakt van de openbare ruimte in een woonstraat. In het plan moest de ligging van het voetpad bepaald worden en moest het groen ingepast worden. Daarnaast heb ik, in overleg, de keuze voor het groen gemaakt. Dit is inmiddels uitgevoerd en ik ben trots op het resultaat. Het is het eerste plannetje dat van mij is uitgevoerd, dat blijft bijzonder. Daarnaast ben ik ook trots op mijn eigen proces. Ik ben begonnen met een hele andere mbo-opleiding en vanuit daar heb ik mezelf heel erg ontwikkeld. 

Wat is de grootste uitdaging voor de openbare ruimte in het algemeen? 

De openbare ruimte is soms een puzzel die opgelost moet worden. Het inpassen van verschillende facetten gaat niet altijd samen. Voor je een ontwerp kunt maken, is het van belang om rekening te houden met de riolering (en andere ondergrondse infra) en bestaande bomen. Dit kan een lastige opgave zijn. Een situatie kan zijn dat je in het nieuwe ontwerp bomen wilt planten op een plek waar riolering ligt, dat gaat niet goed samen. Verkeer is belangrijk en heeft bepaalde wensen, soms is het daarom lastig om voldoende groen aan te brengen. Vaak is er al ruimtegebrek voor bijvoorbeeld het parkeren. Daarnaast heb je te maken met verschillende belangen, wat ervoor zorgt dat het lastig is om iedereen tevreden te houden.  

Hoe kan jij daaraan bijdragen?  

Een goede balans proberen te creëren tussen de verschillende vakgebieden. Mogelijkheden vinden voor optimaal groen. Begripvol zijn naar de verschillende belangen en kijken waar en of bepaalde ideeën vanuit bewoners mogelijk kunnen zijn. 

Als je een toverstaf zou hebben, wat zou je dan meteen veranderen in de openbare ruimte?   

De auto’s in het centrum van een stad of dorp laten verdwijnen. Rijbanen zijn dan niet aanwezig of zijn smaller en ingericht voor de fiets en de voetganger. Dit geeft meer ruimte voor groen. De parkeervakken kunnen bijvoorbeeld ingevuld worden met groen. Hierdoor wordt de leefbaarheid bevorderd en stimuleert het zowel de verkeersveiligheid als het lopen en fietsen. 

Favoriete plek in de openbare ruimte? 

Ik vind het altijd erg interessant om door typische, karakteristieke dorpen te rijden: de typische boerderijen of prachtige panden die zich bevinden aan een straat van kinderkopjes met oude straatlantaarns en prachtige bloemrijke bermen met oude bomen. In de gemeente Emmen kin je dit bijvoorbeeld Noordbarge of Westenesch vinden.

Daarnaast vind ik het altijd fijn om een wandeling te maken in een parkje. Een bosrijke omgeving met verschillende bomen en planten, lopend over een onverhard pad. Emmen beschikt over verschillende bosrijke omgevingen zoals de Emmerdennen of het Noordbargerbos, dus er is altijd een mooi stukje in de buurt. 

Waar zie je jezelf over tien jaar? 

Ik hoop dat ik over tien jaar nog hetzelfde werk verricht en me daarbij echt ontwikkeld heb als een senior ontwerper openbare ruimte en landschap. Daarnaast hoop ik dat ik over een goede en volledige kennis van planten en bomen en het toepassen ervan beschik. Ook lijkt het me geweldig om goed te zijn in het visualiseren van de omgeving. Op deze manier krijgen de bewoners een duidelijker beeld van het gemaakte werk. 

Andere Young Professionals in de openbare ruimte: