De dijk tussen Tiel en Waardenburg voldoet niet meer aan de huidige veiligheidseisen en moet worden versterkt. Bouwcombinatie Mekante Diek (Ploegam, Dura Vermeer, Van Oord) voert in opdracht van Waterschap Rivierenland het project uit. Het streven is zoveel mogelijk materialen te hergebruiken en daarom is onder meer gekozen voor een circulair asfaltmengsel van Roof2Road.
Twintig kilometer circulair asfalt op dijk tussen Tiel en Waardenburg

Opdrachtgever Waterschap Rivierenland hanteert specifieke duurzaamheidsdoelstellingen. Zo wordt er bij dit project sinds 2023 volop gewerkt met voornamelijk elektrisch materieel. Ook wordt zoveel mogelijk materieel over water aangevoerd, want dit scheelt transport over de weg. Daarnaast willen Waterschap Rivierenland en bouwcombinatie Mekante Diek zoveel mogelijk materialen hergebruiken. Het toepassen van een circulair asfaltmengsel is hier een belangrijk onderdeel van, waaronder asfalt met Roof2Road bitumen.
Gerben Bijker, directeur van Roof2Road: “De naam verklapt het al een beetje, Roof2Road is een grondstofkorrel bestaande uit 70 procent bitumen gemaakt van vooral nieuwe dakrollen en deels jong gebruikte bitumen dakbedekking. Moderne dakbedekking is zeer rijk aan bitumen en dus hartstikke waardevol om te hergebruiken. Wij hebben bovendien de regie over het totale recyclingproces in eigen handen. Hierdoor blijft de kwaliteit gewaarborgd van dakinspectie tot en met gereed product.”
Hele dijk van circulair asfalt
Tijdens de aanloop naar het project en gedurende de uitvoering ervan heeft Mekante Diek verschillende gesprekken gevoerd voor de toepassing van het circulaire asfalt van Dura Vermeer. Bij de aanleg van het elektrisch laadplein (Watthub) voor zwaar materieel is asfalt met Roof2Road gebruikt.
Voor het laadplein zelf is Circular Pave van Dura Vermeer gebruikt dat zelfs 100 procent circulair is, daar worden dus zelfs geen nieuwe materialen aan toegevoegd. Dankzij de goede ervaringen op het laadplein maar ook op tal van andere projecten in Nederland, is ervoor gekozen om ook asfalt met Roof2Road toe te passen op de gehele dijk.
Gecertificeerd
Het Roof2Road asfaltmengsel is toegepast over een lengte van 20 kilometer. Duurzaam asfalt dat met bitumen van Roof2Road tot stand komt, is gecertificeerd volgens het CROW Asfaltkwaliteitsloket. Dankzij deze certificering kan elke gebruiker op een onderbouwde manier kiezen voor duurzaam asfalt met circulaire bitumen. Gerben Bijker: “Er kan gekozen worden voor bitumen die 50 procent circulair zijn of om zelfs alle toe te voegen bitumen duurzaam te vervangen. Dit mét behoud van dezelfde kwaliteiten. Grondstoffen zoals olie en energie zijn belangrijker dan ooit als strategische assets. Zeker omdat we zien dat deze steeds schaarser worden. Een extra reden om deze sleutelcomponenten circulair in te zetten.”
Groener asfalt en CO2-reductie
Asfalt wordt groener door het inzetten van circulaire bitumen van Roof2Road. “Door gebruik te maken van circulaire bitumen in asfalt heeft de overheid de mogelijkheid om CO2 te besparen en zo een wezenlijke bijdrage te leveren aan het behalen van de klimaatdoelstellingen”, vertelt Bijker. “Deze bitumen is een hoogwaardige circulaire grondstof voor asfaltwegen en vervangt virgin bitumen uit de raffinaderij. Roof2Road kan al 100 procent van de toe te voegen bitumen vervangen. Het is daarmee een bouwsteen voor de duurzaamheids- en grondstoffentransitie.”
ECOPAVE ROOF2ROAD OLTL16
Het duurzame asfalt heet ECOPAVE ROOF2ROAD OLTL16. Dit zijn standaard onderlagen en tussenlagen, maar dan een stuk duurzamer en met een lagere MKI. Dit asfalt is te bestellen bij Asfalt Productie De Eem in Eemnes. Een duurzame SMA is ook mogelijk.
Roof2Road
Vijfhuizen
0643 – 539659
roof2road.nl
Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Mijn Plek: Het Koopmansplein in Assen
24 apr om 08:46 uurDiane Schepers draagt vanuit haar functie als adviseur klimaatadaptatie, riolering en stedelijk water al…
Klimaatadaptieve stad begint in eigen tuin
16 apr om 12:10 uurOldenzaal wil groener worden en roept inwoners op om mee te doen. Met de Groenblauwe Tuinsubsidie kunnen…
Beweegalliantie organiseert Actief Werkbezoek Leefomgeving
10 apr om 09:19 uurBewegen moet (weer) net zo normaal worden als ademhalen. Maar hoe realiseren we dat binnen de fysieke…
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
Levy: ik was een hek en ben nu een fietsenrek
26 mrt om 09:32 uurOp de Nationale Klimaat Vakbeurs 2025, die plaatsvindt op 16 en 17 april in Expo Houten, presenteert Delta hun…
Hoe koppelen gemeente én bewoners in Deventer het regenwater van het riool af?
26 mrt om 08:57 uurOngeveer zestig procent van de binnenstedelijke ruimte in Deventer is in particuliere handen. Om de stad…
Beweegvriendelijke openbare ruimte: van visie naar praktijk
21 mrt om 08:00 uurEen vader die met zijn kind een slingerpaadje neemt in plaats van de rechte stoep. Een groep jongeren die op…
Waterberging in de wegfundering: ruimtebesparend en effectief
20 mrt om 08:45 uurDoor waterberging in de wegfundering te integreren, ontstaat er bovengronds meer ruimte voor andere functies.…