Gebiedsontwikkeling bij Roelofs: sleutel tot integraal werken

donderdag 25 juli 2024

Om gebieden toekomstbestendig te maken, gaan steeds meer gemeenten en projectontwikkelaars gebiedsgericht te werk. Met een integrale blik wordt gekeken naar de inrichting van de fysieke leefomgeving. Roelofs zet hier met de expertise gebiedsontwikkeling strategisch op in en ziet gebiedsontwikkeling als de sleutel tot integraal werken. Patrick Neijs en Tobias Strating van Roelofs vertellen hier meer over. 

Tekst: Manon van Ketwich 

“Het team gebiedsontwikkeling brengt alle expertises van Roelofs onder één paraplu samen”, stelt Patrick Neijs. Hij is onlangs begonnen bij het bedrijf dat het hoofdkantoor in het Overijsselse Den Ham heeft. “De expertise gebiedsontwikkeling heeft een coördinerende rol, het is de smeerolie van onze organisatie.” Collega Tobias Strating is werkzaam bij de expertise Energie & Milieu. “De duurzaamheidsclub”, zoals hij het zelf stelt. “Wij werken vanuit thema’s als energie, circulair en natuurinclusief en deze worden steeds belangrijker. Onze afdeling is naast de andere expertisegebieden een van de experts die binnen integrale gebiedsontwikkeling een rol speelt.” Een belangrijke rol, want de expertise heeft een duidelijke focus op duurzaamheid en toekomstbestendigheid.  

Vroeg aan tafel met één gezicht 

Het uitbreiden van het team gebiedsontwikkeling is een reactie op wat Roelofs dagelijks ziet gebeuren in de markt. Neijs: “De vraag naar een integrale aanpak is heel groot. En Roelofs heeft heel veel kennis in huis. Door vroeg aan tafel te zitten bij projecten kunnen we gelijk de juiste collega’s aanhaken.”  

Tot nu toe bepaalde het startpunt van een project wie er vanuit Roelofs als eerste betrokken was. Strating: “Met Patrick zitten we vanaf het begin met één gezicht aan tafel. Eerder was het zo dat wanneer een project bijvoorbeeld vanuit mobiliteit of stedelijk water werd opgestart, andere afdelingen pas later werden betrokken. Door nu vanaf het begin de goede dingen te doen, krijg je soms een ander ontwerp en hoef je niet achteraf nog iets aan te passen. Deze werkwijze landt goed bij gemeenten en ontwikkelaars.”  

Overigens is het niet altijd gezegd dat een project volledig integraal wordt uitgevoerd. “Het zou moeten dat alle opgaven meteen worden betrokken, maar soms wordt door de urgentie of door tijdsdruk de integraliteit vergeten”, weet Strating. Iets wat Neijs herkent: “Door bijvoorbeeld de woningnood of de energietransitie voelt men urgentie om veel en snel te bouwen, waarbij men probeert om (te) snel te zoeken naar een sectorale oplossing, terwijl de integrale vraag nog niet concreet is. 

Natuurinclusief bouwen 

Strating voorziet dat hij en zijn collega’s het door de integrale benadering van gebiedsontwikkeling het de komende tijd steeds drukker zullen krijgen. “Ook omdat natuurinclusief bouwen bijvoorbeeld verplicht gaat worden. Dat moet in projecten goed geregeld en georganiseerd zijn, want natuur en biodiversiteit worden steeds belangrijker. Met onze kennis over ecologie, biodiversiteit en natuurinclusiviteit kunnen we dan ook kundig en pragmatisch adviseren binnen de projecten. En dan hoef je echt niet alles tot achter de komma uit te rekenen. Bijvoorbeeld bij een tracéstudie in een vroege fase voor een nieuw fietspad wordt snel duidelijk dat een variant afvalt door een te grote stikstofuitstoot in de bouw- of gebruiksfase.” 

Door met de expertise van gebiedsontwikkeling al hele vroeg in een proces betrokken te zijn, komt Roelofs met soms onconventionele en integrale oplossingen. Dit vraagt echter ook om aanpassingen in de werkwijze van de projectteams. Alle betrokkenen en specialisten vanuit de opdrachtgever, projectontwikkelaars en Roelofs zullen soms een stapje terug moeten doen om de oorspronkelijke vraag scherp te houden. Dit levert dan weet grote voordelen op in het vervolg.  

Eén project, drie beleidsdoelen 

Een integrale aanpak wordt door de invoering van de Omgevingswet nog eens extra gestimuleerd. “Daarnaast is het ook gewoon slim om zo te werken”, vindt Strating. “Met één ontwerpvariant kan je misschien wel drie beleidsdoelen dienen. Door parkeren te verplaatsen naar het einde van de straat maak je meer ruimte voor groen en daarmee klimaatadaptatie. En dan is het niet meer alleen een verkeerskundige opgave, maar een leefbaarheidsvraagstuk”, geeft hij als voorbeeld.  

Met dit voorbeeld raakt Strating meteen een heikel punt: parkeren. Een onderwerp dat soms veel emoties oproept bij betrokken bewoners en ondernemers. Het helpt dan dat Roelofs ook een medewerker in dienst heeft die is gespecialiseerd in participatievraagstukken. “Bij parkeren komen veel soms tegenstrijdige belangen bij elkaar. Dat is een grote uitdaging”, schetst Neijs. “Met onze expertise kunnen we in kaart brengen waar de auto’s daadwerkelijk staan. Je ziet nog wel eens dat de werkelijke gemeten parkeerdruk anders is dan de gevoelde parkeerdruk die beleefd wordt”, vult Strating aan. 

“Gemeenten en projectontwikkelaars moeten vaak de slag nog wel maken naar integraal denken en werken”, zegt Neijs, waarbij hij al wel gemerkt heeft dat deze manier van denken, ontwerpen en uitvoeren zijn vruchten afwerpt. Werkplezier, haalbare planningen en projecten met mooie financiële concrete resultaten smaken naar meer! 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Young professional in de openbare ruimte: Linda Siekman

11 okt om 11:00 uur

Ook in de openbare ruimte is de zoektocht naar een nieuwe generatie gaande. Straatbeeld geeft ter inspiratie in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gemeente en gebruiker profiteren van Marktstroom

13 sep om 08:20 uur

Al zestig jaar levert Seijsener onder andere stroomkasten.  Voor plezier- en beroepsvaart, campings en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ontmoet gemeente De Ronde Venen op Vakbeurs Openbare Ruimte

11 sep om 09:11 uur

"Ik zorg voor de schoonheid van de gemeente. Want als het groen niet goed wordt bijgehouden, dan wordt het een…

Lees verder »
descriptionArtikel

‘Er is één regel die we niet versoepelen: we werken veilig of we werken niet’

15 aug om 09:00 uur

In deze rubriek bieden we makers van de openbare ruimte de mogelijkheid om elkaar vragen te stellen. Erwin…

Lees verder »
descriptionArtikel

Hoeveel ruimte vraagt toegankelijkheid?

13 aug om 08:32 uur

Dat iemand die een hulpmiddel gebruikt om zich voort te bewegen meer ruimte nodig heeft, dat weten de meesten…

Lees verder »
descriptionArtikel

Beheer en toegankelijkheid: puntjes op de i

5 aug om 08:45 uur

Voor het toegankelijk maken van de openbare ruimte zijn de puntjes op de i van doorslaggevend belang. Die…

Lees verder »
descriptionArtikel

Mijn plek: de historische brug in kasteelpark Wijk bij Duurstede

2 aug om 08:38 uur

In de gemeente Wijk bij Duurstede vindt een mooi project plaats: de vervanging van de historische bruggen in…

Lees verder »
descriptionArtikel

De weg tot efficiënter gemeentelijk onderhoud en beheer van openbare verlichting

1 aug om 09:22 uur

Naarmate de gemeentelijke begrotingen steeds krapper worden, de arbeidsmarkt een uitdaging kent en de…

Lees verder »