De Blauwe Golven van Arnhem kunnen met toekomstbestendige fontein weer jaren vooruit

donderdag 24 oktober 2024

De Blauwe Golven is een bekend kunstwerk aan een verkeersknooppunt in Arnhem. Het kunstwerk was na vele jaren trouwe dienst aan een opknapbeurt toe. Midden op het plein bevindt zich ook een grote fontein, deze is door Rots Maatwerk gerenoveerd.

Om te komen tot de keuze voor Rots Maatwerk had de gemeente Arnhem een aanbesteding uitgeschreven voor een bouwteam. “Die hebben wij uiteindelijk mogen winnen”, vertelt Hugo Rots trots. “Vervolgens gingen we samen met de gemeente en het kwaliteitsteam aan de slag en hebben we een plan gevormd om de fontein zo goed en duurzaam mogelijk in het gerenoveerde plan terug te brengen.” 

Kansen en uitdagingen 

De grote fontein die er eerst stond, bestond uit veel pompen. Dat kostte veel energie en het was dan ook een flinke uitdaging om het energieverbruik naar beneden te krijgen. “Er werd in eerste instantie heel veel stroom gebruikt door de installatie die de fontein bedient. Wij zijn er uiteindelijk in geslaagd om de fontein te laten draaien op 35 procent van het oorspronkelijke verbruik. Hierbij hebben  gekeken naar alle watertechnische onderdelen die in deze fontein voorkomen. Uiteindelijk hebben we hiermee een significante energiebesparing kunnen realiseren.” 

Ook op het gebied van verlichting heeft de fontein een flinke upgrade gekregen. “In plaats van de traditionele  halogeenlamp maken we nu gebruik van duurzame ledverlichting”, begint Rots. “Er zitten 55 grote RGBW-spots in die de fontein ’s avonds aanlichten. Daar zijn allerlei programma’s voor geschreven en geprogrammeerd samen met lichtontwerpster Iris Dijkstra.”  

In de oorspronkelijke technische ruimte is ook van alles gebeurd. “Deze hebben we helemaal gestript en leeggehaald, het beton gerenoveerd en de vloeren geschilderd. Vervolgens hebben we hier de nieuwe energiezuinige installatie teruggeplaatst .” 

Water efficiënt hergebruikt 

Het water dat in de toekomst door de fontein komt, wordt opgepompt vanuit de Jansbeek. “We pompen dan het water uit de Jansbeek als we dat nodig hebben, dit gebeurt op de locatie vlak waarvoor hij de Rijn overstroomt. We ontvangen dit water dan in de technische ruimte, waar we het geschikt maken voor gebruik in de fontein. Het waterverlies dat we hebben door verneveling kunnen we hierdoor optimaal opvangen.” 

Om het water op te slaan, is een tweede ondergrondse ruimte gesitueerd. Hier kan 70 kuub water worden opgeslagen. “Daarnaast kunnen we de fonteinen in delen terugschakelen op het moment dat de wind uit een bepaalde hoek komt. De hoge fontein vernevelt veel, met de windmeter kunnen we dit deels terugdringen. Daarmee heeft de fontein ook zo min mogelijk verneveling . Hiermee kan Arnhem na de renovatie kan Arnhem weer volop genieten van een werkend stadsicoon.”

Rots Maatwerk
Brummen 
0575 566 565 
rots-maatwerk.nl