De Blauwe Golven is een bekend kunstwerk aan een verkeersknooppunt in Arnhem. Het kunstwerk was na vele jaren trouwe dienst aan een opknapbeurt toe. Midden op het plein bevindt zich ook een grote fontein, deze is door Rots Maatwerk gerenoveerd.
De Blauwe Golven van Arnhem kunnen met toekomstbestendige fontein weer jaren vooruit
Om te komen tot de keuze voor Rots Maatwerk had de gemeente Arnhem een aanbesteding uitgeschreven voor een bouwteam. “Die hebben wij uiteindelijk mogen winnen”, vertelt Hugo Rots trots. “Vervolgens gingen we samen met de gemeente en het kwaliteitsteam aan de slag en hebben we een plan gevormd om de fontein zo goed en duurzaam mogelijk in het gerenoveerde plan terug te brengen.”
Kansen en uitdagingen
De grote fontein die er eerst stond, bestond uit veel pompen. Dat kostte veel energie en het was dan ook een flinke uitdaging om het energieverbruik naar beneden te krijgen. “Er werd in eerste instantie heel veel stroom gebruikt door de installatie die de fontein bedient. Wij zijn er uiteindelijk in geslaagd om de fontein te laten draaien op 35 procent van het oorspronkelijke verbruik. Hierbij hebben gekeken naar alle watertechnische onderdelen die in deze fontein voorkomen. Uiteindelijk hebben we hiermee een significante energiebesparing kunnen realiseren.”
Ook op het gebied van verlichting heeft de fontein een flinke upgrade gekregen. “In plaats van de traditionele halogeenlamp maken we nu gebruik van duurzame ledverlichting”, begint Rots. “Er zitten 55 grote RGBW-spots in die de fontein ’s avonds aanlichten. Daar zijn allerlei programma’s voor geschreven en geprogrammeerd samen met lichtontwerpster Iris Dijkstra.”
In de oorspronkelijke technische ruimte is ook van alles gebeurd. “Deze hebben we helemaal gestript en leeggehaald, het beton gerenoveerd en de vloeren geschilderd. Vervolgens hebben we hier de nieuwe energiezuinige installatie teruggeplaatst .”
Water efficiënt hergebruikt
Het water dat in de toekomst door de fontein komt, wordt opgepompt vanuit de Jansbeek. “We pompen dan het water uit de Jansbeek als we dat nodig hebben, dit gebeurt op de locatie vlak waarvoor hij de Rijn overstroomt. We ontvangen dit water dan in de technische ruimte, waar we het geschikt maken voor gebruik in de fontein. Het waterverlies dat we hebben door verneveling kunnen we hierdoor optimaal opvangen.”
Om het water op te slaan, is een tweede ondergrondse ruimte gesitueerd. Hier kan 70 kuub water worden opgeslagen. “Daarnaast kunnen we de fonteinen in delen terugschakelen op het moment dat de wind uit een bepaalde hoek komt. De hoge fontein vernevelt veel, met de windmeter kunnen we dit deels terugdringen. Daarmee heeft de fontein ook zo min mogelijk verneveling . Hiermee kan Arnhem na de renovatie kan Arnhem weer volop genieten van een werkend stadsicoon.”
Rots Maatwerk
Brummen
0575 566 565
rots-maatwerk.nl
Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
Hoe koppelen gemeente én bewoners in Deventer het regenwater van het riool af?
26 mrt om 08:57 uurOngeveer zestig procent van de binnenstedelijke ruimte in Deventer is in particuliere handen. Om de stad…
Beweegvriendelijke openbare ruimte: van visie naar praktijk
21 mrt om 08:00 uurEen vader die met zijn kind een slingerpaadje neemt in plaats van de rechte stoep. Een groep jongeren die op…
Waterberging in de wegfundering: ruimtebesparend en effectief
20 mrt om 08:45 uurDoor waterberging in de wegfundering te integreren, ontstaat er bovengronds meer ruimte voor andere functies.…
Een groener dorpsplein als podium voor Geffen
19 mrt om 08:33 uurWe zien het meer en meer, versteende dorps- of stadspleinen die worden omgetoverd in een groene verblijfsruimte…
'Kijk bij het normeren van groen vooral naar de kwaliteit'
17 mrt om 11:09 uurYoung Professional in de openbare ruimte: Lune Walder
14 mrt om 09:18 uurIn deze aflevering van de rubriek Young Professional in de openbare ruimte spreken we met Lune Walder, die…