Nieuw fietsdek voor Trambrug Schipluiden
Ooit gebouwd als onderdeel van de tramlijn Maaslandse Dam-Delft, is de ijzeren vakwerkboogbrug sinds de jaren zeventig in gebruik als fietsbrug over de Vlaardingse Vaart. Ze vormt nu een belangrijke verbinding in het regionale fietsroutenetwerk.
De constructie van het Rijksmonument is met de jaren verslechterd en behoeft grondige renovatie. Zo is onder meer de constructie onder het houten fietsdek aangetast door dooizouten die tussen de planken door op het ijzerwerk terecht zijn gekomen.
Waterafvoer
In opdracht van de gemeente Midden-Delfland ontwierp ipv Delft een nieuw fietsdek. De ontwerpers kozen daarbij voor een gesloten stalen dek met opstaande rand aan weerszijden. Hemelwater wordt via afvoeren in het dek richting het ondergelegen water geleid. Het nieuwe fietsdek is iets smaller, waardoor fietsers zicht hebben op de kenmerkende verbindingen in de ondergelegen constructie.
Duidelijk onderscheid
Waar in de huidige situatie het hekwerk nog op de monumentale brug zelf is gemonteerd, zal het hekwerk in de nieuwe situatie deel uitmaken van het nieuwe fietsdek. Zo ontstaat een duidelijke scheiding tussen oud en nieuw. Het feit dat het transparante hekwerk met spankabelvulling nog een stukje doorloopt op de landhoofden versterkt dit onderscheid.
In de eindbalusters refereert de inscriptie W.S.M. 1881-1969 aan de vroegere tramlijn die destijds werd geëxploiteerd door de Westlandsche Stoomtramweg Maatschappij. Ook de twee lichtgrijze lijnen op het fietsdek linken heden en verleden op eenvoudige maar elegante wijze aan elkaar.
Oorspronkelijke kleur
De restauratie van de brug vindt op de bestaande locatie plaats. Het nieuwe fietsdek wordt in zijn geheel in de fabriek van Jos van den Bersselaar gemaakt en vervolgens op locatie ingeschoven. DeTrambrug zelf zal dan de mosgroene kleur hebben die ze oorspronkelijk, ruim een eeuw geleden, ook had. Om de juiste kleur te achterhalen deed ipv Delft uitgebreid kleurenonderzoek, zowel op locatie als in archieven.
Naar verwachting gaan de werkzaamheden in april 2019 van start en is het gehele project eind dit jaar afgerond.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Omgevingsvisie Bernheze: gezondheid en gemeenschap centraal
14 jan om 08:30 uurDe gemeente Bernheze heeft in samenwerking met adviesbureau Kragten een omgevingsvisie ontwikkeld die uniek is…
Plantenbakken verfraaien en vergroenen Dordtse binnenstad
13 jan om 09:09 uurDordrecht kent een prachtige historische binnenstad. Om de belevingswaarde nog verder te vergroten, heeft de…
Integraal als heilige graal voor de toekomst van de openbare ruimte
31 dec 2024Integraal is het toverwoord in de toekomst van de openbare ruimte. Dat kwam naar voren uit de City Deal…
Aziëpark Haarlem van vergeten strook naar groen buurtpark
30 dec 2024De wijk Schalkwijk in Haarlem ondergaat een ware transformatie. Eén van de meest in het oog springende…
Mijn Plek: Het Bolwerkpark in Alkmaar
20 dec 2024In 'Mijn Plek' leggen we een professional in de openbare ruimte de vraag voor wat zijn of haar favoriete plek…
Stadsforum Tilburg: plein voor komende eeuwen
18 dec 2024Ooit was het Koningsplein in het centrum het lelijkste plein van Tilburg. Door niet alleen het Koningsplein…
Van Bergenstraat Den Haag na herinrichting stuk veiliger
28 nov 2024De van Bergenstraat in Den Haag heeft een herinrichting ondergaan. Door een rijbaan te versmallen en een…
Innovatieve straatbaksteen: de S-line® van Vandersanden
19 nov 2024Straatbakstenen zijn een bekend onderdeel van de inrichting van de openbare ruimte. Traditioneel worden vrij…