Met slimme kasten wordt stroom beheersbaar gemaakt

maandag 17 mei 2021
timer 5 min
Met SLIMME kast van het bedrijf PUTkast techniek worden de energiekosten voor evenementen, markten, havens en ambulante handel eenvoudig te beheren en op maat af te rekenen. Het slimme product voor de openbare ruimte levert tijd- en kostenbesparing op en zorgt voor controle op installaties.

Onder klanten van PUTkast techniek bestaat een grote behoefte om bestaande kasten slimmer te maken. Kasten worden in rap tempo uitgerust met een slimme unit, vertelt Marco Ekelmans, directeur van PUTkast techniek: “Steeds meer gemeenten willen meer grip en inzicht op het stroomverbruik. Dit terwijl men vaak hetzelfde werk met minder mensen moet doen. Dit vraagt om automatisering. Wij hebben ervoor gekozen om deze technologie in eigen beheer van A tot Z te ontwikkelen. Zo is de SLIMME kast unit geschikt gemaakt voor vrijwel elke bestaande situatie. Circulair denken wordt steeds belangrijker. We willen de bestaande kasten graag hergebruiken door deze te retrofitten en slimmer te maken. Bij nieuwe kasten wordt een groot deel meteen slim gemaakt.” 

Agendafunctie

Iedere STRAATkast en PUTkast kan worden uitgerust met een slimme unit. Dit is een compacte processor die onder meer meterstanden verwerkt, de schakelaar aanstuurt, lokale opslag van gegevens verzorgt en de communicatie onderhoudt met de centrale server. Beheerders kunnen via de cloud-software van SLIMME kast inloggen in het systeem. Dit kan via een desktop, laptop, tablet of smartphone. Met de agendafunctie kunnen activiteiten worden ingesteld waardoor de kasten op de gewenste tijden stroom leveren. Ekelmans: “Stel, een viskraam vraagt een vergunning aan om op elke vrijdag gebruik te maken van een kast. Door de agendafunctie kun je eenvoudig de kast op de gewenste tijden aanzetten. Je hebt dan ook geen last meer van illegale afname. Mocht het nou zo zijn dat er op dezelfde locatie een kermis wordt gehouden, dan geeft het systeem meteen een melding dat er overlap is met de viskraam. De verbruikerskosten worden  automatisch berekend en kunnen desgewenst ook worden verrekend.” 

Beheersbaar 

Sensoren in de deur van de SLIMME kast zorgen ervoor dat een beheerder meldingen ontvangt als er illegaal stroom wordt afgetapt. De slimme kasten worden alleen vrijgegeven als de beheerder daar toestemming voor verleend heeft. Traditionele kasten staan eigenlijk altijd aan. “Stroom wordt nu beheersbaar gemaakt”, zegt Ekelmans. “Daarnaast kunnen kosten makkelijk worden beheerd. Neem bijvoorbeeld gemeente Utrecht. Zij vinden evenementen een belangrijke toegevoegde waarde leveren aan de stad,  De gemeente hecht ook veel waarde aan schone lucht.  Daarom stellen zij veel stroomkasten ter beschikking waar evenementen duurzaam op kunnen aansluiten. Hiervoor wordt per kWh-uur een speciaal tarief in rekening gebracht die een bijdrage leveren aan alle beschikbare voorzieningen. Gemeenten kunnen het beheer zo veel beter optimaliseren.” 

Ontzorging

De SLIMME kast heeft drie maatwerkniveaus; Basis, Compleet en Max. Laatstgenoemde is de meest uitgebreide functie en zorgt voor een volledige ontzorging voor gemeenten. Ekelmans: “Via de website stroomkast.nl wordt een account aangemaakt en kunnen gebruikers zich aanmelden. Ze krijgen dan een melding wat de tarieven zijn. Via een unieke code bij elke contactdoos kan de gebruiker de betreffende contactdoos aanzetten. Aan het einde meldt de gebruiker zich af en ontvangt men een gedetailleerde rekening. Wij nemen alle administratie op ons en innen het geld. Aan het einde van de maand maken wij de geïnde bedragen over aan de betreffende gemeente. In feite verzorgen wij het totale debiteurenbeheer inclusief het weren van wanbetalers.” 

slimme kast den helder 
De gemeente Den Helder maakt gebruik van SLIMME kast. Bestaande bovengrondse kasten waren aan vervanging toe en zo kwam de gemeente terecht bij PUTkast techniek. “We wilden graag ondergrondse kasten hebben, mede omdat het straatbeeld daar mooier van wordt”, vertelt Freek van Zoest van de gemeente Den Helder. “De PUTkasten zitten in de grond en zijn nauwelijks zichtbaar. Daarnaast hebben bovengrondse kasten geregeld te maken met vandalisme of aanrijdingen. We zijn overgestapt op het slimme systeem, omdat we beter inzicht willen krijgen in het energieverbruik tijdens bijvoorbeeld de wekelijkse markt of andere evenementen.”  
 
Bedrijven dienen een aanvraag in bij de gemeente om een contactpunt te mogen gebruiken. Van Zoest beoordeelt vervolgens of de aanvraag akkoord is. Het slimme systeem geeft de gemeenten betere inzichten in het energieverbruik. Van Zoest: “Oude installaties gaven vaak veel discussie. Daar hebben we nu geen last meer van. Ik kan nu precies zien wat er gebeurt op een zaterdag als er markt is.” Van Zoest spreekt van een goede samenwerking met PUTkast techniek: “Er wordt altijd adequaat gereageerd, met een goede en duidelijke communicatie. Dat vind ik ook belangrijk, er moeten geen misverstanden ontstaan.” 

PUTkast techniek   
Wormerveer     
075 750 22 14     
www.putkast-techniek.nl     

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Knipperlichten in wegdek laten voetgangers in Valkenburg veilig oversteken

16 nov om 10:38 uur

De Cauberg in Valkenburg aan de Geul is een druk punt, waar zowel veel fietsers, auto’s als ook voetgangers…

Lees verder »
flash_onNieuws

Breda test verschillende manieren van scooter- en fietsparkeren

15 nov om 13:52 uur

Breda draait een pilot voor fiets- en scooterparkeerplaatsen. De gemeente wil de stad zo nog fietsvriendelijker…

Lees verder »
descriptionArtikel

Slimme stroomvoorziening voor markten en evenementen

15 nov om 08:11 uur

Bij Seijsener ontwikkelen we al jaren praktische en betrouwbare oplossingen voor het beheer van openbare…

Lees verder »
descriptionArtikel

Na anderhalve eeuw heeft Borculo weer een 'haven'

14 nov om 06:35 uur

Eeuwen geleden, tot 125 jaar terug, voeren er talloze boten af en aan naar het Achterhoekse stadje Borculo om…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue Solid faciliteert waterafvoer van straat naar groenvak

8 nov om 10:37 uur

Struyk Verwo Infra wil de deeloplossingen bieden die bouwen met het natuurlijk systeem mogelijk maakt. Bouwen…

Lees verder »
flash_onNieuws

Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte gelanceerd

7 nov om 12:35 uur

Om bij de toekomstbestendige inrichting van de openbare ruimte de uitdagingen voor de onder- en bovengrond…

Lees verder »
descriptionArtikel

Expertcolumn Thijs van Spaandonk: Wat geven we door?

1 nov om 08:42 uur

In elke editie van Straatbeeld schrijft een expert een column over het desbetreffende thema van het magazine.…

Lees verder »
descriptionArtikel

De toekomst van het verkeersbord: duurzaam en circulair

30 okt om 10:42 uur

Op verschillende plekken in het land staan ze al langs de weg: de verkeersborden van honderd procent gerecycled…

Lees verder »