In heel Utrecht zijn straks stukjes Domtoren te vinden

donderdag 5 oktober 2023
De Domtoren in Utrecht, wie kent hem niet. Het imposante gebouw wordt momenteel gerestaureerd en de stenen die van de toren afkomstig zijn, krijgen een nieuw leven. Niet als granulaat onder een snelweg, zoals in eerste instantie de bedoeling was, maar in allerlei mooie kunstwerken, straatmeubilair en bouwmateriaal in Utrecht. Het project ‘Van Dom tot steengoed’, een initiatief van Brokkenmákers, was hiermee geboren. Hylke Faber van Brokkenmákers vertelt er meer over.

‘Van Dom tot steengoed’ heeft als doel al het stenen materiaal (puin en ornamenten) dat bij de restauratie en renovatie van de Utrechtse Domtoren vrijkomt zichtbaar, tastbaar en circulair her te bestemmen. Het project is twee jaar geleden gelanceerd met een prijsvraag - ‘Heb jij een Dom idee?’ - voor iedereen met ideeën wat met het materiaal te doen. Daarnaast betekende het de start van een aantal grotere, circulaire projecten waar de circulaire doeners van Brokkenmákers voor aan de lat staan. 

“Het project ‘Van Dom tot Steengoed’ is een  initiatief uit onze eigen koker en hebben we samen met partners opgezet”, vertelt Faber. ”Naast de ornamenten die we hebben gebruikt voor een kunstwerk in het Máximapark, hebben we met puin en gruis een miljoen circulaire bakstenen gemaakt. Deze gaan daadwerkelijk in de wijken Cartesius en Merwede worden ingezet om huizen mee te bouwen. Ook hebben we met ornamenten een bank laten ontwerpen voor in de openbare ruimte.” 

rrrrrrrrrrrr

Niet geheel nieuw

Het Máximapark is niet compleet onbekend met overblijfselen van het Domplein. “Zo stonden er al bomen die van het Domplein naar het park zijn verplaatst, omdat er een museum gebouwd werd onder het plein”, legt  Faber uit. “De     bomen zijn verhuisd naar het Máximapark en in een kruisvorm neergezet als verwijzing naar de Heilige Kruiskapel die ooit op het Domplein stond. Daar stonden ze wat verloren en anoniem.” 

“Wij wilden juist het verhaal over het behoud van materiaal, historie en natuur vertellen en de plek een duidelijk verhaal en identiteit meegeven. Met de ornamenten van de Domtoren heeft kunstenaar Paul de Korte in opdracht van ons een prachtig kunstwerk ontworpen. Dat het materiaal van de Domtoren hiermee een nieuw leven krijgt, is natuurlijk helemaal mooi, iets waar elke inwoner van Utrecht hopelijk trots op kan zijn.” 

De restauratie van de Utrechtse Domtoren 

De Domtoren staat tot en met 2024 in de steigers voor restauratie. ‘Van Dom tot steengoed’ zorgt ervoor dat zoveel mogelijk stukjes van de Dom hergebruikt worden. Eind 2024 is het restmateriaal van de restauratie van de Domtoren volledig circulair ingezet, in bezit van particulieren en bedrijven en verwerkt in allerlei Utrechtse producten en initiatieven. Zo draagt een historisch icoon bij aan de toekomst van de stad. De opbrengsten van dit project komen ten goede aan het terugbrengen van het lichtkunstwerk in de Domtoren. [Bron: www.vandomtotsteengoed.nl

rrrrrrr

Over Brokkenmákers 
Brokkenmákers vertegenwoordigt de planeet en toekomstige generaties. Wij komen op voor onze toekomst en vervangen de vervuilende, verslindende lineaire economie door de schone circulaire economie concreet toe te passen. Zo máken we de brokken. 

Samen met opdrachtgevers én op eigen initiatief creëren we betekenisvolle machientjes die zelfstandig blijvende en continue impact maken door: CO2-reductie, materiaalbesparing, energiebesparing, versterking biodiversiteit en versterking gezondheid & welzijn. 

Met circulaire kennis & creatieve daadkracht maken we de wereld duurzamer én mooier. Als Magiërs creëren we magie & nieuw perspectief. Als Machers zijn we doeners & toekomstbouwers. 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Een fontein als blikvanger op het Stadsforum in Tilburg

24 mrt om 08:36 uur

Op het Stadsforum in Tilburg vormt een moderne fontein een levendig middelpunt van het vernieuwde plein. Het…

Lees verder »
hoofdfoto urban wildflowers
descriptionArtikel

'Kijk bij het normeren van groen vooral naar de kwaliteit'

17 mrt om 11:09 uur
Groen is essentieel voor een gezonde leefomgeving. Het is onder andere belangrijk voor de luchtkwaliteit, het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Young Professional in de openbare ruimte: Lune Walder

14 mrt om 09:18 uur

In deze aflevering van de rubriek Young Professional in de openbare ruimte spreken we met Lune Walder, die…

Lees verder »
flash_onNieuws

Klundert zet in op levendig centrum met historische accenten

25 feb om 08:43 uur

De gemeente Moerdijk heeft ambitieuze plannen gepresenteerd om het centrum van Klundert te transformeren tot…

Lees verder »
descriptionArtikel

Autovrije, natuurinclusieve openbare ruimte als trekker voor Merwede

24 jan om 09:05 uur

In het hart van Utrecht wordt met Merwede een binnenstedelijke wijk gerealiseerd met een uniek…

Lees verder »
descriptionArtikel

Hoe Apeldoorn de eerste stappen zet op weg naar de Straat van de Toekomst

22 jan om 10:45 uur

Hoe moet de Straat van de Toekomst eruit komen te zien? Het is een vraag die veel gemeenten bezighoudt. Dat…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kronenburg in transitie: een duurzame toekomst voor Arnhem

20 jan om 08:29 uur

De Arnhemse wijk Kronenburg ondergaat een ingrijpende transformatie. Een project dat niet alleen de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Omgevingsvisie Bernheze: gezondheid en gemeenschap centraal

14 jan om 08:30 uur

De gemeente Bernheze heeft in samenwerking met adviesbureau Kragten een omgevingsvisie ontwikkeld die uniek is…

Lees verder »