Om te kijken waar de aanplant van een boom de grootste meerwaarde heeft, gaat de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht gebriuik maken van de Digital Twin van de provincie Zuid-Holland.
Hendrik-Ido-Ambacht gebruikt virtueel advies voor aanplant bomen
De Digital Twin is een virtuele representatie van de gemeente, die met 3D-data de boven- en ondergrondse situatie weergeeft. De provincie ontwikkelde de Digital Twin in samenwerking met de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht, Ingenieursbureau Drechtsteden en de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid. De gemeente zet het instrument in om bij de aanplant van vijfhonderd bomen de optimale locaties te kiezen. De omgevingsdienst heeft met de Digital Twin een selectie gemaakt van geschikte plantlocaties, de gemeente maakt de komende tijd een uitvoeringsplan voor de aanplant van de bomen.
"De Digital Twin helpt ons om de juiste boom op de juiste plek te plaatsen. We zijn een groene gemeente en dat willen we verder versterken.
Wethouder Ralph Lafleur, gemeente Hendrik-Ido-Ambacht
Het gebruik van de Digital Twin ondersteunt bij het ontwikkelen van een samenhangende aanpak voor de ruimtelijke inrichting. Hierbij is het van belang om de boven- en de ondergrond mee te nemen, want door klimaatverandering wordt het steeds belangrijker om water en ondergrond mee te nemen bij beslissingen rond de inrichting van de openbare ruimte, schrijft de provincie op haar website.
Klimaatonderlegger
De provincie zet ook de Klimaatonderlegger in om de mogelijkheden en beperkingen van de ondergrond in beeld te brengen. Dit is een set kaarten die op basis van de meest recente kennis inzicht verschaft in de uitdagingen die water, bodem en klimaat meegeven voor bebouwing, landbouw en natuur. Deze klimaatonderlegger helpt om vanuit de genoemde invalshoeken de juiste kansen te benutten als het gaat om de ontwikkeling van Zuid-Holland.
Bron: provincie Zuid-Holland
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Knipperlichten in wegdek laten voetgangers in Valkenburg veilig oversteken
16 nov om 10:38 uurDe Cauberg in Valkenburg aan de Geul is een druk punt, waar zowel veel fietsers, auto’s als ook voetgangers…
Breda test verschillende manieren van scooter- en fietsparkeren
15 nov om 13:52 uurBreda draait een pilot voor fiets- en scooterparkeerplaatsen. De gemeente wil de stad zo nog fietsvriendelijker…
Slimme stroomvoorziening voor markten en evenementen
15 nov om 08:11 uurBij Seijsener ontwikkelen we al jaren praktische en betrouwbare oplossingen voor het beheer van openbare…
Na anderhalve eeuw heeft Borculo weer een 'haven'
14 nov om 06:35 uurEeuwen geleden, tot 125 jaar terug, voeren er talloze boten af en aan naar het Achterhoekse stadje Borculo om…
Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte gelanceerd
7 nov om 12:35 uurOm bij de toekomstbestendige inrichting van de openbare ruimte de uitdagingen voor de onder- en bovengrond…
Expertcolumn Thijs van Spaandonk: Wat geven we door?
1 nov om 08:42 uurIn elke editie van Straatbeeld schrijft een expert een column over het desbetreffende thema van het magazine.…
De toekomst van het verkeersbord: duurzaam en circulair
30 okt om 10:42 uurOp verschillende plekken in het land staan ze al langs de weg: de verkeersborden van honderd procent gerecycled…
De omgevingsvisie als startpunt voor een beweegvriendelijk Ede
22 okt om 08:19 uurDe Omgevingswet is bij uitstek een instrument om de beweegvriendelijke omgeving een boost te geven. Het begint…