Esplanade Almere: groen plein geschikt voor duurzame evenementen
Almere is een groeiende stad met ruim 200.000 inwoners. De gemeenteraad wil de komende jaren het hart van de stad versterken. Dit omvat meerdere projecten waardoor het centrum levendiger, groener en aantrekkelijker wordt. De binnenstad moet een ontmoetingsplek worden voor bezoekers en bewoners. De herinrichting en het vergroenen van de Esplanade maakt onderdeel van uit van de plannen, zo vertelt directievoerder Erwin de Bok van de gemeente Almere. “De in totaal acht pleinen die we gaan herinrichten hadden veel verharding en weinig groen. Zo was de Esplanade een plein met tienduizend vierkante meter asfalt.”
Theatersetting
Elk van de acht pleinen in het centrum krijgt een eigen sfeer en beleving. De Esplanade heeft als thema ‘Vakantie in de stad’ meegekregen. “Al het asfalt op het plein hebben we verwijderd”, vertelt De Bok. “We hebben de stenen taluds ingeruild voor verschillende groenperken. We hebben verschillende etages aangebracht op het plein zodat je het gevoel van een theatersetting krijgt. Er zijn daarnaast groenvlakken aangelegd waar mensen op kunnen zitten. Het plein heeft nu een chique en groene uitstraling. Door middel van een waterelement hebben we een speels effect weten te creëren.”
In totaal werd negen maanden gewerkt aan de herinrichting van de Esplanade. In augustus werd het project opgeleverd. De Bok noemt de herinrichting nu al een succes. “We wilden graag een groene verblijfsplek creëren voor bewoners en bezoekers. Dat is zeker gelukt. In het verleden wilden mensen snel weg van het plein door de grijze uitstraling. Zeker in deze tijd geeft het plein een goede mogelijkheid om buiten te verblijven. We zijn blij dat er veel mensen gebruik maken van de Esplanade.”
Ondergrondse infrastructuur
Een uitdagende voorwaarde bij het ontwerp was dat het vernieuwde plein geschikt zou blijven voor grote publieksevenementen waar duizenden bezoekers op af komen. De Esplanade wordt onder meer gebruikt voor het Bevrijdingsfestival en de triatlon van Almere. Daarom is ervoor gekozen om speciaal gras aan te leggen dat is aangebracht op waterdoorlatend steen. Hierdoor kan het gras zwaar worden belast. Voor de evenementen is de nodige ondergrondse infrastructuur aangebracht, zoals een drainagesysteem en riolering. Op verschillende strategische plekken zijn daarnaast ondergrondse PUTkasten aangebracht waar men via Powerlock aansluitingen direct kan aansluiten op duurzame groene stroom. Ook is er rekening gehouden met de kleinere evenementen. Hiervoor zijn diverse STRAATkasten geplaatst die een breed assortiment aan verschillende contactdozen bieden.
Om vervuiling en geluidsoverlast van de aggregaten te vermijden, is een speciaal elektrisch infrastructuur aangelegd. Hier kunnen de grote evenementen gebruik van maken. “Er moesten sowieso zwaardere aansluitingen komen”, vertelt De Bok. “En we willen graag alle dieselaggregaten uit het straatbeeld in het centrum hebben. Zodoende kwamen we terecht bij PUTkast techniek. We werken al jaren samen met het bedrijf en ook de vorige aansluitingen op het plein waren van PUTkast techniek. Daarnaast maken we in de rest van de stad ook gebruik van de verschillende PUTkasten. Het is een bedrijf met goede ideeën, waar mensen werken die altijd met je meedenken en de korte lijnen zorgen ervoor dat snel overleggen mogelijk is.”
Verlichting
Het plein wordt verlicht via grote lichtmasten en er is speciale sfeerverlichting. Dit zijn stroken ledverlichting die aan de onderzijde van de witte banken zijn aangebracht. De voedingen en besturingen voor alle verlichting is onzichtbaar ondergebracht in een PUTkast model Regeltechniek. Deze PUTkast is aangelegd in een grasperk. Doordat het deksel voorzien is van kunstgras gaat de kast volledig op in de omgeving.
PUTkast techniek
Wormerveer
075 750 22 14
www.putkast-techniek.nl
Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 6 2020. Download hier het magazine.

Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Een fontein als blikvanger op het Stadsforum in Tilburg
24 mrt om 08:36 uurOp het Stadsforum in Tilburg vormt een moderne fontein een levendig middelpunt van het vernieuwde plein. Het…
'Kijk bij het normeren van groen vooral naar de kwaliteit'
17 mrt om 11:09 uurYoung Professional in de openbare ruimte: Lune Walder
14 mrt om 09:18 uurIn deze aflevering van de rubriek Young Professional in de openbare ruimte spreken we met Lune Walder, die…
Klundert zet in op levendig centrum met historische accenten
25 feb om 08:43 uurDe gemeente Moerdijk heeft ambitieuze plannen gepresenteerd om het centrum van Klundert te transformeren tot…
Autovrije, natuurinclusieve openbare ruimte als trekker voor Merwede
24 jan om 09:05 uurIn het hart van Utrecht wordt met Merwede een binnenstedelijke wijk gerealiseerd met een uniek…
Hoe Apeldoorn de eerste stappen zet op weg naar de Straat van de Toekomst
22 jan om 10:45 uurHoe moet de Straat van de Toekomst eruit komen te zien? Het is een vraag die veel gemeenten bezighoudt. Dat…
Kronenburg in transitie: een duurzame toekomst voor Arnhem
20 jan om 08:29 uurDe Arnhemse wijk Kronenburg ondergaat een ingrijpende transformatie. Een project dat niet alleen de…
Omgevingsvisie Bernheze: gezondheid en gemeenschap centraal
14 jan om 08:30 uurDe gemeente Bernheze heeft in samenwerking met adviesbureau Kragten een omgevingsvisie ontwikkeld die uniek is…