Een blauw schoolplein is dichterbij dan je denkt
Een schoolplein kan getransformeerd worden in een blauwschoolplein. Dit heeft twee voordelen: ten eerste wordt water een onderdeel van het lespakket en daarnaast kun je als school, door water te integreren op het schoolplein, ook beter het hoofd bieden aan veranderingen van het klimaat.
Klimaatverandering zorgt voor steeds meer uitersten. De zomers worden warmer en regenbuien steeds heftiger. Dit resulteert in verschillende vormen van overlast. Denk aan straten en kelders die onder water lopen. Met veel bestrating in de leefomgeving wordt veel waardevol regenwater afgevoerd naar rivieren en de zee. Door minder bestrating toe te passen kan veel regenwater lokaal in de bodem worden opgenomen. Dit heeft een verkoelend effect en zorgt dat het grondwaterpeil wordt aangevuld. Hiermee kunnen wij samen zorgen voor de aanvulling van drinkwater.
Ook zorgt het lokaal opvangen van regenwater ervoor dat bomen en planten minder afhankelijk worden van beregening.
Blauw schoolplein
Schoolpleinen zijn veelal plekken die vol gelegd zijn met tegels, waardoor vaak veel overlast van klimaatverandering wordt ondervonden. Zo trekt een schoolplein met voornamelijk tegels veel warmte aan en kan er wateroverlast ontstaan bij heftige buien.
Met enkele eenvoudige oplossingen kun je als schoolorganisatie al een eerste stap zetten naar een blauw schoolplein. Tegels eruit, groen erin. Hiermee kan water infiltreren in de bodem, het oppervlak wordt minder heet en beplanting zorgt voor schaduw, schone lucht en geeft ruimte voor meer biodiversiteit. Hemelwaterafvoer afkoppelen zorgt ervoor dat het riool wordt ontlast tijdens heftige buien en water kan infiltreren in de bodem.

Wadi aanleggen
Het aanleggen van een wadi kan daarbij een welkome aanvulling zijn. Wadi staat voor Water Afvoer Drainage en Infiltratie. Het is een groene wateropvangplek, waar bij hevige regenval water kan worden opgevangen. In de wadi wordt het water ook nog eens gezuiverd, waarna het water weer infiltreert in de grond. De inrichting van een blauw schoolplein is een bouwproject op zich, waar veel bij komt kijken.
Met de juiste aanpak hoeft het zeker niet moeilijk te zijn en is het juist een leuk traject om samen vorm aan te geven. Begin met het vormen van een projectgroep, het vormen van een (onderwijs)visie en het zoeken van professionele ondersteuning. Juist die professionele ondersteuning zorgt ervoor dat je een schoolplein krijgt waarmee je als school klaar bent voor de toekomst.
Kijk voor meer informatie op de website van SNK.
SNK Outdoor speel- en sportplaatsen
Beek en Donk

Meest gelezen
Meer artikelen met dit thema
Een fontein als blikvanger op het Stadsforum in Tilburg
24 mrt om 08:36 uurOp het Stadsforum in Tilburg vormt een moderne fontein een levendig middelpunt van het vernieuwde plein. Het…
'Kijk bij het normeren van groen vooral naar de kwaliteit'
17 mrt om 11:09 uurYoung Professional in de openbare ruimte: Lune Walder
14 mrt om 09:18 uurIn deze aflevering van de rubriek Young Professional in de openbare ruimte spreken we met Lune Walder, die…
Klundert zet in op levendig centrum met historische accenten
25 feb om 08:43 uurDe gemeente Moerdijk heeft ambitieuze plannen gepresenteerd om het centrum van Klundert te transformeren tot…
Autovrije, natuurinclusieve openbare ruimte als trekker voor Merwede
24 jan om 09:05 uurIn het hart van Utrecht wordt met Merwede een binnenstedelijke wijk gerealiseerd met een uniek…
Hoe Apeldoorn de eerste stappen zet op weg naar de Straat van de Toekomst
22 jan om 10:45 uurHoe moet de Straat van de Toekomst eruit komen te zien? Het is een vraag die veel gemeenten bezighoudt. Dat…
Kronenburg in transitie: een duurzame toekomst voor Arnhem
20 jan om 08:29 uurDe Arnhemse wijk Kronenburg ondergaat een ingrijpende transformatie. Een project dat niet alleen de…
Omgevingsvisie Bernheze: gezondheid en gemeenschap centraal
14 jan om 08:30 uurDe gemeente Bernheze heeft in samenwerking met adviesbureau Kragten een omgevingsvisie ontwikkeld die uniek is…