De spiegel van Jos: Avondommetje

woensdag 27 mei 2020
timer 4 min
Voor deze serie lag een mooi rijtje bestemmingen klaar. De bestrijding van het coronavirus trekt daar een streep door. Noodgedwongen houden we het deze keer dicht bij huis, in Zwolle.

Zo tegen de tijd dat de dag van stemming verandert, in de avondschemering, maak ik graag een ommetje. Dat doe ik al dik veertig jaar. Om even tot mezelf te komen. 

Als ik op een nieuw adres woon kristalliseert zo'n wandeling zich vanzelf uit tot een vaste route. Langs plekken die me intuïtief bevallen. Ook op mijn huidige adres is de wandeling al vijftien jaar iets om naar uit te kijken. Ik doe er een uurtje over, in een prettig, tot nadenken stemmend tempo. Met als hoogte- en middelpunt het terrein van hogeschool Windesheim.

Daar kom ik uit via Schellerbergweg en Zandweteringpad. De Schellerbergweg is van oudsher de verbinding tussen het landgoed Schellerberg en de binnenstad. Bij de bouw van Zwolle-Zuid is deze weg, omzoomd door stokoude eiken, gelukkig intact gebleven. 


De eeuwenoude Schellerbergweg is bij de bouw van Zwolle-Zuid gelukkig intact gebleven. 

Aan het wegdek van het Zandweteringpad is op een paar plaatsen te zien hoe intensief het gebruikt wordt, als onderdeel van een perfect netwerk aan fietspaden. De stad ben ik hier eigenlijk al kwijt. De huizen gaan schuil achter bomen en hoge struiken, met aan mijn andere zijde de wetering, weilanden en bos: geliefd bij kikkers en ganzen. 's Avonds lopen hier vaak mensen met honden. En ik dus (soms met rugpijn. Dat het pad is aangelegd voor fietsers blijkt uit het ontbreken van bankjes).

Studentendomein

De semi-openbare ruimte van hogeschool Windesheim heb ik grondig zien veranderen. De groeiende onderwijsinstelling heeft zijn accommodaties aangepast en uitgebreid met lesgebouwen en sportfaciliteiten, in een boeiende mix aan uitingen van moderne architectuur. Kroonjuweel is Gebouw X, beroemd omdat het twee jaar geleden maanden dicht moest na het instorten van de Eindhovense parkeergarage.

Het staat er nog, iedere keer verrassend door de lichtweerspiegeling. Rond het gebouw is een kunstmatige heuvel met voetpaden aangebracht. Studentendomein, met subtiele verlichting die in de stille uurtjes tot een minimum wordt beperkt. Op een van de even minimalistische als moderne en praktische bankjes neem ik altijd even plaats. Waar overdag academische kennis wordt vergaard en gedeeld, laat ik 's avonds de drukte van me afglijden. In weer en wind, dik ingepakt tegen vrieskou of in korte broek in plaknachten.

Correcte verhoudingen

De plek voelt goed omdat de meeste verhoudingen kloppen: in hoogte en breedte, tussen gebouwen onderling en met de open ruimte. De wandelpaden breed genoeg, het groen in harmonie. Enige dissonant is de trap heuvelaf, die korte treden afwisselt met langere. Het vergt oefening om uit te komen met je passen.

Tot rust en op andere gedachten gekomen begin ik aan mijn terugweg, mijn woonwijk in, via de Pilotenlaan. Hier is het in coronatijden 's avonds nauwelijks stiller dan anders. Alleen valt het nu niet op dat mijn wandeling bedoeld is om mensen te mijden... 

Filosofische parallel

Aan de Burgemeester van Walsumlaan in Zwolle is enige tijd geleden langs het voetpad een hek geplaatst. Een meter hoog en 150 meter lang, scheidt het voetgangers van twee- en vierwielers tussen hogeschool Windesheim en bushalte. Het maakt een eind aan de olifantsroute die drommen studenten gewend waren te volgen.

Fotobron: Google Maps 

In coronatijden lijkt het een filosofische parallel. Hoeveel vrijheid kunnen mensen aan zonder anderen in gevaar te brengen? Als ze zich niet aan afspraken en voorschriften houden zijn andere maatregelen nodig. Het hek maakt de route naar bushalte of station voor de voetgangers welgeteld tien meter langer. Een bescheiden offer voor verhoogde veiligheid. 

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 2, thema ontwerp & inrichting. Je kunt hier het magazine gratis doorbladeren.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Omgevingsvisie Bernheze: gezondheid en gemeenschap centraal

14 jan om 08:30 uur

De gemeente Bernheze heeft in samenwerking met adviesbureau Kragten een omgevingsvisie ontwikkeld die uniek is…

Lees verder »
descriptionArtikel

Plantenbakken verfraaien en vergroenen Dordtse binnenstad

13 jan om 09:09 uur

Dordrecht kent een prachtige historische binnenstad. Om de belevingswaarde nog verder te vergroten, heeft de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Integraal als heilige graal voor de toekomst van de openbare ruimte

31 dec 2024

Integraal is het toverwoord in de toekomst van de openbare ruimte. Dat kwam naar voren uit de City Deal…

Lees verder »
descriptionArtikel

Aziëpark Haarlem van vergeten strook naar groen buurtpark

30 dec 2024

De wijk Schalkwijk in Haarlem ondergaat een ware transformatie. Eén van de meest in het oog springende…

Lees verder »
descriptionArtikel

Mijn Plek: Het Bolwerkpark in Alkmaar

20 dec 2024

In 'Mijn Plek' leggen we een professional in de openbare ruimte de vraag voor wat zijn of haar favoriete plek…

Lees verder »
descriptionArtikel

Stadsforum Tilburg: plein voor komende eeuwen

18 dec 2024

Ooit was het Koningsplein in het centrum het lelijkste plein van Tilburg. Door niet alleen het Koningsplein…

Lees verder »
descriptionArtikel

Van Bergenstraat Den Haag na herinrichting stuk veiliger

28 nov 2024

De van Bergenstraat in Den Haag heeft een herinrichting ondergaan. Door een rijbaan te versmallen en een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Innovatieve straatbaksteen: de S-line® van Vandersanden

19 nov 2024

Straatbakstenen zijn een bekend onderdeel van de inrichting van de openbare ruimte. Traditioneel worden vrij…

Lees verder »