Om een leefbare gemeente te zijn die klaar is voor de toekomst, investeert Breda zestien mijloen euro in het vergroenen van 28 plekken in de stad. De gemeente heeft de ambitie om een Stad in een Park te zijn.
Breda wil een stad in een park zijn en investeert miljoenen
Om een toekomstbestendige gemeente te zijn, investeert Breda daarom in groene straten en pleinen. Om te verblijven, te ontmoeten, maar ook om klimaatverandering het hoofd te bieden. Door zestien miljoen euro vrij te maken, hoopt Breda een enorme slag te slaan. Het verhoogt het onderhoudsbudget met de groene impuls van 4 miljoen uit het bestuursakkoord plus nog eens 4 miljoen uit de reguliere gelden voor klimaatadaptatie.
De eerste projecten zijn inmiddels gekozen. "Bij de plekken die een groene impuls krijgen, is de buurt al nauw betrokken", zegt wethouder openbare ruimte Jeroen Bruijns. "Zij denken met ons mee en helpen ook vaak mee met bijvoorbeeld wijkdeals."
Selectie op maatschappelijke waarde
Bij het selecteren van de eerste locaties is gekeken naar de maatschappelijke waarde die deze plekken hebben voor de mensen in dorpen en wijken. Plaatsen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, ontspannen en kinderen samen kunnen spelen.
De vergroening dient ook om in te spelen op de gevolgen van de klimaatverandering. "Het is voor iedereen fijn om in warmere periodes verkoeling te kunnen vinden in een mooie groene omgeving", vertelt Peter Bakker, wethouder klimaat en natuurontwikkeling. "Extra groen gaat hierbij helpen. Bovendien zorgen we er met het geld voor klimaatadaptatie voor dat deze plekken niet meer te snel opwarmen of juist te droog of te nat worden."
-> bekijk de 28 locaties van Stad in een Park
Bron: gemeente Breda

Bron: Shutterstock
Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
Hoe koppelen gemeente én bewoners in Deventer het regenwater van het riool af?
26 mrt om 08:57 uurOngeveer zestig procent van de binnenstedelijke ruimte in Deventer is in particuliere handen. Om de stad…
Beweegvriendelijke openbare ruimte: van visie naar praktijk
21 mrt om 08:00 uurEen vader die met zijn kind een slingerpaadje neemt in plaats van de rechte stoep. Een groep jongeren die op…
Waterberging in de wegfundering: ruimtebesparend en effectief
20 mrt om 08:45 uurDoor waterberging in de wegfundering te integreren, ontstaat er bovengronds meer ruimte voor andere functies.…
Een groener dorpsplein als podium voor Geffen
19 mrt om 08:33 uurWe zien het meer en meer, versteende dorps- of stadspleinen die worden omgetoverd in een groene verblijfsruimte…
'Kijk bij het normeren van groen vooral naar de kwaliteit'
17 mrt om 11:09 uurYoung Professional in de openbare ruimte: Lune Walder
14 mrt om 09:18 uurIn deze aflevering van de rubriek Young Professional in de openbare ruimte spreken we met Lune Walder, die…