Breda kan één grote prettige plek worden!
De masterclass werd voor het eerst georganiseerd in samenwerking met een gemeente. Ivo Derksen van de gemeente Breda: “We wilden graag vanuit een open benadering kijken wat we kunnen verbeteren aan de stad. Met input van de deelnemers willen we analyseren waar ruimte ligt voor verbetering en waar het juist al wel goed gaat. En wát gaat er dan precies goed?
Volgens Kuitert en Maas moet een prettige plek voldoen aan Vier V’s: variatie, verblijf, verplaatsing en veiligheid, zo beschrijven zij in het boek Prettige Plekken. Aan de hand van een digitale presentatie konden de 16 deelnemers onder meer plekken in Brussel, Düsseldorf en Amsterdam beoordelen aan de hand van deze criteria. Twee verschillende parken van dezelfde grootte werden geanalyseerd en daaruit blijkt dat meanderende paden het beter doen dan een kaarsrecht pad door het hele park, omdat de visuele afwisseling voor de gebruiker veel groter is. “Visuele variatie is een onmisbaar criterium voor het creëeren van een prettige plek”, aldus Maas.
Prettige en minder prettige plekken
Na de theoretische sessie gingen de deelnemers zelf op pad om verschillende plekken in Breda te analyseren. De groep van deelnemers werd in vier kleine groepjes opgedeeld, waarna deze de stad moesten bekijken vanuit een toegewezen typetje, bijvoorbeeld Eva, moeder van twee kleine kindjes of Sjon die liever blowt dan dat hij op school zit. Beiden kijken anders naar de openbare ruimte. Park Valkenberg is volgens de deelnemers de huiskamer van Breda en daarmee een allemansvriend. “Of je nou wilt skateboarden door het park of rustig op een bankje van het uitzicht wilt genieten, in park Valkenberg kan het allemaal”, aldus deelneemster Truus Goos van de gemeente Breda. De Karnemelkstraat met het busstation kreeg veel kritiek “Wat is er nog veilig aan deze plek als de verkeerslichten stuk zijn? Er is geen duidelijke markering aanwezig”, stelt Herwin Memelink van de gemeente Medemblik. Unaniem waren deelnemers van een groepje over het Kasteelplein: “Het standbeeld op het Kasteelplein van koning Willem III is veel te groot voor die plek; die moet naar het plein bij de KMA, even verderop", stellen ze.
Evaluatie
Na de stadswandeling was er tijd voor een gezamenlijke evaluatie. “Veiligheid is één van de cruciaalste factoren om een prettige plek te maken, want als het ergens niet veilig is komt er sowieso niemand”, begon Kuitert. “Over alle V’s moet in het ontwerp worden nagedacht, hoe zit het in Breda?” vroeg Kuitert aan de deelnemers. Volgens Truus Goos moet meer worden nagedacht over mindervalide gebruikers van de openbare ruimte en zou de focus minder op horeca moeten liggen. “Zo zie je bijvoorbeeld bij het Van Coothplein dat er de laatste jaren veel horeca bij is gekomen; soms hebben mensen ook behoefte aan rust."
Henk van de Corput van de gemeente Breda stelt dat het op verschillende plekken is misgegaan in de ontwerpen: “Bij de Chassé Promenade is bijvoorbeeld te strak vastgehouden aan de oorspronkelijke visie van de ontwerper”. Tijdens de wandeling bleek dat het ontwerp nergens voldoet aan de Vier V’s en geen enkel typetje er zich thuis voelde. Het was dan ook verlaten en leeg. Het enige voordeel is dat de ouderen die aan het plein zijn komen wonen de rust waarderen, bleek in de discussie.
Gemeente en sprekers tevreden
“We hebben veel gezien en beter leren kijken door de bril van gebruiker waar ruimte is voor verbetering”, stelt Ivo Derksen van de gemeente Breda. Het is een opsteker om te horen dat onze stad schoon is en al veel mooie plekken heeft, maar we moeten nu ook kijken hoe we van de kritisch beoordeelde plekken prettige plekken kunnen maken”, vult collega Sanne Verbeek aan.
Sprekers Kuitert en Maas zijn tevreden over het verloop van de masterclass. “Zeker omdat dit de eerste masterclass in samenwerking met een gemeente was, was het allemaal spannend natuurlijk”, vertellen ze.
“We denken dat de Gemeente en de deelnemers een gevarieerde dag hebben gehad. De schouw ging van een kleine verborgen binnentuin tot een overgedimensioneerd plein. Kijken met de Vier V’s blijkt goed te werken en mensen raken zo met elkaar in gesprek. We zijn blij dat onze theorie nu ook direct toegepast kan worden in een gemeente. “
Ook een masterclass in uw gemeente?
Kan de openbare ruimte in uw gemeente ook wel een kritische blik gebruiken? Beklijk dan hier de mogelijkheden voor het organiseren van een masterclass Prettige Plekken.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Omgevingsvisie Bernheze: gezondheid en gemeenschap centraal
14 jan om 08:30 uurDe gemeente Bernheze heeft in samenwerking met adviesbureau Kragten een omgevingsvisie ontwikkeld die uniek is…
Plantenbakken verfraaien en vergroenen Dordtse binnenstad
13 jan om 09:09 uurDordrecht kent een prachtige historische binnenstad. Om de belevingswaarde nog verder te vergroten, heeft de…
Integraal als heilige graal voor de toekomst van de openbare ruimte
31 dec 2024Integraal is het toverwoord in de toekomst van de openbare ruimte. Dat kwam naar voren uit de City Deal…
Aziëpark Haarlem van vergeten strook naar groen buurtpark
30 dec 2024De wijk Schalkwijk in Haarlem ondergaat een ware transformatie. Eén van de meest in het oog springende…
Mijn Plek: Het Bolwerkpark in Alkmaar
20 dec 2024In 'Mijn Plek' leggen we een professional in de openbare ruimte de vraag voor wat zijn of haar favoriete plek…
Stadsforum Tilburg: plein voor komende eeuwen
18 dec 2024Ooit was het Koningsplein in het centrum het lelijkste plein van Tilburg. Door niet alleen het Koningsplein…
Van Bergenstraat Den Haag na herinrichting stuk veiliger
28 nov 2024De van Bergenstraat in Den Haag heeft een herinrichting ondergaan. Door een rijbaan te versmallen en een…
Innovatieve straatbaksteen: de S-line® van Vandersanden
19 nov 2024Straatbakstenen zijn een bekend onderdeel van de inrichting van de openbare ruimte. Traditioneel worden vrij…