Zandvoort kan met verduurzaamde evenementenstroom weer jaren vooruit

maandag 29 juli 2024

In badplaats Zandvoort vinden door het hele jaar evenementen plaats, waarvan de Formule 1 Grand Prix het hoogtepunt vormt, met honderdduizenden bezoekers. Om deze evenementen van stroom te kunnen voorzien, verving de gemeente twee grote evenementenkasten door nieuwe exemplaren. Wouter Keesom van de gemeente vertelt over het project.  

Zandvoort is al meer dan een eeuw een geliefde badplaats. Het dorp wordt vooral in het badseizoen druk bezocht, mede dankzij de spoorlijn die het gemakkelijk bereikbaar maakt vanuit nabijgelegen steden zoals Amsterdam. Hierdoor bruist het centrum van de activiteit met vele winkels, restaurants, cafés en andere horecagelegenheden. 

Zandvoort organiseert het hele jaar door diverse evenementen. Zo zijn er verschillende muziekfestivals, variërend van elektronische muziek tot jazz en pop. Deze festivals zorgen voor een levendige en feestelijke sfeer. Zandvoort staat bekend om zijn culinaire scene en er worden regelmatig evenementen georganiseerd waarbij bezoekers kunnen genieten van lokale gerechten, proeverijen en kookdemonstraties. Ook buiten het badseizoen zijn er activiteiten, zoals de grote ijsbaan.  

Sinds een aantal jaren is het hoogtepunt van de evenementenkalender de Formule 1 Grand Prix van Nederland, gehouden op het legendarische Circuit Zandvoort. Dit wereldberoemde autosportevenement trekt honderdduizenden bezoekers naar de badplaats en zorgt voor een enorme ‘buzz’. Doordat de Grand Prix na de zomerstop als eerste op de racekalender staat, worden in de weken voorafgaand aan het raceweekend de nodige evenementen gehouden die vanuit de hele wereld publiek trekken.  

Evenementenstroom 

Op twee locaties in het centrum stonden twee grote evenementenkasten. Deze kasten waren gedateerd en om veiligheidsreden afgekeurd voor gebruik. De gemeente hecht veel waarde aan veiligheid en duurzaamheid en heeft daarom extra budget vrij gemaakt om beide kasten volledig te vervangen voor nieuwe exemplaren. “Een van de kasten was daadwerkelijk afgekeurd en omdat we deze toch al wilden vervangen, besloten we om de andere kast ook maar direct mee te pakken”, legt Wouter Keesom, technisch adviseur bij de gemeente Haarlem, uit.  

In de voorbereiding van deze vervanging is Buitenkast gevraagd mee te helpen met de uitwerking van de plannen. Hiervoor zijn alle betrokkenen benaderd om eerst te inventariseren wat de exacte elektriciteitsbehoefte is voor alle diverse activiteiten. Deze wensen zijn verwerkt in het ontwerp van de kasten. Met deze aanpak voldoen de voorzieningen aan alle behoeften en is er optimaal gebruikersgemak. 

IJsbaan naar duurzame energie 

Tijdens het onderzoek kwam naar voren dat de ijsbaan, die in een deel van het winterseizoen  op het Raadhuisplein staat opgesteld, gebruik maakte van vervuilende aggregaten. “Dit was al langer bekend en er waren al plannen om deze aggregaten te vervangen voor duurzame energie”, legt Keesom uit.  

De ijsbaan staat een plein verder dan waar een centrale evenementenkast staat. Door op de plek van de ijsbaan een zwaar aansluitpunt te maken dat ondergronds gevoed wordt vanaf de evenementenkast, is er voor de ijsbaan duurzame energie beschikbaar en wordt de milieubelasting fors gereduceerd. Dit aansluitpunt is voor het monumentale raadhuis aangebracht. Door dit onder te brengen in een bestraatbare ondergrondse PUTkast valt dit nauwelijks op en wordt er geen afbreuk gedaan aan het fraaie gebouw en de omgeving. 

Maximale flexibiliteit 

Op beide locaties zijn de bestaande grootverbruikers aansluitingen van Liander hergebruikt. Hierbij zijn conform de huidige hoge veiligheidsvoorschriften nieuwe robuuste RVS straatkasten  toegepast. Voor de verdeelinrichting en alle aansluitpunten (contactdozen) zijn identieke kasten toegepast. In de kasten is een ruime sortering van diverse soorten aansluitpunten beschikbaar waarvoor elk soort evenement een passende aansluiting beschikbaar is. Dankzij de slimme kabeluitvoerluiken aan de zijkant van de kasten kunnen de deuren veilig gesloten blijven tijdens gebruik. 

Keesom is erg blij met het eindresultaat, waarmee duurzamere energie gegenereerd wordt. “Op deze manier gaan we met de tijd mee en kunnen we de komende decennia verantwoord blijven genieten van alle evenementen en de mooie ijsbaan. Als gemeente zullen we ook in de toekomst blijven investeren in een zo duurzaam mogelijke elektriciteitsvoorziening.” 

Buitenkast 
Wormerveer 
075 – 750 22 14 
buitenkast.nl 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Gemeente en gebruiker profiteren van Marktstroom

13 sep om 08:20 uur

Al zestig jaar levert Seijsener onder andere stroomkasten.  Voor plezier- en beroepsvaart, campings en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ontmoet gemeente De Ronde Venen op Vakbeurs Openbare Ruimte

11 sep om 09:11 uur

"Ik zorg voor de schoonheid van de gemeente. Want als het groen niet goed wordt bijgehouden, dan wordt het een…

Lees verder »
descriptionArtikel

‘Er is één regel die we niet versoepelen: we werken veilig of we werken niet’

15 aug om 09:00 uur

In deze rubriek bieden we makers van de openbare ruimte de mogelijkheid om elkaar vragen te stellen. Erwin…

Lees verder »
descriptionArtikel

Hoeveel ruimte vraagt toegankelijkheid?

13 aug om 08:32 uur

Dat iemand die een hulpmiddel gebruikt om zich voort te bewegen meer ruimte nodig heeft, dat weten de meesten…

Lees verder »
descriptionArtikel

Beheer en toegankelijkheid: puntjes op de i

5 aug om 08:45 uur

Voor het toegankelijk maken van de openbare ruimte zijn de puntjes op de i van doorslaggevend belang. Die…

Lees verder »
descriptionArtikel

Mijn plek: de historische brug in kasteelpark Wijk bij Duurstede

2 aug om 08:38 uur

In de gemeente Wijk bij Duurstede vindt een mooi project plaats: de vervanging van de historische bruggen in…

Lees verder »
descriptionArtikel

De weg tot efficiënter gemeentelijk onderhoud en beheer van openbare verlichting

1 aug om 09:22 uur

Naarmate de gemeentelijke begrotingen steeds krapper worden, de arbeidsmarkt een uitdaging kent en de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Beheervakgebied heeft jongeren veel te bieden

30 jul om 10:31 uur

‘Ga met ons op zoek naar de toekomstige jonge beheerder’. Dat was de titel van de sessie die Wiebe Oosterhoff…

Lees verder »