De weg tot efficiënter gemeentelijk onderhoud en beheer van openbare verlichting

donderdag 1 augustus 2024

Naarmate de gemeentelijke begrotingen steeds krapper worden, de arbeidsmarkt een uitdaging kent en de klimaateisen  strenger worden, zoeken lokale overheden en dienstverleners voortdurend naar innovatieve manieren om kosten te besparen en tegelijkertijd de dienstverlening en de milieu impact  te verbeteren - vaak met te weinig personeel.  Eén gebied waarop de afgelopen jaren aanzienlijke vooruitgang is geboekt, is het gebruik van slimme beheersystemen om het onderhoud en beheer van openbare verlichting te verbeteren.

Sticker met QR-code 

Een eerste stap waarmee je hierin al veel mee kunt bereiken, is een simpele sticker met QR-code op elke verlichtingsarmatuur. Bij Signify noemen we dit Service tag. Elke armatuur krijgt een eigen QR-code.  De installateur hoeft dan alleen de QR-code te scannen en krijgt meteen alle gegevens van de armatuur  te zien: alle data, van lichtkleur tot type armatuur en dimprofielen, wordt zichtbaar in de Service tag app. Door elke armatuur te scannen en te koppelen aan bijvoorbeeld het mastnummer, kan de beheerder een databank opbouwen.     

Ook bij correctie is een scan genoeg. Geschikte vervangonderdelen worden aangeduid en kunnen, indien niet voorhanden, onmiddellijk besteld worden. Maar ook de programmering van de ‘oude’  driver kan gemakkelijk vanuit de Service tag overgezet worden naar de ‘nieuwe’ component. Door de vervanghandeling in de app te noteren, wordt ook de database  geüpdatet. 

Inzet draadloze communicatie 

Maar het kan ook geavanceerder door slimme, geconnecteerde beheerssystemen in te zetten. Slimme verlichtingstechnologie maakt gebruik van draadloze communicatie om de openbare verlichtingsinfrastructuur op afstand te monitoren en te controleren.  

Signify noemt dit systeem Interact, een open lichtmanagement systeem dat zowel met armaturen en sensoren van verschillende leveranciers, alsook met bovenliggende, zogenaamde ‘central management systemen’, gekoppeld kan worden. Door het gebruik van standaarddata en communicatieprotocollen - zoals D4i en TALQ - kan met gestandaardiseerde  componenten gewerkt worden. Ook de connector op de verlichtingsarmaturen volgt een Europese standaard: de Zhaga standaard. Het concept is gelijkwaardig aan  het USB-systeem dat we allemaal dagelijks gebruiken. Vendor lock-in is dus verleden tijd!  

Ook op gebied van data en cybersecurity is Interact gecertificeerd op de hoogste kwaliteitsstandaarden.  Het gebruiken van slimme verlichtingssystemen levert aanzienlijke voordelen op voor lokale overheden en dienstverleners. Hier zijn slechts enkele manieren waarop slimme verlichtingstechnologie een revolutie teweegbrengt in het gemeentelijk onderhoud en beheer: 

Preventief onderhoud 
Door gebruik te maken van sensoren die defecten aan lampen en armaturen kunnen detecteren, kan preventief onderhoud proactief worden uitgevoerd voordat er een storing ontstaat. Dit verkleint niet alleen de kans op uitval en reduceert stilstand, maar bespaart ook op onderhoudskosten. Sinds 2018 hebben verschillende gemeenten in Nederland slimme verlichtingstechnologie al met groot succes geïmplementeerd. 

Minder rijbewegingen
Slimme verlichtingstechnologie stelt technici in staat om ‘first-time-right’-reparaties uit te voeren. Dat betekent dat reparaties de eerste keer correct worden uitgevoerd, waardoor de noodzaak voor herhaalde bezoeken wordt verminderd en uiteindelijk het aantal rijbewegingen wordt verlaagd. Dit vermindert verkeersopstoppingen en schadelijke uitstoot, wat leidt tot een schoner en gezonder milieu. In Rotterdam zijn bijvoorbeeld ruim 100.000 slimme lampen geïnstalleerd om energie te besparen en de ecologische voetafdruk van de stad te verkleinen. 

Flexibiliteit in lichtniveaus 
Met slimme verlichtingstechnologie kunnen de lichtniveaus worden aangepast aan de behoeften van de gemeenschap. Dit betekent dat ze kunnen worden verhoogd of verlaagd, afhankelijk van het tijdstip van de dag, het seizoen of speciale gebeurtenissen. Rotterdam heeft in 2019 slimme verlichting geïnstalleerd om de veiligheid van fietsers te verbeteren. 

‘Gamechanger’ 

De voordelen van slimme verlichtingstechnologie zijn duidelijk. Door in deze technologie te investeren kunnen gemeenten de onderhoudskosten verlagen, de CO2-uitstoot verlagen en de levenskwaliteit van hun gemeenschappen verbeteren. Het gebruik van slimme verlichtingstechnologie wordt al in verschillende gemeenten in Nederland geïmplementeerd en heeft bewezen een ‘gamechanger’ te zijn in het onderhoud en beheer van openbare verlichting. 

Concluderend zouden gemeenten moeten overwegen om slimme verlichtingstechnologie te implementeren als onderdeel van hun infrastructuur. Dankzij de vele voordelen kan slimme verlichtingstechnologie gemeenten helpen kosten te besparen, stilstand te verminderen en de levenskwaliteit van hun gemeenschappen te verbeteren. 

Signify 
High Tech Campus 48 
Eindhoven 
040 – 275 00 00 
signify.com 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Een weg door de jungle van duurzaamheidsinitiatieven en -certificeringen

13 sep om 14:36 uur

In een wereld waarin duurzaamheid steeds hoger op de agenda staat, groeit het aantal initiatieven en …

Lees verder »
descriptionArtikel

Gemeente en gebruiker profiteren van Marktstroom

13 sep om 08:20 uur

Al zestig jaar levert Seijsener onder andere stroomkasten.  Voor plezier- en beroepsvaart, campings en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ontmoet gemeente De Ronde Venen op Vakbeurs Openbare Ruimte

11 sep om 09:11 uur

"Ik zorg voor de schoonheid van de gemeente. Want als het groen niet goed wordt bijgehouden, dan wordt het een…

Lees verder »

Openbare ruimte zo divers mogelijk inzetten

30 aug om 10:19 uur

Vakbeurs Openbare Ruimte bestaat alweer 20 jaar. Om hier aandacht aan te schenken, hebben we onze trouwe…

Lees verder »
descriptionArtikel

‘Er is één regel die we niet versoepelen: we werken veilig of we werken niet’

15 aug om 09:00 uur

In deze rubriek bieden we makers van de openbare ruimte de mogelijkheid om elkaar vragen te stellen. Erwin…

Lees verder »
descriptionArtikel

Hoeveel ruimte vraagt toegankelijkheid?

13 aug om 08:32 uur

Dat iemand die een hulpmiddel gebruikt om zich voort te bewegen meer ruimte nodig heeft, dat weten de meesten…

Lees verder »
descriptionArtikel

De favoriete plek van: Peter van Marle en Marco Nijhuis

9 aug om 10:51 uur

Voor Peter van Marle en Marco Nijhuis is het geen eenvoudige vraag: de favoriete plek noemen in de openbare…

Lees verder »
descriptionArtikel

Goede openbare verlichting zorgt voor sfeer en veiligheid

7 aug om 06:49 uur

In opdracht van de gemeente Haarlem heeft Modernista dit jaar de openbare verlichting in het Haarlemse…

Lees verder »