Alle opgedane kennis komt samen onder het Scheveningse zand
Het tekent de veelzijdigheid van het bedrijf, dat enigszins verscholen ligt in de polder van Benschop. Maar wat daar wordt gemaakt, vindt zijn weg naar bijzondere plekken in binnen- en buitenland. Hier worden onder andere technische installaties gefabriceerd waarmee ondergronds een vaste stroomvoorziening wordt gecreëerd. Daarmee worden diesel slurpende aggregaten overbodig gemaakt.
Voordat de coronapandemie begon gingen er 250 per jaar de deur uit, in Nederland en het buitenland. Zo liggen er een paar vlakbij de Bodensee in Zwitserland, in München en Oslo. "In al die jaren hebben we veel kennis vergaard. Ook over hoe je zoiets kunt maken op een plek waar het onder water zou kunnen komen te staan", vertelt eigenaar Hans Bode.
Corrosie
Dus toen vanuit Den Haag een aanvraag kwam voor een Powerput op het strand, had hij weinig twijfel. "Hij ligt zo’n vijftig meter van de kustlijn", vertelt Bode. "De uitdaging zat ‘m in het zand, het zeewater en het hoge vermogen dat ondergronds geplaatst moest worden. We maakten nog niet eerder zo’n zware uitvoering. Natuurlijk kan ook deze put onder water komen te staan, maar je hebt wel te maken met zeewater. Daarom en vanwege de grootte van de bak, die met de hand te bedienen moet zijn, hebben we gekozen voor aluminium. Dat is veel lichter dan roestvrijstaal."
Inmiddels is de installatie, waar naast het The Hague Beach Stadium ook twee naastgelegen strandtenten stroom kunnen tappen, flink getest. "We hebben natuurlijk de stormen Corrie en Eunice gehad. Hierdoor heeft hij volledig onder water gestaan, maar alles draait nog als een tierelier. Hij ligt achter een klein duintje, dus het enige is dat na het winterseizoen het deksel even vrij moet worden gemaakt van het zand dat er overheen is gewaaid. De stroomafrekening met de gebruikers, die kunnen inloggen via een app, gebeurt volledig automatisch", aldus Bode.
Aggregaat
Door een gebrek aan evenementen, liep de aanvraag voor stroomvoorzieningen de afgelopen twee jaar geen storm. Een Powerput maakt een aggregaat overbodig. "Een vaste installatie is natuurlijk al veel beter voor het milieu, want een aggregaat verstookt heel wat diesel. Maar ook de kosten spelen een rol en bij een stijgende prijs voor diesel wordt de terugverdientijd steeds korter. Dat biedt voor ons dus kansen", besluit Bode.


Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Omgevingsvisie Bernheze: gezondheid en gemeenschap centraal
14 jan om 08:30 uurDe gemeente Bernheze heeft in samenwerking met adviesbureau Kragten een omgevingsvisie ontwikkeld die uniek is…
Plantenbakken verfraaien en vergroenen Dordtse binnenstad
13 jan om 09:09 uurDordrecht kent een prachtige historische binnenstad. Om de belevingswaarde nog verder te vergroten, heeft de…
Integraal als heilige graal voor de toekomst van de openbare ruimte
31 dec 2024Integraal is het toverwoord in de toekomst van de openbare ruimte. Dat kwam naar voren uit de City Deal…
Aziëpark Haarlem van vergeten strook naar groen buurtpark
30 dec 2024De wijk Schalkwijk in Haarlem ondergaat een ware transformatie. Eén van de meest in het oog springende…
Mijn Plek: Het Bolwerkpark in Alkmaar
20 dec 2024In 'Mijn Plek' leggen we een professional in de openbare ruimte de vraag voor wat zijn of haar favoriete plek…
Stadsforum Tilburg: plein voor komende eeuwen
18 dec 2024Ooit was het Koningsplein in het centrum het lelijkste plein van Tilburg. Door niet alleen het Koningsplein…
Van Bergenstraat Den Haag na herinrichting stuk veiliger
28 nov 2024De van Bergenstraat in Den Haag heeft een herinrichting ondergaan. Door een rijbaan te versmallen en een…
Innovatieve straatbaksteen: de S-line® van Vandersanden
19 nov 2024Straatbakstenen zijn een bekend onderdeel van de inrichting van de openbare ruimte. Traditioneel worden vrij…