Berkelplein: spelen op het regenplein
Klimatologische modellen voorspellen dat het steeds vaker en harder gaat regenen met daartussen langere periodes van droogte. Deze hevige regenbuien zorgen voor overlast in de stad. In stedelijke gebieden met veel bebouwing, asfalt en betegelde tuinen kan het water niet weg of kan het riool de hoeveelheid water niet aan.
Rotterdam werkt aan grote en kleine initiatieven die inspelen op gevolgen van klimaatverandering. Het regenplein op het Berkelplein in Kralingen is een van de initiatieven. Tegenwoordig wordt geprobeerd regenwater zoveel mogelijk vast te houden waar het valt. Voorwaarde daarvoor is dat schoon regenwater gescheiden wordt van rioolwater. Op het Berkelplein wordt daarom regenwater afgekoppeld van de riolering en opgevangen in een apart regenwaterriool. Het schone regenwater hoeft dan niet afgevoerd te worden naar de waterzuiveringsinstallatie, want dat kost onnodig tijd, geld en energie.
Infiltratiekratten
De regen die op de straten en op de daken van de woningen rondom het Berkelplein valt, stroomt via de afvoerputten in de weg of de regenpijp van de huizen het regenwaterriool in. Vanuit het regenwaterriool gaat het water via een regenwaterbuis naar infiltratiekratten onder het plein. Infiltratiekratten zijn speciaal ontworpen kratjes die zorgen voor een holle ruimte onder de grond. Als het regent wordt het regenwater in de kratten verzameld en tijdelijk vastgehouden, waarna het water langzaam in de bodem kan zakken (infiltreren).
Rotterdam realiseert onder het Berkelplein een infiltratievoorziening van 416 kubieke meter. Met het huidige klimaat kan 98 procent van de buien in deze berging opgevangen worden. De infiltratiekratten nemen bovengronds geen ruimte in beslag. Het plein kan daarom multifunctioneel gebruikt worden: bovengronds een speelplein, ondergronds een waterberging.
Sociale verbinding
Het Berkelplein speelt een belangrijke rol bij de sociale verbinding in het gebied. Het plein is een ontmoetingsplaats voor bewoners; jong en oud komen hier samen en kinderen van de nabijgelegen basisschool De Arent komen er spelen. Bewoners vinden dat de huidige inrichting van het plein niet meer past bij de uiteenlopende leeftijdsgroepen kinderen en de gebruikseisen van de naastgelegen basisschool De Arent. Het nieuwe inrichtingsplan maakt het Berkelplein aantrekkelijker om te spelen voor kinderen van alle leeftijden, zorgt dat het plein visueel beter aansluit op de wensen van omwonenden en dat het plein beter te gebruiken is en verkeerstechnisch veiliger wordt.
De gemeente Rotterdam realiseert het waterplein Berkelplein in samenwerking met het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Het waterplein is onderdeel van de herinrichting van het Berkelplein, de Berkelstraat en de Fuikstraat. De werkzaamheden zijn naar verwachting in oktober helemaal gereed, het plein is al wel eerder toegankelijk voor spelen en verblijven.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Omgevingsvisie Bernheze: gezondheid en gemeenschap centraal
14 jan om 08:30 uurDe gemeente Bernheze heeft in samenwerking met adviesbureau Kragten een omgevingsvisie ontwikkeld die uniek is…
Plantenbakken verfraaien en vergroenen Dordtse binnenstad
13 jan om 09:09 uurDordrecht kent een prachtige historische binnenstad. Om de belevingswaarde nog verder te vergroten, heeft de…
Regenwater is goud waard
6 jan om 08:57 uurAls je het nieuws volgt kan het je niet ontgaan zijn; berichten over water in Nederland. Zo voldoet de…
Integraal als heilige graal voor de toekomst van de openbare ruimte
31 dec 2024Integraal is het toverwoord in de toekomst van de openbare ruimte. Dat kwam naar voren uit de City Deal…
Aziëpark Haarlem van vergeten strook naar groen buurtpark
30 dec 2024De wijk Schalkwijk in Haarlem ondergaat een ware transformatie. Eén van de meest in het oog springende…
Vertrouwen is Goud(s)
24 dec 2024De Barbarahof ligt verstopt tussen de huizen in het centrum van Gouda. Ooit was een anonieme plek met…
Abrio, nieuw in de openbare ruimte!
23 dec 2024Steden warmen sneller op door het hitte-eiland-effect. Daarom zoekt Watergames & More voortdurend naar…
Mijn Plek: Het Bolwerkpark in Alkmaar
20 dec 2024In 'Mijn Plek' leggen we een professional in de openbare ruimte de vraag voor wat zijn of haar favoriete plek…