De geldboom groeit het beste in een ClimateBoxx

donderdag 17 oktober 2024

Van alle bomen is de geldboom misschien wel de meest gewilde boom. Deze boom onderscheidt zich van veel bomen doordat hij geen geld kost, maar geld oplevert. 

De roep om onze steden te vergroenen is bijna even actueel en groot als het tempo waarin het klimaat verandert. Het zijn vooral de kernen van de steden, plaatsen en dorpen die veranderen in hitte-eilanden omdat ze compleet versteend zijn. Door intensief gebruik van deze gebieden, zowel ondergronds als bovengronds, is het vergroenen een erg ingewikkelde opgave. Zeker als we dit snel willen realiseren. 

Een geaccepteerde methode is boom- en plantenbakken in deze gebieden toe te passen zodat je in ieder geval snel maatregelen kunt nemen tegen hitteoverlast zonder conflicten met de ondergrondse infra. De ervaring met deze bovengrondse vrij-opgestelde boom- en plantenbakken leert dat ze zeker 22 tot 25 keer per seizoen een watergift nodig hebben. 

Deze watergiften hebben wel flinke consequenties, namelijk: 

•    Zonder bodemvochtsensortechniek is een watergift bijna altijd te vroeg of te laat. 

•    Water wordt vaak gehaald uit oppervlakwater waarvan we weten dat dit in Nederland volgens Europese regels bijna het slechtste is in Europa, of we gebruiken kostbaar drinkwater. 

•    70 procent van het water komt niet bij de wortels door verdamping of run-off. 

•    Er zijn voertuigen (vaak een trekker met een tank) nodig om water naar de bak te transporteren.  

•    Deze verkeersbewegingen veroorzaken CO2-uitstoot en overlast in bijvoorbeeld winkelgebieden. 

•    Het water geven gebeurt vaak op ongunstige tijdstippen, in plaats van ’s nachts of in de vroege ochtend. 

•    De boomsterfte in de eerste drie jaar ligt tussen de 10 en 25 procent. 

De planten- en boombak die zichzelf terugverdient 

De ACO Climateboxx is de eerste gepatenteerde zelfregulerende vrijstaande planten- en boombak. Hij verdient zichzelf terug doordat deze zelf de bodemvochtigheid meet, interpreteert en een irrigatiesysteem activeert via cloudtechniek. Al deze informatie is zichtbaar op telefoon, tablet of computer. 

Met deze besparingen verdien je in ongeveer vier jaar je investering terug en wordt iedere boom die je in de Climateboxx plant een geldboom. 

ACO 
Doetinchem 
0314-368 280
aco.nl 

aco.nl