Langzaam maar zeker verliest de auto zijn dominante positie in de stad. Maar hoe doe je dat, de stad teruggeven aan wandelaars, fietsers en kwetsbare verkeersdeelnemers? CROW-KpVV heeft er dit jaar diverse publicaties aan gewijd.
Hoe geef je de autoluwe stad terug aan wandelaars, fietsers en kwetsbare verkeersdeelnemers?
De auto past bescheidenheid te midden van andere gebruikers van een woonstraat. Dat besef ontstond al in de jaren zeventig toen het woonerf populair werd. Maar liefst 10 procent van alle nieuwe straten in de bebouwde kom was in de jaren tachtig een woonerf. Nu is dat aandeel nog maar 4 procent, terwijl gemeenten nog steeds prioriteit willen voor voetgangers, zodat mensen elkaar kunnen ontmoeten en kinderen buiten kunnen spelen. De ‘Verkenning Woonerven 2.0’ geeft aan hoe je ervoor zorgt dat de gereden snelheid afneemt, dat er geen sprake is van doorgaand verkeer en dat de straat niet vol staat met geparkeerde auto’s.
Specifiek voor schoolgaande kinderen en hun ouders is de notitie Schoolstraten; inrichting en organisatie uitgebracht. Deze notitie helpt gemeenten bij de keuze of een locatie geschikt is en hoe een schoolstraat op een uniforme, juridisch correcte wijze kan worden ingericht. Aan het begin en aan het einde van de schooldag wordt een schoolstraat tijdelijk afgesloten voor al het inkomende gemotoriseerde verkeer. De voordelen zijn talrijk: de schoolomgeving wordt rustiger en aangenamer, de plaats die auto’s innamen, komt vrij voor voetgangers, fietsers, groen, ontmoeting en beweging. In België bestaan al 165 schoolstraten in meer dan 50 gemeenten.
Inrichting GOW30
Snelheidsvermindering in de wijk geldt als een effectieve maatregel, waarbij uiteraard een passende inrichting hoort. De eerste aanzet daarvoor biedt de Handreiking voorlopige inrichtingskenmerken GOW30, ofwel: de gebiedsontsluitingsweg met een maximumsnelheid van 30 km/uur. Deze handreiking borduurt voort op het Afwegingskader 30 km/h uit 2021 (Zie ook het artikel op pag 34-35). Aan de orde komen de omgevingsaspecten die van invloed zijn op de geloofwaardigheid van 30 km/uur, naast de inrichtingskenmerken van de weg zelf. Een tabel geeft beknopt de voorlopige inrichtingskenmerken voor wegvakken, kruispunten en overgangen op wegvakken naar andere wegtypen. Als er voldoende evaluatieonderzoeken zijn verricht, gaat CROW de inrichtingskenmerken van GOW30 omzetten in richtlijnen en aanbevelingen.
Toegankelijkheid
In Nederland geldt het uitgangspunt dat iedereen mee moet kunnen doen aan de maatschappij. Daarbij hoort het 'design for all'-principe; ontwerpeisen voor mensen met een beperking in hun mobiliteit, zoals ouderen, kinderen en mensen met een handicap. Een ontwerp dat daaraan voldoet, maakt de situatie in veel gevallen ook duidelijker en toegankelijker voor 'gewone' verkeersdeelnemers. In de praktische handreiking Toegankelijkheid in Shared Space staan goede en minder goede voorbeelden van shared spaces in relatie tot toegankelijkheid. Lees ook het interview met CROW'er Alex Mink, een van de auteurs en ervaringsdeskundige.
Voorbeelden STOMP
Het STOMP-principe is inmiddels een bekende methodiek om voetgangers en fietsers meer ruimte te bieden in de stedelijke omgeving. De publicatie 'Toepassen STOMP' van januari 2022, waarin de casussen stationsgebied Amersfoort en Stadshart Zwolle aan de orde komen, is begin dit jaar uitgebreid met twee nieuwe voorbeelden: de gebiedsontwikkelingen Maasterras Dordrecht en Winkelsteeg Nijmegen. In het STOMP-ontwerpproces kijken ontwerpers eerst naar Stappen, vervolgens naar Trappen, Openbaar Vervoer, Mobility as a Service (MaaS) en tot slot naar de Particuliere auto.
Verkeersmanagement
Een vlotte doorstroming van de auto; daarop richtte zich tot voor kort het verkeersmanagement, terwijl de behoefte toeneemt om ook fiets, lopen, ov en logistiek volwaardig mee te nemen in de afwegingen. Daarom is er een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan het online Handboek verkeersmanagement, met per modaliteit een overzicht van mogelijke maatregelen.
Bron: Verkeerskunde
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontmoeten op een natuurlijke manier
20 sep om 08:16 uurWooncomplex De Baak in Amsterdam is gebouwd om het maken van verbinding te stimuleren. Door de uitstraling van…
'Niet alleen de olie, maar ook het tandwiel zijn'
10 jun om 08:44 uurOm het kantoorgedeelte van het warehouse langs de A15 bij Pernis een aantrekkelijke uitstraling te geven, kiest…
De invloeden van klimaat en groen op toegankelijkheid
28 mei om 11:17 uurMadeliefjes voor de oude basisschool van Anne Frank
3 mei om 11:58 uurHet schoolplein van de Anne Frank 6e Montessorischool in Amsterdam, de basisschool die de beroemde…
Eindhoven vervangt asfalt binnenstad voor klinkers
19 apr om 19:41 uurEindhoven vervangt bij de herinrichting van de binnenstad de asfaltbestrating van de middenstrook voor gebakken…
De straat is van iedereen
10 apr om 09:57 uurMooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden
27 mrt om 11:54 uurDe Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…
Van Muijlwijkstraat Arnhem nu stuk groener en veiliger
23 feb om 11:20 uurVan de ‘lelijkste straat van Arnhem’ naar de ‘groenste en coolste’ straat van de stad. De Van Muijlwijkstraat…