Het dorpshart van het Brabantse Teteringen is getransformeerd van een verhard plein naar een park. Het oude plein ging achteruit en voldeed niet meer, waarop bewoners met het initiatief kwamen om van het plein een park te maken. Het nieuwe park moet fungeren als groene aantrekkelijke verblijfsplek en voldoende ruimte bieden voor evenementen.
Elektrakast zorgt voor historisch tintje in vernieuwd dorpshart Teteringen
De gemeente Breda maakte geld vrij voor een plan te maken voor de herinrichting en de werkgroep van bewoners, de gemeente en bureau Urban Synergy verzorgde het ontwerp. Meer dan 90 procent van de inwoners ging akkoord met deze plannen, waarop de gemeente in eigen beheer de plannen technisch uitwerkte.
Multifunctioneel park
Het nieuwe park is multifunctioneel en geschikt voor jong en oud. Voor de kleintjes zijn er diverse speeltoestellen, maar ook voor de oudere zijn toestellen geplaatst. Er is ook ruimte gemaakt voor een jeu de boules-baan en op de zomerse dagen biedt een fontein verkoeling. Daarnaast is er voldoende ruimte voor de bewoners om te kunnen parkeren.
Energie voor evenementen
Het nieuwe park is ook geschikt gemaakt voor het organiseren van evenementen, van kleine buurtfeesten tot het organiseren van een grote kermis. Om de evenementen duurzaam van energie te voorzien, zijn er stroomvoorzieningen aabgelegd: pp verschillende plekken zijn ondergrondse PUTkasten geplaatst waardoor de afnemers altijd een aansluitpunt in de buurt hebben. Voor de zwaardere vermogens is er een centrale voedingskast geplaatst die veel energie kan leveren. Daarnaast zijn er ondergrondse tappunten voor drinkwater aangebracht.
Online beheer
De gehele installatie is voorzien van SLIMME kast. Hiermee kunnen de beheerders online maximale grip houden op de kasten. Er zijn diverse real time bewakingen, zoals fasebelasting en oneigenlijk gebruik. Ook bepaalt de beheerder via de agenda wanneer de kasten vrij worden gegeven voor gebruik. Dit voorkomt ongewenste activiteiten op het plein
Via de STROOMkast App kunnen afnemers eenvoudig een stroompunt activeren. De werkelijke energiekosten worden via de app met de afnemers afgerekend, zij kunnen met de app bovendien zelfstandig fouten herstellen. Hiermee is er maximale zelfredzaamheid en zijn de beheerskosten minimaal.
Gemeente: meer controle
Lex Geervliet van de gemeente Breda onderschrijft het gemak van de SLIMME kast. “We hebben voor deze kasten gekozen vanwege het eenvoudige gebruik en waar nodig eenvoudige verrekening van stroom”, vertelt Geervliet.
“In het verleden werkten we met sleutels, waardoor meerdere mensen in de kast konden en we ook geen zicht hadden op wie er nou precies in het bezit was van de sleutel of deze eventueel doorgaf aan anderen. Om meer controle te krijgen op het gebruik en het verrekenen ervan, zijn we een zoektocht gestart. Hierbij kwamen we uiteindelijk op de STROOMkast. Het prettige aan deze kasten is dat ze gesloten blijven, de aansluiting aan de buitenkant zit en waarbij de kast middels programmering vrij te zetten is op momenten dat wij dit nodig en wenselijk achten. Ook voor de gebruiker is het gebruik eenvoudig: men kan op afstand inloggen. Hiermee tackelen we gelijk het probleem van mensen die niks rondom de kast te zoeken hebben. We weten precies wie er kan inloggen, wie dat op welk moment doet én kunnen die kosten makkelijk verrekenen.”
Historische elektrakast
De centrale voedingskast is voorzien van historische luchtfoto’s die een stukje Teteringse geschiedenis blootleggen. De opname dateert van 5 mei 1965 en komt uit de collectie van het Stadsarchief Breda. Het meest prominent staat het de St. Willibrorduskerk met omgeving erop.
De verfraaiing van de kast is een initiatief van de heemkundekring Teterings Erfdeel, de stichting Willem-Alexanderpark en het Stadsarchief. Met deze aanpak wordt de straatkast omgevormd tot een fraai historisch object.
BUITENkast Techniek
Wormerveer
075 - 75 02 214
buitenkast.nl

Meest gelezen
Meer artikelen met dit thema
Omgevingsvisie Bernheze: gezondheid en gemeenschap centraal
14 jan om 08:30 uurDe gemeente Bernheze heeft in samenwerking met adviesbureau Kragten een omgevingsvisie ontwikkeld die uniek is…
Plantenbakken verfraaien en vergroenen Dordtse binnenstad
13 jan om 09:09 uurDordrecht kent een prachtige historische binnenstad. Om de belevingswaarde nog verder te vergroten, heeft de…
Integraal als heilige graal voor de toekomst van de openbare ruimte
31 dec 2024Integraal is het toverwoord in de toekomst van de openbare ruimte. Dat kwam naar voren uit de City Deal…
Aziëpark Haarlem van vergeten strook naar groen buurtpark
30 dec 2024De wijk Schalkwijk in Haarlem ondergaat een ware transformatie. Eén van de meest in het oog springende…
Mijn Plek: Het Bolwerkpark in Alkmaar
20 dec 2024In 'Mijn Plek' leggen we een professional in de openbare ruimte de vraag voor wat zijn of haar favoriete plek…
Stadsforum Tilburg: plein voor komende eeuwen
18 dec 2024Ooit was het Koningsplein in het centrum het lelijkste plein van Tilburg. Door niet alleen het Koningsplein…
Van Bergenstraat Den Haag na herinrichting stuk veiliger
28 nov 2024De van Bergenstraat in Den Haag heeft een herinrichting ondergaan. Door een rijbaan te versmallen en een…
Innovatieve straatbaksteen: de S-line® van Vandersanden
19 nov 2024Straatbakstenen zijn een bekend onderdeel van de inrichting van de openbare ruimte. Traditioneel worden vrij…