‘Zwevende’ straatverlichting op Catharinaplein Eindhoven
Verlichting tbv publieke ruimte
De gemeente koos voor FreeStreet, omdat het zwevende verlichtingssysteem is aangepast aan hoe mensen zich bewegen en gedragen, in plaats van dat mensen zich moeten aanpassen aan waar de verlichting staat. “Dit vind ik een goed voorbeeld van technologische vooruitgang”, zegt Mary-Ann Schreurs, wethouder van innovatie, cultuur en openbare ruimte in de gemeente Eindhoven. “Enerzijds hebben we profijt van de nieuwe verlichting vanwege het minimaal gebruik van lantaarnpalen waardoor extra publieke ruimte over blijft voor voetgangers en fietsers. Anderzijds draagt het sfeervolle licht ‘s avonds bij aan de intimiteit van het plein.”
Lichtplatfporm tussen de bomen
“Het FreeStreet systeem is als een verlaagd lichtplatform tussen de bomen gespannen, op ongeveer vier en halve meter hoogte”, aldus Petra Hulst, Lighting Designer Philips. “Het lichtsysteem hangt aan slechts vier palen, net onder de boomkruin van de volwassen bomen. In tegenstelling tot conventionele lantaarnpalen is het lichtpunt daarmee laag ingezet en is er overal licht, zowel onder als tussen de bomen.”
Dutch Design Award 2011
De LED-straatverlichting is duurzaam en energiezuinig, terwijl de onderhoudskosten lager liggen dan bij conventionele verlichtingsoplossingen. Het ontwerp van FreeStreet is bijzonder omdat de LED-lampen verwerkt zijn ín de kabel, als ware de lamp een verdikking van de kabel. Hierdoor is het mogelijk om grote ruimtes te overspannen terwijl de lampen altijd naar beneden gericht blijven omdat de kabels niet schommelen. FreeStreet is vanwege dit unieke ontwerp onderscheiden als prijswinnaar van de Dutch Design Award 2011.
Tot slot zegt wethouder Schreurs: “Ik denk dat mensen de nieuwe verlichting niet eens zullen opmerken, omdat het hen niet belemmert. We verwachten dat ze meer gebruik zullen maken van het plein nu het ´s avonds goed en sfeervol verlicht is. Zeker in combinatie met de bankjes rondom de net geplante bomen, is het plein nu een gezellig trefpunt.”
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
De tien lessen van smart lighting
3 feb om 14:15 uurBij het verslimmen van je openbare verlichting gaat het niet primair om slimme techniek, al klinkt het wel zo.…
Verlichting als brug tussen heden en verleden
17 jan om 15:11 uurMonumentale bruggen zijn niet alleen functionele verbindingen, ze zijn ook iconen van ons cultureel erfgoed en…
Meer aandacht voor comfort en sensorbedieningen
8 jan om 08:44 uurTraditionele lichtbronnen zijn zo langzamerhand volledig uit het straatbeeld verdwenen. Ledverlichting heeft…
Samenwerken is voor een toekomstbestendig beheer steeds belangrijker
29 nov 2024In de rubriek 'Vijf vragen aan' bieden we makers van de openbare ruimte de mogelijkheid om elkaar vragen te…
Quooker zorgt voor ruimte(s) om te groeien
27 nov 2024In Ridderkerk wordt momenteel op het gloednieuwe bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard een duurzaam bedrijfspand…
Knipperlichten in wegdek laten voetgangers in Valkenburg veilig oversteken
16 nov 2024De Cauberg in Valkenburg aan de Geul is een druk punt, waar zowel veel fietsers, auto’s als ook voetgangers…
OVL awards voor Studio Philip Ross en Siteco
15 nov 2024Studio Philip Ross en Siteco zijn winnaars geworden van de eerste OVL awards. Deze nieuwe prijs in de wereld…