Zonneparken omgebouwd tot bijenparken
Beide partijen willen er met deze samenwerking voor zorgen dat de leefomgeving van de Nederlandse bijen verbetert. SolarEnergyWorks gaat haar parken daarom zo inrichten en beplanten dat deze voor honingbijen, wilde bijen en andere insecten de perfecte biotoop vormen.
Hernieuwbare energie en natuurontwikkeling
Zonnepark Aadijk in Almelo krijgt de primeur. Imkers uit Almelo en omgeving plaatsen daar circa twaalf bijenkasten. Elke bijenkast kan onderdak bieden aan zo'n 30.000 honingbijen. De samenwerking tussen de NBV en SolarEnergyWorks sluit aan bij de ambitie van Almelo om te omgeving te vergroenen en te verduurzamen. Dat stelt duurzaamheidswethouder Van Mierlo van gemeente Almelo. "Op zonnepark Aadijk is te zien hoe je tegelijk kunt investeren in hernieuwbare energie én natuurontwikkeling."
Bijen zijn onmisbaar
De bijenkasten die op de zonneparken geplaatst worden, zijn perfect ingepast in het landschap: omgeven door groen en afgesloten voor publiek. In dergelijke, rustige omgevingen kunnen bijen en andere insecten uitstekend aarden. Dat is niet alleen belangrijk voor imkers, maar ook voor de hele natuur. Bijen zijn erg belangrijk voor de bestuiving van bloemen en planten. Zonder bijen is fruitteelt amper mogelijk.
Samen met plaatselijke imkers en NBV gaat SolarEnergyWorks informatieborden bij de zonneparken plaatsen en voorlichtingscentra openen over de bijenvereniging in het bijzonder en het belang van insecten voor ons milieu. Verder gaat SolarEnergyWorks de NBV financieel ondersteunen.
De projectontwikkelaar heeft al 140 hectare aan zonneparken ontwikkeld, wat gelijk staat aan de oppervlakte van 280 voetbalvelden. Daarnaast is er nog 650 hectare in ontwikkeling. Het is de bedoeling dat in de toekomst alle parken een toevluchtsoord worden voor bijen en andere insecten. De projectontwikkelaar levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het herstel en het behoud van de Nederlandse bijenpopulatie en de leefomgeving van andere onmisbare insecten.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Young Professional in de openbare ruimte: Lune Walder
10 apr om 09:18 uurIn deze aflevering van de rubriek Young Professional in de openbare ruimte spreken we met Lune Walder, die…
'Kijk bij het normeren van groen vooral naar de kwaliteit'
17 mrt om 11:09 uurOmgevingsvisie Bernheze: gezondheid en gemeenschap centraal
14 jan om 08:30 uurDe gemeente Bernheze heeft in samenwerking met adviesbureau Kragten een omgevingsvisie ontwikkeld die uniek is…
Plantenbakken verfraaien en vergroenen Dordtse binnenstad
13 jan om 09:09 uurDordrecht kent een prachtige historische binnenstad. Om de belevingswaarde nog verder te vergroten, heeft de…
Regenwater is goud waard
6 jan om 08:57 uurAls je het nieuws volgt kan het je niet ontgaan zijn; berichten over water in Nederland. Zo voldoet de…
Aziëpark Haarlem van vergeten strook naar groen buurtpark
30 dec 2024De wijk Schalkwijk in Haarlem ondergaat een ware transformatie. Eén van de meest in het oog springende…
Vertrouwen is Goud(s)
24 dec 2024De Barbarahof ligt verstopt tussen de huizen in het centrum van Gouda. Ooit was een anonieme plek met…
Abrio, nieuw in de openbare ruimte!
23 dec 2024Steden warmen sneller op door het hitte-eiland-effect. Daarom zoekt Watergames & More voortdurend naar…