Zijn mijn bomen goed gesnoeid? Meten is weten!
Onderbuikgevoel
Stel uw gemeente telt 40.000 bomen die onderhouden moeten worden. Het is niet te doen ze stuk voor stuk te controleren, waardoor het meten van kwalitatief onderhoud vaak een ondergeschoven kindje blijft. “In de civiele wereld is het heel normaal om met vastgestelde parameters te berekenen of het werk aan de norm voldoet. Met boomonderhoud lopen we hier ver in achter,” aldus Marc Meijer van Norminstituut Bomen.
Meijer geeft aan dat opdrachtgevers veelal van ‘een onderbuikgevoel’ uitgaan. “Vooraf aan het onderhoud wordt niet altijd ingevuld wat er specifiek moet gebeuren. ‘Het zal wel goed zijn’, zo’n idee. Hierdoor kunnen er communicatieproblemen ontstaan tussen opdrachtgever en opdrachtnemer en dat komt de kwaliteit van het onderhoud niet ten goede.”
Investeer om te bezuinigen
Dit probleem is niet altijd direct zichtbaar, geeft Meijer aan. De consequenties van onvoldoende onderhoud tonen zich soms pas na twee jaar, maar dat is toch twee jaar eerder dan verwacht. “Omdat dit onderhoud in gemeentelijke handen blijft, komt het altijd weer bij je terug. Als beheerder van openbare ruimte loont het dus om te investeren in kwaliteit, dat bespaart op lange termijn.”
“Vergelijk het met een apk-keuring. Er zijn normen en als daaraan wordt voldaan, wordt de kwaliteit gewaarborgd. Met groen zijn we daar nog ver vandaan. We moeten meer van te voren afspreken in plaats van tijdens de wedstrijd de spelregels ter discussie stellen of zelfs te veranderen. Dat gebeurt nu nog te regelmatig.”
Aan de slag tijdens Week van de Openbare Ruimte
Voordat gemeenten met die werkwijze aan de slag gaan, moet duidelijk worden wat de normen voor boomonderhoud zijn. Norminstituut Bomen wil deze discussie tijdens een interactief werkatelier in de Week van de Openbare Ruimte voeren. “Kwalitatief boomonderhoud is te meten, maar wat is dan kwaliteit? Door dat gezamenlijk op voorhand duidelijk te maken, halen we de frustratie uit het proces. Door afspraken te maken voordat het onderhoud start, ontstaat er verheldering en blijven opdrachtgever en –nemer betrokken.”
Voor meer informatie over het werkatelier, kijk op themadag Ruimte & Groen.

Gedegen boomonderhoud versterkt de belevingswaarde van de omgeving.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Young Professional in de openbare ruimte: Lune Walder
10 apr om 09:18 uurIn deze aflevering van de rubriek Young Professional in de openbare ruimte spreken we met Lune Walder, die…
Eindhoven komt met concreet plan voor meer kunst in openbare ruimte
11 apr om 08:57 uurEindhoven wil kunst en cultuur een vaste plek geven in de openbare ruimte. In het nieuwe Actieplan Cultuur 2025…
Beweegalliantie organiseert Actief Werkbezoek Leefomgeving
10 apr om 09:19 uurBewegen moet (weer) net zo normaal worden als ademhalen. Maar hoe realiseren we dat binnen de fysieke…
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
Een hoogwaardig stadsentree in Breda met aantrekkelijke verblijfsplekken
31 mrt om 09:59 uurKun je het schetsontwerp van een bank op de Stationslaan uitwerken, was de vraag van gemeente Breda. De…
Levy: ik was een hek en ben nu een fietsenrek
26 mrt om 09:32 uurOp de Nationale Klimaat Vakbeurs 2025, die plaatsvindt op 16 en 17 april in Expo Houten, presenteert Delta hun…
Hoe koppelen gemeente én bewoners in Deventer het regenwater van het riool af?
26 mrt om 08:57 uurOngeveer zestig procent van de binnenstedelijke ruimte in Deventer is in particuliere handen. Om de stad…
Beweegvriendelijke openbare ruimte: van visie naar praktijk
21 mrt om 08:00 uurEen vader die met zijn kind een slingerpaadje neemt in plaats van de rechte stoep. Een groep jongeren die op…